Parkeergarage vloer

 • Publicatie datum mei 9, 2024
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast mei 9, 2024
vloerafwerking parkeergarage800

Een parkeergarage is een plek waar veel auto’s komen en gaan. Het is daarom belangrijk dat de vloer van een parkeergarage bestand is tegen allerlei belastingen en invloeden.

Zo moet een parkeergarage vloer niet alleen sterk en duurzaam zijn, maar ook veilig en onderhoudsvriendelijk. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over parkeergarage vloeren en welke vloerafwerkingen geschikt zijn voor een parkeergarage.

Aan welke eisen moet een parkeergarage vloer voldoen?

Een vloer voor een parkeergarage moet aan verschillende eisen voldoen. Zo moet een parkeergaragevloer:

 • Bestand zijn tegen vocht en water, zowel van boven als van onder;
 • Slipvast zijn om de veiligheid van de gebruikers te garanderen;
 • Brandwerend zijn om de brandveiligheid te verhogen;
 • Bestand zijn tegen thermische belastingen, zoals temperatuurschommelingen, vorst en dooi;
 • Geluiddempend zijn om de geluidsoverlast te verminderen;
 • Slijtvast zijn om de levensduur te verlengen;
 • Bestand zijn tegen mechanische belastingen, zoals het gewicht en de beweging van auto’s, vrachtwagens en heftrucks;
 • Makkelijk te reinigen en te onderhouden zijn om de hygiëne en de uitstraling te behouden;
 • Bestand zijn tegen chemische belastingen, zoals olie, brandstof, zout, pekel en reinigingsmiddelen;
 • Esthetisch zijn om de sfeer en de uitstraling te verbeteren.

Zijn er wettelijke eisen/richtlijnen waar een parkeergarage vloer aan moet voldoen?

Er zijn verschillende wettelijke eisen en richtlijnen waar een parkeergarage vloer aan moet voldoen. Deze hebben vooral betrekking op de brandveiligheid, de slipweerstand en de milieuvriendelijkheid van de vloer.

 • Het Bouwbesluit 2012 bepaalt dat een parkeergarage vloer brandklasse B of hoger moet hebben, wat betekent dat de vloer moeilijk ontvlambaar is.
 • De NEN-EN 13813 norm bepaalt dat een parkeergarage vloer slipklasse R9 of hoger moet hebben, wat inhoudt dat de vloer voldoende stroef moet zijn zodat auto’s (en andere voertuigen) niet gemakkelijk wegslippen.
 • De NEN-EN 1504 norm bepaalt dat een parkeergarage vloer een emissieklasse EMICODE EC1 of lager moet hebben, wat betekent dat de vloer weinig tot geen schadelijke stoffen uitstoot.

Bij ICM Projects houden we altijd rekening met de geldende wettelijke eisen en richtlijnen voor parkeergarage vloeren. Wij zorgen ervoor dat de parkeergarage vloer aan alle normen voldoet en dat je geen problemen krijgt met vergunningen of controles.

Welke vloerafwerking is geschikt voor een parkeergarage?

Er zijn verschillende soorten vloerafwerkingen die geschikt zijn voor plaatsing in een parkeergarage. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de wensen, het budget en de situatie voordat je een keuze maakt. Hieronder bespreken we enkele populaire opties voor een parkeergaragevloer.

Betonvloer

Een veelgebruikte vloeroplossing voor parkeergarages is een betonvloer. Beton vloeren staan bekend om hun stevigheid, stabiliteit en duurzaamheid. Bovendien kunnen deze vloeren moeiteloos mechanische, chemische en thermische belastingen weerstaan.

Daarnaast biedt een betonvloer brandwerende, geluidsisolerende en esthetische voordelen. Daarbij bestaat er een ruime keuze aan kleuren en structuren voor betonvloeren.

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is samengesteld uit twee componenten: epoxyhars en een verharder. Deze kunststof vloer wordt in een dunne laag over de bestaande vloer gegoten. Wat de epoxy gietvloer kenmerkt, is de buitengewone sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid.

Deze vloer kan uitstekend weerstand bieden aan mechanische, chemische en thermische belastingen. Bovendien is de epoxy gietvloer slipvast, brandwerend en geluidsdempend. Betreft het onderhoud is deze vloer gemakkelijk te reinigen dankzij zijn naadloze, gladde en vloeistofdichte karakteristieken.

Troffelvloer

Een troffelvloer bestaat uit een mengsel van fijne kwarts- of marmerkorrels en een bindmiddel op basis van epoxy of polyurethaan. Deze kunststof vloer wordt met een spaan of een troffel over de bestaande vloer gesmeerd.

Wat een troffelvloer bijzonder maakt, is de uitzonderlijke sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid. Hierdoor kan de vloer uitstekend weerstand bieden tegen mechanische, chemische en thermische belastingen.

Bovendien is een troffelvloer slipvast, brandwerend en geluidsdempend. En qua onderhoud is deze vloer gemakkelijk te reinigen dankzij zijn naadloze, gladde en vloeistofdichte karakteristieken

MMA vloer

Een MMA vloer is samengesteld uit methylmethacrylaat (MMA), een snelhardende hars die reageert met een katalysator. Deze kunststof vloer wordt in meerdere lagen over de bestaande vloer aangebracht.

Iets wat MMA vloeren onderscheidt van andere vloeren, is de opvallende sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid. Hierdoor kan de vloer uitstekend weerstand bieden tegen mechanische, chemische en thermische belastingen.

Daarnaast is een MMA vloer slipvast, brandwerend en geluidsdempend. Op het gebied van onderhoud scoort deze vloer eveneens goed, mede dankzij zijn naadloze, gladde en vloeistofdichte eigenschappen.

Epoxy vloercoating

Een epoxy vloercoating is een dunne laag kunststof die over een bestaande vloer wordt aangebracht. Deze coating kan samengesteld zijn uit epoxyhars maar er kan ook gekozen worden voor een ander type hars, zoals polyurethaan of acrylaat.

Kenmerkend voor een epoxy vloercoating is de stevigheid, slijtvastheid en duurzaamheid. Hierdoor is de coating uitstekend bestand tegen mechanische, chemische en thermische belastingen.

Ook is een epoxy vloercoating slipvast, brandwerend en geluidsdempend, wat het een ideale keuze maakt voor toepassing in een parkeergarage.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een parkeergaragevloer?

De prijs van een parkeergaragevloer hangt af van verschillende factoren. Enkele factoren zijn de grootte van het project, eventuele voorbereiding en de materiaalkeuze.

We kunnen stellen dat hoe groter het project zal zijn, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Echter, hoe groter de oppervlakte van de parkeergarage, hoe lager de prijs per vierkante meter.

Daarnaast zal je rekening moeten houden met de voorbereiding. Voordat wij een vloer aan kunnen leggen zal de ondergrond bewerkt moeten worden. Afhankelijk van het gekozen vloertype, zullen wij de ondergrond moeten behandelen.

De exacte prijs van een parkeergaragevloer kan dus variëren afhankelijk van de wensen en situatie. Het is daarom verstandig om een offerte op maat aan te vragen. Vraag daarom direct een offerte aan of neem contact met ons op voor vragen en advies op maat.

Kies voor een parkeergaragevloer op maat van ICM Projects

Als je op zoek bent naar een betrouwbare partner voor het installeren van een parkeergaragevloer op maat, dan ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van hoogwaardige vloeren voor bedrijven, waaronder parkeergaragevloeren. 

Wij kunnen je adviseren over de beste vloerafwerking voor de parkeergarage, rekening houdend met de wensen, het budget en de situatie. Hoe je het ook wendt of keert, wij zorgen ervoor dat de parkeergaragevloer aan alle eisen en richtlijnen voldoet.

Je kunt bij ons altijd een vrijblijvende offerte op maat aanvragen, waarbij we rekening houden met jouw behoeften. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak om langs te komen in ons Experience Center.

Wat is de beste vloer voor een parkeergarage?

Er is niet één beste vloer voor een parkeergarage. De beste vloer hangt af van de situatie en het budget. Er zijn verschillende soorten vloerafwerkingen die geschikt zijn voor een parkeergarage, zoals betonvloeren, epoxy gietvloeren, troffelvloeren, MMA vloeren en (epoxy) vloercoatings. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Wat zijn de mogelijkheden met belijning voor een parkeergaragevloer?

ICM Projects biedt diverse mogelijkheden voor belijning op parkeergaragevloeren, waaronder markeringen voor parkeervakken, looproutes en speciale zones. Onze experts kunnen je adviseren over de meest geschikte belijning voor een parkeergarage.

Hoelang duurt het installeren van een parkeergaragevloer?

De duur van het installeren van een parkeergaragevloer hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de parkeergarage, de staat van de ondergrond, de soort vloerafwerking, de dikte van de vloerafwerking en de droogtijd van de vloerafwerking.

Over het algemeen duurt het installeren van een parkeergaragevloer enkele dagen tot enkele weken. Sommige soorten vloerafwerkingen, zoals MMA vloeren, hebben een zeer korte droogtijd en kunnen binnen één dag worden geplaatst, terwijl andere soorten vloerafwerkingen meer tijd in beslag zullen nemen.

Voldoen onze parkeergarage vloeren aan de richtlijn CUR/PVB-44?

Onze vloeren in parkeergarages zijn in overeenstemming met de vereiste standaarden, zoals vastgelegd in Aanbeveling 44 door het Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving (CUR).

Na goedkeuring door een gekwalificeerde inspecteur, ontvangen onze vloeren een certificaat dat ze erkent als vloeistofdichte voorzieningen. Dit garandeert niet alleen de veiligheid van de vloer zelf, maar zorgt ook voor bescherming tegen bodemverontreiniging onder de vloer.

Wat is mogelijk met kleuren voor parkeergarage vloeren?

Onze parkeergaragevloeren zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren, afgestemd op elke specifieke behoefte. Belangrijk in een parkeergarage is de duidelijke markering van parkeervakken, looppaden, en essentiële symbolen zoals pijlen en gehandicaptenparkeerplaatsen.

Deze kunnen worden voorzien van opvallende en makkelijk herkenbare symbolen direct in de vloer geïntegreerd. Bovendien bieden we de mogelijkheid om looppaden en parkeervakken in contrasterende kleuren aan te brengen, wat zorgt voor een heldere en veilige navigatie binnen de parkeerfaciliteit.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top