Tapijt

 • Publicatie datum september 29, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 5, 2023
project tapijt800

Tapijt is een vloerbedekking die bestaat uit een laag textielvezels die op een ondergrond zijn bevestigd. Dit type vloerbedekking kan verschillende functies hebben, zoals het verbeteren van de akoestiek, het isoleren van de vloer, het creëren van sfeer en het verhogen van het comfort.

In dit artikel gaan we in op de toepassing van tapijt in bedrijfsomgevingen, zoals kantoren, winkels, hotels en scholen. We leggen uit wat projecttapijt is, wat de voordelen ervan zijn, welke soorten projecttapijt er zijn, wat de kosten ervan zijn en hoe je de juiste soort tapijt voor jouw bedrijf kunt kiezen.

Is tapijt geschikt voor bedrijfsomgevingen?

Ja, tapijt is zeker geschikt voor bedrijfsomgevingen. Tapijt heeft namelijk verschillende voordelen die bijdragen aan een prettige en productieve werkomgeving.

Zo zorgt tapijt voor een betere akoestiek, doordat het geluid absorbeert en weerkaatsing voorkomt. Dit vermindert geluidsoverlast en bevordert de concentratie en communicatie.

Daarnaast heeft tapijt een isolerende werking, waardoor het de warmte vasthoudt en de energiekosten verlaagt. Het is ook comfortabel om op te lopen en te werken, doordat het zacht aanvoelt en de druk op de gewrichten vermindert.

Bovendien kan tapijt bijdragen aan de uitstraling en sfeer van een bedrijfsruimte, doordat het in allerlei kleuren, patronen en texturen verkrijgbaar is. Hierdoor kan het de identiteit en het imago van een bedrijf versterken.

Welk soort tapijt is geschikt voor bedrijven?

Niet elk soort tapijt is geschikt voor bedrijven. Bedrijven hebben namelijk te maken met specifieke eisen en omstandigheden die invloed hebben op de keuze van het soort vloerbedekking.

Zo moet het tapijt bestand zijn tegen intensief gebruik, gemakkelijk te onderhouden zijn, brandveilig zijn, antistatisch zijn en voldoen aan bepaalde normen en certificaten. Het soort tapijt dat aan deze eisen voldoet, wordt projecttapijt genoemd.

Wat is projecttapijt?

Projecttapijt is tapijt dat speciaal ontworpen en geproduceerd is voor projectmatige toepassingen in bedrijfsomgevingen. Dit soort tapijt onderscheidt zich van ‘gewoon’ tapijt door zijn hoge kwaliteit, duurzaamheid, functionaliteit en veelzijdigheid.

Wat zijn de eigenschappen van projecttapijt?

Projecttapijt heeft verschillende eigenschappen die het geschikt maken voor bedrijfsomgevingen. Hieronder noemen we enkele belangrijke eigenschappen:

 • Slijtvastheid: het kan intensief gebruik weerstaan zonder snel tekenen van slijtage te vertonen.
 • Geluiddempend: het absorbeert geluid, wat de akoestiek van de ruimte verbetert.
 • Makkelijk te reinigen: het is bestand tegen vlekken en eenvoudig schoon te maken.
 • Brandvertragend: veel projecttapijten hebben een brandvertragende behandeling ondergaan.
 • Antistatisch: dit voorkomt ophoping van statische elektriciteit.

Wat zijn de voordelen van projecttapijt?

Projecttapijt heeft verschillende voordelen voor bedrijven. Hieronder noemen we enkele belangrijke voordelen:

 • Comfortabel: het zorgt voor een zachte en comfortabele ondergrond om op te lopen en te werken.
 • Esthetisch: er zijn diverse stijlen, patronen en kleuren beschikbaar die bij de inrichting passen.
 • Akoestische verbetering: het vermindert galm en draagt bij aan een prettige werkomgeving.
 • Isolatie: het draagt bij aan de warmte- en geluidsisolatie van de ruimte.

Wat zijn de kosten van projecttapijt?

De kosten van projecttapijt hangen af van verschillende factoren, zoals het soort, de kwaliteit, de hoeveelheid, de levering en de installatie van het tapijt.

Over het algemeen geldt dat project tapijt op rol goedkoper is dan project tapijttegels (per vierkante meter). De gemiddelde prijs van projecttapijt ligt tussen de € 10,- en € 40,- per vierkante meter, exclusief btw en legkosten.

De legkosten voor (project)tapijt variëren van € 5,- tot € 15,- per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit van de klus. Voor een exacte prijsopgave adviseren we je om contact op te nemen met een gespecialiseerde leverancier van projecttapijt, zoals ICM Projects.

Welke soorten tapijt zijn er voor bedrijven?

Tapijt voor bedrijven is er in twee hoofdsoorten: tapijt op rol en tapijttegels. Beide soorten hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen.

Tapijt op rol

Tapijt op rol is tapijt dat geleverd wordt in rollen van (meestal) vier meter breed. Het wordt in één stuk gelegd over de hele oppervlakte van de vloer.

De voordelen van tapijt op rol zijn dat het een naadloos en egaal resultaat geeft, dat het geschikt is voor grote ruimtes en dat het relatief goedkoop is.

Enkel nadelen van tapijt op rol zijn echter dat het moeilijk te transporteren en te installeren is, dat het veel snijverlies geeft en dat het lastig te vervangen is bij beschadiging of slijtage.

Tapijttegels

Tapijttegels zijn vierkante of rechthoekige stukken tapijt die los of met lijm op de vloer worden aangebracht. De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en designs.

De belangrijkste voordelen van project tapijttegels zijn dat ze makkelijk te transporteren en te installeren zijn, dat ze weinig snijverlies geven en dat ze eenvoudig te vervangen zijn bij beschadiging of slijtage.

Daarentegen heeft het ook zo zijn nadelen. Zo zijn tapijttegels vaak duurder dan tapijt op rol, kunnen ze naden en hoogteverschillen vertonen en zijn ze minder geschikt voor kleine of onregelmatige ruimtes.

Prachtig tapijt voor kantoor

Tapijt is een prachtige vloerkeuze voor kantoorruimtes, doordat het een professionele en stijlvolle uitstraling geeft aan de werkomgeving. Daarbij kan projecttapijt ook de productiviteit en het welzijn van de werknemers verbeteren, doordat het zorgt voor een betere akoestiek, isolatie, comfort en sfeer.

Bovendien is (project)tapijt duurzaam en onderhoudsvriendelijk, waardoor het een lange levensduur heeft en weinig kosten met zich meebrengt. Het is verkrijgbaar in vele soorten, kleuren en designs, waardoor er voor elke kantoorstijl en elke smaak wel een passend tapijt te vinden is.

Projecttapijt in verschillende kleuren

Projecttapijt is er in allerlei kleuren, waardoor het mogelijk is om een unieke en persoonlijke sfeer te creëren in een bedrijfsruimte. Kleur heeft namelijk invloed op de stemming, de emotie en de perceptie van mensen.

Ook kan kleur gebruikt worden om verschillende zones of functies in een ruimte aan te geven of om de huisstijl of het logo van een bedrijf te accentueren. Hieronder geven we enkele voorbeelden van populaire kleuren voor projecttapijt en hun effecten:

Antraciet projecttapijt

Antraciet is een donkere tint grijs die vaak gekozen wordt als kleur voor projecttapijt. Zo heeft antraciet een neutrale en elegante uitstraling die goed past bij moderne en minimalistische interieurs.

Bovendien kan antraciet ook gecombineerd worden met andere kleuren om contrast of harmonie te creëren. Antraciet heeft een rustgevend en kalmerend effect op de ruimte en de mensen die erin werken, ideaal dus voor op kantoor.

Zwart projecttapijt

Zwart is een krachtige en stijlvolle kleur die ook veel gebruikt wordt voor projecttapijt. Het heeft een formele en zakelijke uitstraling die goed past bij klassieke en luxe interieurs.

Ook kan het gecombineerd worden met andere kleuren om drama of spanning te creëren. Zwart heeft een stimulerend en spannend effect op de ruimte en daarmee dus ook op de personen die er werken.

Hoe kies je de juiste soort tapijt voor jouw bedrijf?

Om de juiste soort tapijt voor jouw bedrijf te kiezen, moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals het doel, het budget, de stijl, de grootte en de vorm van de ruimte, het gebruik en het onderhoud van het tapijt. Hieronder geven we enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Bepaal het doel van het tapijt: wat wil je bereiken met het tapijt? Wil je de akoestiek verbeteren, de isolatie verhogen, het comfort verhogen, de sfeer creëren of de identiteit versterken? Het doel van het tapijt bepaalt mede de eigenschappen, de kwaliteit en de kleur van het tapijt.
 • Stel een budget vast: hoeveel geld wil je uitgeven aan het tapijt? Het budget bepaalt mede de soort, de hoeveelheid en de levering en installatie van het tapijt. Over het algemeen geldt dat tapijt op rol goedkoper is dan tapijttegels per vierkante meter. Echter zullen ook de eigenschappen en voordelen per soort overwogen moeten worden.
 • Kies een stijl die past bij jouw bedrijf: wat voor uitstraling wil je geven aan jouw bedrijfsruimte? Wil je een moderne en strakke stijl, een klassieke en luxe stijl, een speelse en creatieve stijl of een warme en gezellige stijl? De stijl van het tapijt bepaalt mede de kleur, het patroon en de textuur van het tapijt.
 • Meet de grootte en de vorm van de ruimte: hoe groot en welke vorm is de ruimte waar je het tapijt wilt leggen? De grootte en de vorm van de ruimte bepalen mede de hoeveelheid en de legwijze van het tapijt. Tapijt op rol is bijvoorbeeld meer geschikt voor grote en rechthoekige ruimtes, terwijl tapijttegels geschikter zijn voor kleine of onregelmatige ruimtes.
 • Houd rekening met het gebruik en het onderhoud van het tapijt: hoe intensief wordt het tapijt gebruikt en hoe vaak moet het gereinigd worden? Het gebruik en het onderhoud van het tapijt bepalen mede de slijtvastheid, de vuil- en vlekbestendigheid, en de reinigingsmethode van het tapijt. Hierbij zal de keuze voor projecttapijt en tapijt op rol overwogen moeten worden.

(Project)tapijt van ICM Projects

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en professionele leverancier van (project)tapijt voor jouw bedrijf, dan ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Wij zijn een expert op het gebied van tapijt voor bedrijven, met meer dan 20 jaar ervaring in de branche.

Bij ICM Projects bieden we een ruim assortiment aan taptijt in verschillende soorten, kleuren en designs, die voldoen aan alle eisen en normen voor bedrijfsomgevingen.

Bovendien leveren we niet alleen tapijt, maar ook advies, service, levering en installatie op maat. ICM Projects staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid, functionaliteit en veelzijdigheid. Neem vandaag nog contact op met ICM Projects voor een vrijblijvende offerte of een persoonlijk adviesgesprek.

Is tapijt hygiënisch genoeg voor bedrijfstoepassingen?

Ja, mits goed onderhouden, is tapijt hygiënisch genoeg voor bedrijfstoepassingen. Regelmatig stofzuigen en professionele reiniging zorgen ervoor dat het tapijt schoon en gezond blijft.

Waarom tapijt op kantoor (laten) plaatsen?

Tapijt op kantoor biedt voordelen zoals geluidsabsorptie, comfort, esthetiek en verbeterde akoestiek. Het draagt bij aan een aangename en productieve werkomgeving.

Wat is het verschil tussen tapijt en karpet?

Tapijt is een vloerbedekking die de hele vloer van een ruimte bedekt, terwijl een karpet een losliggend tapijt is dat een specifiek gedeelte van de vloer bedekt. Een karpet wordt vaak gebruikt als decoratief element en kan eenvoudig worden verplaatst. Tapijt wordt daarentegen meestal vastgelijmd aan de ondervloer.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top