Vloeistofdichte vloer

 • Publicatie datum oktober 12, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast april 17, 2024
vloeistofdichte vloer prijs800

Een vloeistofdichte vloer is een vloer die geen vloeistoffen doorlaat, zoals water, olie, chemicaliën of brandstoffen. Voor bedrijven die met dergelijke stoffen werken kan een vloeistof dichte vloer bijdragen aan de veiligheid, hygiëne en duurzaamheid van de werkomgeving.

Op deze pagina leggen we uit wat een vloeistofdichte vloer is, wanneer het verplicht is, welke soorten er zijn en hoe je een geschikte vloeistofdichte vloer voor jouw bedrijf kunt vinden.

Wat is een vloeistofdichte vloer?

Een vloeistofdichte vloer is een vloer die bestand is tegen het indringen en lekken van vloeistoffen. Dit type vloer is cruciaal in bedrijfsomgevingen waar vloeistofmorsingen kunnen voorkomen.

Door het gebruik van hoogwaardige materialen en nauwkeurige installatie zorgt een vloeistofdichte vloer ervoor dat er geen schadelijke stoffen in de onderliggende constructie kunnen doordringen, wat de duurzaamheid en veiligheid van de vloer aanzienlijk verhoogt.

Wat zijn de kenmerken van een vloeistofdichte vloer?

Een vloeistofdichte vloer heeft verschillende kenmerken die hem onderscheiden van reguliere vloeren. Zo zijn vloeistofdichte vloeren:

 • Bestand tegen vloeistoffen, oliën en chemicaliën;
 • Slijtvast en duurzaam;
 • Eenvoudig te reinigen en te onderhouden;
 • Geschikt voor diverse industriële toepassingen;
 • En voldoen ze aan de wettelijke eisen voor vloeistofdichtheid.

Wanneer is een vloer vloeistofdicht?

Een vloer wordt als vloeistofdicht beschouwd wanneer deze geen vloeistoffen doorlaat naar de onderliggende constructie. Dit betekent dat de vloer volledig afgesloten is voor vloeistoffen, oliën en chemicaliën, wat essentieel is om milieuverontreiniging te voorkomen.

Wanneer is een vloeistofdichte vloer verplicht?

Een vloeistofdichte vloer is verplicht voor bedrijven die onder de volgende categorieën vallen:

 • Bedrijven die meer dan 50 liter olie of 200 liter andere gevaarlijke stoffen per jaar gebruiken of opslaan;
 • Bedrijven die afvalstoffen inzamelen, bewerken of verwerken;
 • Bedrijven die voertuigen repareren, onderhouden of reinigen;
 • Bedrijven die dieren houden of slachten.

Zijn er wettelijke eisen voor een vloeistofdichte vloer?

Ja, er zijn wettelijke eisen voor een vloeistofdichte vloer. Deze eisen zijn vastgelegd in de volgende regelingen:

 • Voorschrift 3.25 van de Activiteitenregeling: Verplichting tot het veilig afleveren van vloeibare brandstoffen aan motorvoertuigen voor weggebruik.
 • Voorschrift 4.94 van de Activiteitenregeling: Vereiste voor het afleveren van vloeibare brandstoffen aan motorvoertuigen die niet bestemd zijn voor weggebruik en waarbij de jaarlijkse hoeveelheid brandstof meer dan 25 m3 bedraagt.
 • Voorschrift 3.27 van de Activiteitenregeling: Regelgeving betreffende het uitwendig reinigen van voertuigen.
 • Voorschrift 4.104h van de Activiteitenregeling: Voorschriften voor het intern reinigen of ontsmetten van transportmiddelen.
 • Voorschrift 3.43/4 van de Activiteitenregeling: Voorschriften omtrent het opslaan van stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de bodem.
 • Voorschrift 4.18 van de Activiteitenregeling: Regels voor het opslaan van stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de bodem in een bovengrondse tank.
 • Artikel 2.1, lid 4 van de Activiteitenregeling: Verplichting tot het eens in de zes jaar uitvoeren van een inspectie van de vloeistofdichte vloer.
 • Artikel 2.1, lid 5 van de Activiteitenregeling: Jaarlijkse verplichting tot interne controle van de vloeistofdichte vloer.

Welke vloeren zijn vloeistofdicht?

Bij ICM Projects bieden we een breed aanbod van verschillende soorten vloeren aan die vloeistofdicht zijn. Enkele veel gekozen vloersoorten die vloeistofdicht zijn of vloeistofdicht gemaakt kunnen worden hebben we op een rijtje gezet:

Beton vloeren

Betonnen vloeren kunnen vloeistofdicht gemaakt worden door middel van speciale coatings en afdichtingen. Hierdoor worden de poriën van het beton afgesloten, waardoor de vloer bestand is tegen vloeistoffen en chemicaliën.

Gietvloeren

Gietvloeren zijn van nature vloeistofdicht vanwege hun naadloze karakter. Ze worden vaak toegepast in omgevingen waar hygiëne van groot belang is, zoals in ziekenhuizen en de voedselverwerkingsindustrie. Bekijk alle mogelijkheden van een gietvloer van ICM Projects.

ESD vloeren

ESD (ElectroStatic Discharge) vloeren zijn speciaal ontworpen om elektrostatische ontlading te voorkomen. Ze zijn tevens vloeistofdicht en worden vaak gebruikt in elektronica- en productieomgevingen. Bij ICM bieden we diverse mogelijkheden voor ESD vloeren aan.

Troffelvloeren

Troffelvloeren zijn samengesteld uit verschillende lagen en zijn uiterst duurzaam en vloeistofdicht. Ze worden vaak geïnstalleerd in zware industriële omgevingen waar intensief gebruik en chemische belasting voorkomen. Ontdek hoe een troffelvloer van ICM bij kan dragen aan een veilige werkomgeving.

HACCP vloeren

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) vloeren voldoen aan de hoogste hygiëne-eisen en zijn tevens vloeistofdicht. Ze worden vaak toegepast in de voedselverwerkingsindustrie. Er zijn meerdere vloeren die voldoen HACCP-richtlijnen. Vraag naar de mogelijkheden bij een expert van ICM Projects.

MMA vloeren

Methylmethacrylaat vloeren, kortgezegd MMA vloeren, zijn snel uithardende vloeren die zeer goed bestand zijn tegen vloeistoffen en chemicaliën. Ze worden vaak gebruikt in situaties waar een snelle installatie vereist is. Een MMA vloer draag daarnaast bij aan een veilige werkomgeving waar dit vereist is.

Voor welke toepassingen zijn vloeistofdichte vloeren geschikt?

Vloeistofdichte vloeren zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen in verschillende sectoren. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

Industriële omgevingen

Bij industriële omgevingen kun je denken aan fabrieken, werkplaatsen en opslagruimtes waar gewerkt wordt met oliën, chemicaliën en andere vloeistoffen. Een vloeistofdichte vloer garandeert in dergelijke omgevingen een veilige en duurzame werkomgeving. Voorbeelden van industriële vloeren waarvoor vloeistofdichte vloeren behoren tot de vereisten zijn:

Gezondheidszorg

In ziekenhuizen, dierenartspraktijken en andere zorginstellingen is hygiëne van cruciaal belang. Vloeistofdichte vloeren, zoals gietvloeren en HACCP vloeren, zorgen hier voor een veilige en schone omgeving. Enkele voorbeelden van gezondheidszorg vloeren zijn:

Voedselverwerkingsindustrie

In de voedselverwerkingsindustrie worden vloeistofdichte vloeren gebruikt om de voedselveiligheid en de kwaliteit te waarborgen. Vloeistofdichte vloeren voorkomen dat er voedselresten, vetten of zuren in de vloer kunnen doordringen of ophopen. Voorbeelden van voedingsindustrievloeren waar een vloeistofdichte vloer kan bijdragen aan een veilige werkomgeving zijn:

Horeca

Ook in de horeca worden vloeistoffen zoals water, olie, en verschillende soorten dranken dagelijks gebruikt. Een vloeistofdichte horeca vloerbedekking zorgt ervoor dat eventuele morsingen geen schade aan de vloer of de onderliggende constructie veroorzaken, en draagt zo bij aan een veilige en hygiënische omgeving. De toepassing van een vloeistofdichte vloer zien we dan ook vaak terugkomen bij de volgende soorten bedrijven:

 • Hotel vloeren
 • Café vloeren
 • Bar vloeren
 • Discotheek vloeren
 • Catering vloeren

Hoe kies ik een geschikte vloeistofdichte vloer voor mijn bedrijf?

Om een geschikte vloeistofdichte vloer voor jouw bedrijf te kiezen, moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • De aard en de hoeveelheid van de vloeistoffen waarmee gewerkt wordt.
 • De belasting en de frequentie van het verkeer op de vloer.
 • De temperatuur en de vochtigheid in de ruimte.
 • De gewenste uitstraling en het comfort van de vloer.
 • Het budget en de beschikbare tijd voor de installatie en het onderhoud van de vloer.

Op basis van deze factoren kun je een vloertype kiezen dat het beste bij de situatie van jouw bedrijf past. Je kunt ook advies vragen aan een van onze specialisten, die je kan helpen met het maken van de juiste keuze.

Kies voor een kwalitatieve vloeistofdichte vloer van ICM Projects

ICM Projects is gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en installeren van hoogwaardige vloeistofdichte vloer systemen. Met jarenlange ervaring en expertise bieden wij vloeroplossingen voor diverse bedrijfssectoren.

Onze vloeren voldoen aan alle wettelijke eisen en worden met uiterste precisie geïnstalleerd. Daarnaast bieden wij regelmatige keuringen en onderhoudsdiensten om de duurzaamheid en functionaliteit van de vloer te waarborgen.

Wat kost een vloeistofdichte vloer?

De kosten van een vloeistofdichte vloer hangen af van verschillende factoren, zoals het type, de oppervlakte, de dikte, de afwerking en de voorbereiding van de ondergrond. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de € 40,- en € 150,- per vierkante meter. Voor een exacte prijs kun je het beste een offerte aanvragen of contact met ons opnemen.

Wat is het verschil tussen een vloeistofdichte en een waterdichte vloer?

Een vloeistofdichte vloer is een vloer die geen enkele vloeistof doorlaat, terwijl een waterdichte vloer alleen water afstoot. Een vloeistofdichte vloer is dus ook waterdicht, maar een waterdichte vloer is niet per se vloeistofdicht.

Waterdichte vloeren kunnen bijvoorbeeld wel olie, chemicaliën of brandstoffen doorlaten, waardoor het niet geschikt is voor bedrijven die met deze stoffen werken. Een vloeistofdichte vloer biedt dus meer bescherming en veiligheid dan een waterdichte vloer.

Hoe vaak moet je een vloeistofdichte vloer keuren?

De frequentie van keuringen voor vloeistofdichte vloeren kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen en regelgevingen in uw sector. Over het algemeen worden vloeren jaarlijks gekeurd, maar in sommige gevallen kan vaker nodig zijn. Onze experts bij ICM Projects kunnen je hierover adviseren op basis van jouw bedrijfssituatie.

Hoe lang duurt het installeren van een vloeistofdichte vloer?

De duur van het installeren van een vloeistofdichte vloer hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte, de ondergrond, het type en de afwerking van de vloer. Gemiddeld kun je rekenen op een installatietijd tussen de één en de vier dagen.

Sommige vloeren, zoals MMA-vloeren, hebben een kortere installatietijd, omdat ze snel uitharden. Andere vloeren, zoals betonvloeren of gietvloeren, hebben een langere installatietijd, omdat ze meer tijd nodig hebben om te drogen of te harden.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top