ESD vloer

 • Publicatie datum mei 9, 2024
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast mei 9, 2024
ESD vloer800

Een ESD vloer kan uitkomst bieden voor bedrijven in gevoelige industrieën zoals de elektronica-, farmaceutische- of medische sector. In dergelijke sectoren is de kans groot dat apparatuur en personeel worden blootgesteld aan elektrostatische ontladingen (ESD).

Deze elektrostatische ontladingen kunnen leiden tot storingen en beschadiging van de apparatuur, wat uiteindelijk kan leiden tot hoge kosten en onnodige downtime. Een oplossing hiervoor is het installeren van een ESD vloer.

Met een ESD vloer voorkom je bovendien dat elektrostatische ontladingen worden overgebracht op personen. Hiermee creëer je dus een veilige werkplek voor jouw personeel. Bekijk direct de mogelijkheden voor een nieuwe ESD vloer voor jouw bedrijf.

Wat is een ESD vloer?

Een ESD vloer is een speciale vloerbedekking die is ontworpen om de ophoping van elektrostatische ladingen te voorkomen en te controleren. De vloer bestaat uit verschillende lagen, waaronder een geleidende of dissipatieve laag, een aardingssysteem en een beschermende toplaag.

Hierdoor wordt de elektrostatische lading afgevoerd naar de grond en wordt voorkomen dat deze zich opbouwt op het oppervlak van de vloer. Voor bijvoorbeeld cleanrooms, ziekenhuizen, laboratoria en productiebedrijven kunnen ESD vloeren de ideale oplossing zijn om een veilige werkomgeving te creëren.

In het kort:

 • Voorkom elektrostatische ontladingen met een ESD vloer
 • ESD vloer is geschikt voor cleanrooms, ziekenhuizen, laboratoria & productiebedrijven (ATEX zones)
 • Creëer een veilige werkomgeving
 • Aanpasbaar naar specifieke behoeften van een sector of bedrijf

Kenmerken van een ESD vloer

Kijkend naar de kenmerken van een ESD vloer zien we dat ze niet alleen op gebied van anti-statische eigenschappen uitblinken. Zo zijn ze ook een ideale keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar onder andere een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer.

 • Voorkomt elektrostatische ontladingen die kunnen leiden tot schade aan gevoelige apparatuur of zelfs gevaarlijke situaties voor medewerkers.
 • Zijn gemaakt van materialen met een hoge weerstand tegen elektriciteit, zoals geleidende of dissipatieve materialen.
 • Bieden een effectieve aarding om elektrostatische lading af te voeren naar de grond.
 • Worden vaak gebruikt in de elektronica- en halfgeleiderindustrie, laboratoria en andere gevoelige omgevingen waar elektrische apparatuur wordt gebruikt.
 • Zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, wat de hygiëne en veiligheid in de werkruimte bevordert.
 • Kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf of industrie.
 • Zijn duurzaam en gaan vaak langer mee dan traditionele vloeren.

Belangrijkste eigenschappen van een ESD vloer

ESD vloeren kenmerken zich voornamelijk vanwege hun anti-statische eigenschappen. Echter zijn ze niet alleen om deze reden een veelgekozen vloeren oplossing voor bedrijven. We zullen hieronder daarom dieper ingaan op de belangrijkste eigenschappen van de anti-statische vloer.

Anti-statische eigenschappen

De anti-statische eigenschappen van een ESD vloer zijn essentieel voor het voorkomen van elektrostatische ontladingen.

Een geleidende of dissipatieve laag in de vloerbedekking voert de elektrostatische lading af naar de grond, waardoor de kans op ontladingen en beschadiging van apparatuur wordt verkleind.

Tijdens de EX zone bepaling en indeling komen dergelijke behoeftes naar boven en wordt in kaart gebracht of een ESD vloer benodigd is.

Aardingssystemen

Het aardingssysteem van een ESD vloer moet voldoende capaciteit hebben om de elektrostatische lading af te voeren naar de grond.

Hierbij moet er rekening worden gehouden met de grootte van de ruimte en de hoeveelheid elektronische apparatuur er in de ruimte wordt gebruikt.

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid zit je met een ESD vloer altijd goed. ESD vloeren worden namelijk gemaakt om bestand te zijn tegen zware belastingen.

Zo zijn de vloeren onder andere bestand tegen krassen, deuken en chemicaliën, zodat ze lang meegaan zonder beschadigd te raken. Voeg hier de belijningen van ICM Projects aan toe & creëer direct orde en veiligheid op de werkvloer.

Onderhoudsvriendelijkheid

Over het algemeen zijn ESD vloeren gemakkelijk te onderhouden om een optimale werking te garanderen. Het is voornamelijk belangrijk om de vloer regelmatig te reinigen en te inspecteren op eventuele beschadigingen om te voorkomen dat de vloer zijn werking verliest.

ESD vloer renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?

Het renoveren van een ESD vloer is een cruciaal proces dat nauwkeurigheid en kennis van gespecialiseerde materialen en technieken vereist. Hoe het renovatieproces van een ESD vloer doorgaans verloopt kun je hieronder lezen:

1. Inspectie en beoordeling

Het renovatieproces van een ESD vloer begint met een grondige inspectie en beoordeling. Tijdens deze eerste fase wordt de bestaande vloer nauwkeurig geïnspecteerd op tekenen van slijtage en schade. Ook wordt de effectiviteit van de huidige aarding geëvalueerd. Verder is het belangrijk om de ondergrond te controleren op mogelijke problemen zoals vochtigheid, scheuren, of oneffenheden die de renovatie kunnen beïnvloeden.

2. Voorbereiding van de ondergrond

Na de inspectie volgt de voorbereiding van de ondergrond. Eventuele schade wordt gerepareerd en de vloer wordt geëgaliseerd waar nodig. Het is cruciaal dat de vloer volledig schoon en vrij van stof is voordat nieuwe materialen worden aangebracht, om een optimale hechting en functionaliteit van de nieuwe ESD materialen te garanderen.

3. Aanbrengen van nieuwe ESD materialen

De keuze van materialen en de installatie ervan zijn de volgende stappen. Afhankelijk van de vereisten en de staat van de bestaande vloer, kan gekozen worden voor het overzetten van een nieuwe ESD-laag of het volledig vervangen van de oude materialen. Het correct aarden van de vloer tijdens deze fase is essentieel om continuïteit in de ESD-bescherming te waarborgen.

4. Testen van de ESD vloer

Na installatie worden er diverse elektrische weerstandstesten uitgevoerd om de effectiviteit van de ESD-bescherming te verifiëren. Afhankelijk van de normen en vereisten in de industrie kan de vloer ook gecertificeerd worden om te bevestigen dat deze voldoet aan alle industriële veiligheidsnormen.

5. Afwerking en ingebruikname

De renovatie wordt afgerond met het aanbrengen van een beschermende toplaag die bijdraagt aan de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de vloer. Een laatste inspectie wordt uitgevoerd voordat de ESD vloer volledig in gebruik wordt genomen, om de functionaliteit te verzekeren.

6. Onderhoud en monitoring

Het regelmatig onderhouden van de ESD vloer is essentieel voor het verlengen van de levensduur en het behouden van de functionaliteit. Dit omvat schoonmaken en periodiek testen van de elektrische weerstand. Continue monitoring van de vloerprestaties helpt bij het tijdig identificeren van problemen die toekomstige renovaties kunnen vereisen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, wordt de ESD vloer efficiënt gerenoveerd met minimale verstoring van de bedrijfsactiviteiten, terwijl de veiligheid en effectiviteit van de werkruimte gewaarborgd blijven.

Hoe zit het met de opbouw van een ESD vloer?

De constructie van een ESD gietvloer omvat verschillende componenten. Het proces begint met het aanbrengen van een primerlaag. Hierna worden meerdere geleidende tussenlagen toegevoegd, waarvan de samenstelling kan variëren naar gelang de specifieke behoeften en omstandigheden. Gebruikelijke materialen voor deze tussenlagen zijn epoxy en polyurethaan, elk met hun eigen specifieke eigenschappen.

De afwerkingslaag van de ESD gietvloer is een topcoating. Indien de ondergrond oneffen is, kan deze eerst geëgaliseerd worden om een optimaal en vlak resultaat te waarborgen. Wat betreft de geleidende lagen, deze kunnen bestaan uit één of meerdere lagen. Deze lagen bevatten typisch toevoegingen zoals polymeren of koolstofhoudende additieven, die essentieel zijn voor de geleidende eigenschappen van de vloer.

Hoe werkt het onderhoud van een ESD vloer?

Het onderhouden van een ESD (Electro Static Discharge) vloer vereist specifieke zorg om de antistatische eigenschappen te behouden. Hier volgen enkele aanbevelingen:

 • Regelmatige reiniging: het is belangrijk om de vloer regelmatig schoon te maken om stof en vuil te verwijderen. Dit kan met een stofwisser of stofzuiger die geschikt is voor gladde vloeren.
 • Gebruik van specifieke reinigingsmiddelen: het is aan te raden om reinigingsmiddelen te gebruiken die speciaal voor ESD-vloeren zijn ontworpen. Deze middelen helpen de elektrostatische eigenschappen van de vloer te behouden zonder deze te beschadigen.
 • Voorkomen van beschadigingen: vermijd het gebruik van schurende materialen of borstels die de vloer kunnen krassen of beschadigen. Krassen kunnen de geleidende laag aantasten en daarmee de effectiviteit van de ESD-bescherming verminderen.
 • Regelmatige inspecties: controleer de vloer regelmatig op tekenen van slijtage of schade. Snelle reparatie van kleine beschadigingen kan voorkomen dat deze grotere problemen veroorzaken.
 • Train personeel: zorg ervoor dat iedereen die met de vloer werkt, getraind is in het juiste onderhoud en de behandeling van een ESD-vloer om maximale levensduur en effectiviteit te garanderen.

Wat zijn de voordelen van een ESD vloer?

Het belangrijkste voordeel van een ESD vloer is dat het de veiligheid op de werkvloer verhoogt. Elektrostatische ontladingen kunnen namelijk zeer gevaarlijk zijn, zeker in omgevingen waar met gevoelige elektronica wordt gewerkt. Door te kiezen voor een ESD vloer verminder je de kans op elektrostatische ontladingen aanzienlijk.

Een ander voordeel van een ESD vloer is dat het de levensduur van de aanwezige elektronica verlengt.

Bij elektrostatische ontladingen kunnen namelijk gevoelige componenten van de elektronica beschadigd raken, wat kan leiden tot hoge reparatiekosten en/of het vervangen van apparatuur. Een ESD vloer helpt deze problemen te voorkomen.

Daarnaast is een ESD vloer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. De vloeren zijn bestand tegen slijtage, vlekken en chemische stoffen en hebben een lange levensduur. Een bijkomend voordeel is dat ESD vloeren gemakkelijk zijn schoon te maken, wat zorgt voor een hygiënische werkomgeving.

Waar moet een goede ESD vloer aan voldoen?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waaraan een goede ESD vloer moet voldoen. De voorwaarden hebben niet alleen betrekking op de ESD vloer, maar ook op de ondergrond waarop deze geplaatst wordt. Hieronder zullen we de voorwaarden met je bespreken:

 • ESD vloeren dienen geaard te worden middels elektrisch geleidende lagen of koperen strips: aarding door middel van elektrisch geleidende lagen of koperen strips is essentieel om elektrostatische ladingen effectief af te voeren naar de grond. De koperen strips of elektrisch geleidende lagen worden geplaatst onder de ESD vloer om een goede aarding te garanderen.
 • Voor het plaatsen van de vloer dient elektrisch geleidende lijm gebruikt te worden: elektrisch geleidende lijm zorgt ervoor dat de vloer goed vastzit en dat er een goede elektrische geleiding tussen de vloer en de ondergrond is. Bovendien zorgt dit voor een goede aarding van de vloer.
 • De ondergrond moet worden voorbehandeld met de juiste primer: het gebruik van de juiste primer is belangrijk om de hechting van de ESD vloer op de ondergrond te verbeteren. Een primer zorgt ervoor dat de ESD vloer goed aan de ondergrond hecht en dat de vloer niet loskomt of gaat verschuiven.
 • De ondergrond waarop de vloer wordt geplaatst moet volledig vlak zijn: een vlakke ondergrond is cruciaal om de ESD vloer goed te kunnen plaatsen. Als de ondergrond niet vlak is, wordt de vloer ongelijkmatig aangebracht en kan dit de geleiding van elektrostatische ladingen beïnvloeden.
 • De ESD vloer moet voldoen aan de vereiste normen en certificeringen: voor ESD vloeren bestaan er diverse normen en certificeringen die aangeven aan welke eisen de vloer moet voldoen om als effectieve ESD vloer te kunnen functioneren. Het is dus belangrijk om te controleren of de ESD vloer die je wilt aanschaffen voldoet aan de juiste normen en certificeringen om optimale bescherming te bieden tegen elektrostatische ontladingen.

Het is van groot belang dat een ESD vloer goed wordt aangebracht en dat de ondergrond aan alle voorwaarden voldoet om optimale bescherming te bieden tegen elektrostatische ontladingen. Naast deze voorwaarden dient ook rekening gehouden te worden met de ATEX richtlijnen en normeringen.

Testen & certificaten van onze ESD vloeren

De ESD vloeren van ICM Projects voldoen aan de volgende normen en certificaten:

Norm/meetmethodeOmschrijving
NEN EN 1081Veerkrachtige vloerbedekkingen – Bepaling van de elektrische weerstand.(deze moet bij explosieve stoffen(rspg) < 106 Ω zijn)
NEN EN IEC 61340-5-1Bescherming van elektronische toestellen tegen elektrostatische verschijnselen – Algemene eisen Voldoet voor weerstand van vloer naar aarde
NEN EN IEC 61340-4-1Meetmethode voor elektrische weerstand van de vloer naar aarde:(Rgp) < 109 Ω
NEN EN IEC 61340-4-5Meetmethode voor elektrische weerstand van voor de persoon oplading in Volt (Walking test): < 100 V en het systeem (vloer/schoen/persoon) naar aarde: (Rgp) < 109 Ω
NEN EN 1010:2007 + C1 2008Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties Bij spanningen < 500 V is de weerstand naar aarde (Rgp) > 5 x 104 Ω

Technische eigenschappen van onze ESD vloeren

Wat betreft technische eigenschappen voldoen onze ESD vloeren aan het volgende:

EigenschappenNorm
ChemicaliënbestendigheidEN ISO 2812-3
StroefheidFSC-waarde NTA 7909:2003
StroefheidNEN 7909:2015 (tribometer)
Stroefheid: R-waardeDIN 51130 & BGR 181
Slijtvastheid:Taber-waardeDIN 53754
Slijtvastheid:BCA testEN 13892-4
BrandklasseNEN EN 13501-1

Voor welke soort bedrijven en toepassingen zijn ESD vloeren geschikt?

Een ESD vloer is vooral geschikt voor bedrijven waar elektronica wordt gebruikt en/of geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de elektronica-industrie, laboratoria, cleanrooms, ziekenhuizen, vliegtuigindustrie en productiebedrijven die gevoelige elektronica produceren. Druk op de link voor meer informatie over wat ATEX zones precies zijn.

Maar ook in andere omgevingen waar elektrostatische ontladingen gevaarlijk kunnen zijn, zoals explosiegevaarlijke omgevingen, kan een ESD vloer uitkomst bieden.

Een groot voordeel hierbij is dat ESD vloeren volledig kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften voor jouw bedrijf.

Hoe zit het met de ESD vloer prijs?

De prijs van een ESD vloer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het oppervlak en de gewenste eigenschappen van de vloer. Over het algemeen zijn ESD vloeren duurder dan gewone vloeren, vanwege de gespecialiseerde materialen en de vereiste installatietechnieken.

Vanwege de verschillende factoren die meespelen in het bepalen van de prijs van een ESD vloer, kunnen we geen concreet antwoord geven over de exacte kosten. Echter kunnen we je wel een beeld geven van de gemiddelde prijs van een ESD vloer:

Oppervlakte van de ESD vloerGemiddelde ESD vloer prijs per m2Gemiddelde ESD vloer prijs per m2 (inclusief leggen)
20-50 m2€ 70,- per m2€ 90,- per m2
51-100 m2€ 60,- per m2€ 80,- per m2
101-150 m2€ 55,- per m2€ 75,- per m2
151-200 m2€ 50,- per m2€ 70,- per m2

ESD vloer laten leggen door ICM Projects

Afhankelijk van de specifieke behoeften en eisen waaraan een ESD vloer moet voldoen kan de prijs nogal variëren. Vraag daarom gerust een offerte bij ons aan voor de gewenste ESD vloer. Hierbij zullen we rekening houden met jouw specifieke behoeften en eisen. En natuurlijk leggen onze vakmannen de ESD vloer ook zelf!

Bovendien kunnen we je adviseren over welke ESD vloer het beste bij jouw bedrijf past en je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor de hoogste explosieveiligheid op de werkvloer. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste vloer aanschaft die voldoet aan alle gestelde eisen.

Als je klaar bent om te presteren ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Met onze hoogstaande bedrijfsvloeren biedt je jouw bedrijf een goede basis voor hoge werkprestaties. Are you ready to perform?

Veelgestelde vragen over ESD vloeren

Wat zijn de internationale richtlijnen voor een ESD vloer?

Internationale richtlijnen voor ESD-vloeren zijn vastgelegd in normen zoals ANSI/ESD S20.20 en IEC 61340-5-1. Deze normen specificeren de vereisten voor de bescherming van elektronische componenten tegen elektrostatische verschijnselen tijdens hun fabricage, verwerking, transport en opslag.

Ze bevatten richtlijnen voor de weerstandswaarden van materialen, waaronder vloerbedekkingen, en de testmethoden om te verifiëren dat deze voldoen aan de ESD-veiligheidseisen.

Wat is de relatie tussen ESD-vloeren en ATEX?

ESD-vloeren en ATEX (de Europese richtlijn voor apparatuur en beschermende systemen bedoeld voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar bestaat) zijn gerelateerd in de context van veiligheid in explosiegevoelige omgevingen.

ESD-vloeren kunnen worden gebruikt om het risico van vonkvorming te verminderen, wat cruciaal is in ATEX-zones. Door het geleiden van statische elektriciteit naar de aarde, helpen ESD-vloeren ongewenste ontstekingen van explosieve gassen of stoffen te voorkomen.

Wat is het verschil tussen een epoxy vloer en ESD vloer?

Het belangrijkste verschil tussen een epoxyvloer en een ESD-vloer is hun geleidende eigenschappen. Een standaard epoxyvloer is zeer duurzaam en bestand tegen veel soorten chemische en mechanische belastingen, maar heeft geen specifieke elektrostatische ontladingscontrole.

Een ESD-vloer, daarentegen, bevat geleidende materialen die statische elektriciteit veilig naar de aarde afvoeren, wat noodzakelijk is in ruimtes waar elektrostatische ontlading een risico vormt voor apparatuur of veiligheid.

Hoe duurzaam is een ESD vloer?

De duurzaamheid van ESD-vloeren kan variëren afhankelijk van het specifieke product en de gebruikte materialen, maar over het algemeen zijn ze ontworpen om lang mee te gaan en de geleidende eigenschappen te behouden onder zware belastingen en in industriële omgevingen.

Regelmatig onderhoud en juist gebruik zijn cruciaal om de levensduur van een ESD-vloer te maximaliseren. Duurzaamheid wordt ook beïnvloed door factoren zoals de kwaliteit van de installatie en de gebruikte materialen, zoals epoxy of polyurethaan.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top