PVC vloer

 • Publicatie datum september 29, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast april 17, 2024
pvc vloeren800

PVC vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, onderhoudsgemak, geluiddemping en veelzijdigheid. Daarbij zijn deze vloeren verkrijgbaar in verschillende soorten, maten, kleuren en dessins, waardoor ze geschikt zijn voor elke ruimte en stijl.

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over PVC vloeren, zoals de voordelen, de eigenschappen, de soorten, de kosten, de aandachtspunten en de geschiktheid voor bedrijfstoepassingen. Ook vertellen we u waarom u uw PVC vloer het beste kunt laten leggen door ICM Projects, een expert op het gebied van PVC vloeren.

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer is een kunststof vloerbedekking die bestaat uit meerdere lagen polyvinylchloride (PVC). De bovenste laag is een slijtlaag die de vloer beschermt tegen krassen, slijtage en vuil. De onderste laag is een stabilisatielaag die zorgt voor een goede hechting aan de ondervloer.

Daartussen bevinden zich een of meer decoratieve lagen die het uiterlijk van de vloer bepalen. Deze lagen kunnen bijvoorbeeld hout-, steen-, beton- of tegelmotieven hebben. Sommige PVC vloeren hebben ook een extra tussenlaag die zorgt voor extra comfort en isolatie.

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer?

Een PVC vloer heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten vloerbedekking. Zo zijn PVC vloeren:

 • Zeer slijtvast en gaan lang mee, zelfs in drukke commerciële ruimtes.
 • Eenvoudig te reinigen en vereisen weinig onderhoud, wat handig is voor bedrijven.
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren, patronen en texturen, waardoor ze aan verschillende esthetische eisen kunnen voldoen.
 • Geluiddempend, wat belangrijk is in kantoor- en productieomgevingen.
 • Bestand tegen vocht, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in bijvoorbeeld keukens en badkamers.

Wat zijn de eigenschappen van een PVC vloer?

Een PVC vloer heeft een aantal eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten vloerbedekking. Hieronder noemen we er een aantal:

 • Een PVC vloer heeft een dikte van meestal tussen de 2 en 5 millimeter. Hoe dikker de vloer, hoe meer comfort en isolatie het biedt. De dikte van de slijtlaag varieert meestal tussen de 0,3 en 0,7 millimeter. Hoe dikker de slijtlaag, hoe beter de vloer bestand is tegen krassen, slijtage en vuil.
 • Een PVC vloer heeft een hardheid die wordt uitgedrukt in een Shore A-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe harder de vloer. Een harde vloer is stabieler en minder gevoelig voor indrukken, maar ook minder comfortabel en geluiddempend. Een zachte vloer is comfortabeler en geluiddempender, maar ook minder stabiel en gevoelig voor indrukken. De hardheid van een PVC vloer varieert meestal tussen de 80 en 95 Shore A.
 • Een PVC vloer heeft een uitstraling die wordt bepaald door de decoratieve laag of lagen. Deze laag of lagen kunnen bijvoorbeeld hout-, steen-, beton- of tegel motieven hebben. Sommige PVC vloeren hebben ook een reliëf of een voelbare structuur die de uitstraling nog realistischer maakt. Een PVC vloer kan ook verschillende afwerkingen hebben, zoals mat, glanzend of geborsteld.

Welke soorten PVC vloeren zijn er?

Een PVC vloer is verkrijgbaar in verschillende soorten, die elk hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen hebben. De meest voorkomende soorten PVC vloeren zijn:

Klik PVC vloeren

Een klik PVC vloer is een PVC vloer die bestaat uit losse planken of tegels die aan elkaar worden geklikt met een kliksysteem. Een klik PVC vloer wordt zwevend gelegd, dat wil zeggen dat de vloer niet wordt verlijmd aan de ondervloer. Een klik PVC vloer heeft een extra onderlaag die zorgt voor extra comfort en isolatie.

Voordelen van een klik PVC vloer

 • Snel en gemakkelijk te installeren.
 • Makkelijk te vervangen indien beschadigd.
 • Geschikt voor vloerverwarming.

Nadelen van een klik PVC vloer

 • Minder geluiddempend dan gelijmde varianten.
 • Niet geschikt voor vochtige ruimtes zonder extra afdichting.

Lijm PVC vloeren

Een lijm PVC vloer is een PVC vloer die bestaat uit losse planken of tegels die aan de ondervloer worden verlijmd met een speciale lijm. Een lijm PVC vloer wordt vast gelegd, dat wil zeggen dat de vloer niet kan worden verwijderd of verplaatst. Een lijm PVC vloer heeft geen extra onderlaag nodig.

Voordelen van een lijm PVC vloer

 • Zeer stabiel en duurzaam.
 • Uitstekende geluiddempende eigenschappen.
 • Geschikt voor vochtige ruimtes.

Nadelen van een lijm PVC vloer

 • Langere installatietijd in vergelijking met klik PVC.
 • Moeilijker te vervangen.

Zelfklevende PVC vloeren

Een zelfklevende PVC vloer is een PVC vloer die bestaat uit losse planken of tegels die aan de ondervloer worden geplakt met een zelfklevende laag. Een zelfklevende PVC vloer wordt zwevend gelegd, dat wil zeggen dat de vloer niet wordt verlijmd aan de ondervloer. Een zelfklevende PVC vloer heeft geen extra onderlaag nodig.

Voordelen van een zelfklevende PVC vloer

 • Eenvoudige installatie zonder lijm.
 • Geschikt voor tijdelijke toepassingen.
 • Betrekkelijk voordelig.

Nadelen van een zelfklevende PVC vloer

 • Minder duurzaam dan gelijmde varianten.
 • Niet geschikt voor intensief gebruik.

PVC stroken

PVC stroken zijn smalle en lange planken die lijken op laminaat of parket. PVC stroken zijn verkrijgbaar in verschillende houtmotieven, kleuren en afwerkingen. PVC stroken kunnen worden gelegd als een klik, lijm of zelfklevende PVC vloer.

Voordelen van PVC stroken

 • Esthetisch aantrekkelijk.
 • Geluiddempend.
 • Gemakkelijk te onderhouden.

Nadelen van PVC stroken

 • Minder duurzaam dan sommige andere PVC vloeren.
 • Niet geschikt voor vochtige ruimtes zonder extra afdichting.

PVC tegels

PVC tegels zijn vierkante of rechthoekige tegels die lijken op keramische of natuurstenen tegels. PVC tegels zijn verkrijgbaar in verschillende steenmotieven, kleuren en afwerkingen. PVC tegels kunnen worden gelegd als een klik, lijm of zelfklevende PVC vloer.

Voordelen van PVC tegels

 • Extreem duurzaam en bestand tegen zware belasting.
 • Geschikt voor garages, magazijnen en fabrieksvloeren.
 • Eenvoudig te vervangen bij beschadiging.

Nadelen van PVC tegels

 • Langer installatieproces in vergelijking met rollen PVC.
 • Meer onderhoud vereist in vergelijking met sommige andere PVC vloeren.

Wat kost een PVC vloer?

De kosten van een PVC vloer hangen af van verschillende factoren, zoals de soort, de kwaliteit, de afmeting, het motief, de afwerking, de ondervloer, de installatie en het onderhoud.

Over het algemeen geldt dat hoe dikker, harder en realistischer de PVC vloer is, hoe duurder deze is. Ook geldt dat hoe groter, complexer en vochtiger de ruimte is, hoe hoger de kosten voor de installatie zullen zijn. De gemiddelde kosten van een PVC vloer per vierkante meter zijn als volgt:

SoortKosten materiaalKosten installatieTotale kosten
Klik PVC€ 25 – € 45€ 10 – € 15€ 35 – € 60
Lijm PVC€ 15 – € 35€ 15 – € 25€ 30 – € 60
Zelfklevende PVC€ 10 – € 25€ 5 – € 10€ 15 – € 35
PVC stroken€ 20 – € 40€ 10 – € 20€ 30 – € 60
PVC tegels€ 25 – € 45€ 10 – € 20€ 35 – € 65

Dit zijn slechts indicatieve prijzen die kunnen variëren afhankelijk van het project. Het is daarom verstandig om een offerte op maat aan te vragen voor een duidelijkere prijsindicatie.

Aandachtspunten bij het kopen van een PVC vloer

Bij het kopen van een PVC vloer zijn er een aantal zaken waar u op moet letten om een goede keuze te maken, zoals:

 • Gebruiksintensiteit: bepaal hoe intensief de vloer zal worden belast om het juiste type PVC vloer te kiezen.
 • Onderhoud: overweeg het onderhoudsgemak en de vereiste schoonmaakprocedures.
 • Budget: stel een budget op en vergelijk prijzen en kwaliteit van verschillende leveranciers.
 • Installatie: beslis of je de installatie zelf wilt doen of professionele hulp nodig heeft.

Is een PVC vloer geschikt voor bedrijfstoepassingen?

PVC vloeren zijn uitermate geschikt voor bedrijfstoepassingen vanwege hun duurzaamheid, onderhoudsgemak en veelzijdigheid. Ze zijn bestand tegen zware belasting, verminderen geluidsoverlast en kunnen in verschillende stijlen worden geleverd om aan de esthetische eisen van uw bedrijf te voldoen.

Daarnaast zijn er speciale PVC vloeren die voldoen aan de eisen van specifieke bedrijfsomgevingen, zoals antistatische vloeren voor cleanrooms en ESD-veilige vloeren voor elektronische productieomgevingen.

PVC vloer laten leggen door ICM Projects

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en professionele partner voor het leveren en leggen van uw PVC vloer, dan bent u bij ICM Projects aan het juiste adres.

Bij ICM Projects zijn we gespecialiseerd in het leveren en installeren van hoogwaardige PVC vloeren voor bedrijven. Onze ervaren professionals zorgen voor een nauwkeurige installatie die aan al uw eisen voldoet.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een PVC vloer voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in ons Experience Center. Wij helpen u graag verder met uw PVC vloer project.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een PVC vloer?

De prijs van een PVC vloer wordt beïnvloed door factoren zoals het type PVC vloer, de kwaliteit, het oppervlak dat moet worden bedekt, eventuele installatiekosten en extra opties zoals geluiddemping of speciale coatings.

Hoe lang duurt het leggen van een PVC vloer?

De duur van de installatie van een PVC vloer hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het oppervlak, het type PVC vloer en de ervaring van de installateurs. Over het algemeen kan de installatie enkele dagen tot een week duren voor een gemiddeld kantoor of magazijn.

Hoe lang gaat een PVC vloer mee?

Een PVC vloer kan tot wel 20 jaar lang meegaan, afhankelijk van de kwaliteit, het gebruik en het onderhoud. Hoogwaardige PVC vloeren die goed worden onderhouden, kunnen zelfs nog langer meegaan, waardoor ze een kosteneffectieve keuze zijn voor bedrijven.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top