Fabrieksvloer

  • Publicatie datum april 7, 2024
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast april 17, 2024
vloeren fabriek800

Een fabrieksvloer is een vloer die speciaal ontworpen is om te voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden in een industriële omgeving. Vloeren in een fabriek moeten namelijk bestand zijn tegen zware belasting, slijtage, chemicaliën, temperatuurwisselingen, vocht en vuil.

Bovendien moeten ze veilig, hygiënisch, duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Een fabrieksvloer is dus niet zomaar een vloer, maar een essentieel onderdeel van het productieproces.

Het maken van een keuze voor een geschikte fabrieksvloer is niet zomaar even gemaakt. Bij ICM Projects begrijpen we dat elke vloer anders is en dat deze moet voldoen aan de specifieke eisen van jouw sector om optimale efficiëntie en veiligheid te waarborgen.

Wij werken voor:

Vereiste eigenschappen van een fabrieksvloer

Een fabrieksvloer moet aan diverse eisen voldoen om optimaal te functioneren in een industriële omgeving.

De fabrieks vloer moet onder andere:

  • Bestand zijn tegen zware belastingen en schokken;
  • Vloeistofdicht zijn om lekkages te voorkomen;
  • Antislip zijn om de veiligheid te waarborgen;
  • Slijtvast zijn voor een lange levensduur;
  • Onderhoudsvriendelijk zijn voor een efficiënte bedrijfsvoering.

Eigenschappen en functies van fabrieksvloeren

EigenschapFunctie
Bestand tegen zware belastingen en schokkenVerdraagt zware machinerie en voertuigen
VloeistofdichtVoorkomt lekkages en schade door vloeistoffen
AntislipVerhoogt de veiligheid door uitglijden te voorkomen
SlijtvastGarandeert een lange levensduur
OnderhoudsvriendelijkVereenvoudigt schoonmaken en onderhoud

Het belang van maatwerk voor fabrieksvloeren

Bij ICM Projects geloven we sterk in maatwerk. Elke fabriek is uniek en heeft specifieke eisen voor de vloer. Onze experts zorgen er daarom voor dat de fabrieksvloer volledig wordt afgestemd op de situatie. Dit resulteert in een vloer die perfect aansluit bij de bedrijfsprocessen en de veiligheid van jouw medewerkers waarborgt.

Belang van maatwerk en veiligheid

  • Maatwerk: ICM Projects zorgt dat elke vloer voldoet aan de specifieke eisen van jouw sector.
  • Veiligheid: belijning op vloeren kan helpen om looproutes en gevaarlijke zones duidelijk aan te geven.

Welke vloeren zijn geschikt als fabrieksvloer?

Bij ICM Projects bieden we tal van verschillende soorten vloeren aan die kunnen dienen als fabrieksvloer. Elke vloersoort heeft zo zijn unieke kenmerken, eigenschappen, voordelen en nadelen. Afhankelijk van de eisen en behoeften van jouw bedrijf, kan een van onderstaande vloersoorten uitkomst bieden.

Types Fabrieksvloeren en Hun Eigenschappen

VloertypeBeschrijvingVoordelen
GietvloerenNaadloze afwerking; bestand tegen chemische stoffenDuurzaam; ideaal voor zware belasting
ESD vloerenGeleidende samenstelling voor afvoeren van statische elektriciteitBeschermt elektronische apparatuur
TroffelvloerenExtreem slijtvast en chemisch bestendigIdeaal voor industriële omgevingen met zware belasting
Rubberen vloerenAntislip en schokabsorberendVerhoogt comfort en veiligheid
MMA vloerenSnelle uitharding en zeer duurzaamMinimaliseert downtime tijdens installatie
Epoxy vloerenSlijtvast en bestand tegen chemicaliënGeschikt voor drukke industriële omgevingen

Gietvloeren

Een gietvloer vormt het toppunt van duurzaamheid en functionaliteit, en is daarmee een ongeëvenaarde keuze voor fabrieksvloeren. De naadloze afwerking van een gietvloer elimineert niet alleen de kans op scheuren of breuken, maar versterkt ook de structurele integriteit van de vloer. Dit is van essentieel belang in een omgeving waar zware machinerie en voertuigen de norm zijn.

Bovendien vormt de vloeistofdichte eigenschap van de gietvloer een ondoordringbare barrière tegen chemische substanties en vloeistoffen die vaak in industriële settings voorkomen. Dit verzekert niet alleen de veiligheid van de werkomgeving, maar verlengt ook de levensduur van de vloer aanzienlijk.

ESD vloeren

Een ESD vloer vormt de essentiële schakel tussen een veilige werkomgeving en gevoelige elektronica in de fabrieksomgeving. Dankzij zijn unieke eigenschappen is deze vloer onmisbaar voor de elektronica-industrie.

De geleidende samenstelling van de ESD vloer zorgt ervoor dat elektrostatische ontladingen veilig worden afgevoerd, waardoor kostbare elektronische componenten worden beschermd.

Daarnaast biedt de ESD vloer een solide en duurzame basis die bestand is tegen de intensieve belasting van een productieomgeving. Het naadloze oppervlak minimaliseert de ophoping van stof en vuil, wat cruciaal is voor een schone en efficiënte werkomgeving.Troffelvloeren

Troffelvloeren

Een troffelvloer vormt de onwrikbare ruggengraat van een industriële omgeving, waar robuustheid een absolute must is. De ongeëvenaarde slijtvastheid en chemische bestendigheid maken deze vloeroplossing tot de onbetwiste koning onder fabrieksvloeren.

Door de naadloze samenstelling van hoogwaardige materialen weerstaat de troffelvloer moeiteloos de tand des tijds, zelfs onder de meest meedogenloze omstandigheden.

Bovendien biedt hij een ondoordringbare barrière tegen agressieve chemicaliën, waardoor hij de perfecte keuze is voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken.

Rubberen vloeren

Een rubberen vloer komt volledig tot zijn recht in een fabrieksomgeving, waar veiligheid en duurzaamheid van essentieel belang zijn. Dankzij de uitmuntende antislip eigenschappen biedt deze vloer een solide grip, zelfs in situaties met olie- of water morsingen.

Bovendien absorbeert het materiaal schokken, wat de impact van zwaar materieel en voetverkeer vermindert, en zo de levensduur van zowel de vloer als het machinepark verlengt.

Het comfort dat een rubberen vloer biedt bij het belopen ervan, draagt bij aan het welzijn van werknemers die lange uren op de fabrieksvloer doorbrengen. Dit bevordert de productiviteit en tevredenheid van het personeel.

MMA vloeren

Een MMA vloer onderscheidt zich als de ideale keuze voor fabrieksvloeren dankzij zijn opmerkelijke eigenschappen.

Allereerst is de snelle uitharding van deze vloeroplossing van onschatbare waarde in een productieomgeving, waar tijd van essentieel belang is. Hierdoor kan de installatie in een kort tijdsbestek worden voltooid, waardoor de downtime tot een minimum wordt beperkt.

Daarnaast bieden MMA systeem vloeren een buitengewone duurzaamheid die perfect aansluit bij de eisen van een fabrieksomgeving. Zo is de vloer bestand tegen zware belastingen, schokken en stoten, wat essentieel is voor de dagelijkse activiteiten in een drukke productiefaciliteit.

Epoxy vloeren

Epoxy vloeren zijn zeer slijtvast en bestand tegen zware belasting. Deze vloeren worden vaak gebruikt in de drukke industriële omgevingen waarbij draagkracht en chemische bestendigheid essentieel zijn. Hierin kunnen we onderscheid maken tussen een epoxy gietvloer en epoxy vloercoating.

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer vormt de ideale keuze voor een fabrieksvloer vanwege zijn naadloze karakter en indrukwekkende mechanische eigenschappen. De vloer weerstaat met gemak zware belasting en is een waar schild tegen schadelijke chemische stoffen.

Bovendien integreert de naadloze afwerking van de epoxyvloer naadloos met de omgeving, wat kruispunten voor stof of vuil minimaliseert. Hierdoor ontstaat een gemakkelijk te onderhouden oppervlak dat de productiviteit in een fabrieksomgeving bevordert.

Epoxy vloercoating

Epoxy vloercoatings vormen de ideale beschermlaag voor fabrieksvloeren, dankzij hun ongeëvenaarde duurzaamheid en eenvoudige reinigingsgemak. Deze coatings creëren een schild van robuuste bescherming bovenop de bestaande vloer, dat bestand is tegen de constante stroom van industriële activiteiten.

Door de naadloze integratie met de ondergrond wordt een egaal oppervlak gecreëerd, vrij van oneffenheden waar stof of vuil zich kunnen ophopen. Dit resulteert in een vloer die niet alleen gemakkelijk te onderhouden is, maar ook bijdraagt aan een hygiënische en veilige werkomgeving

Vloeistofdichte vloeren

Een vloeistofdichte vloer, onmisbaar in industriële settings waar vloeistoffen een alledaags verschijnsel zijn, onderscheidt zich door zijn exceptionele vermogen om lekkages te voorkomen en daarmee de integriteit van de onderliggende constructie te waarborgen.

Deze eigenschap vloeit voort uit het doordachte ontwerp en de hoogwaardige materialen die gebruikt worden bij de productie van dergelijke vloeren. Bovendien biedt een vloeistofdichte vloer niet alleen duurzame bescherming, maar fungeert tevens als een solide basis voor de werkzaamheden binnen een fabrieksomgeving.

HACCP vloeren

Een HACCP vloer is de ideale keuze voor een fabrieksvloer vanwege zijn unieke eigenschappen die perfect aansluiten op de specifieke vereisten van de voedingsmiddelenindustrie. Deze vloeren voldoen namelijk aan de strengste hygiëne-eisen, waardoor ze een onmisbare basis vormen voor een schone en veilige productieomgeving.

Dankzij hun naadloze en gladde oppervlak zijn HACCP vloeren eenvoudig te reinigen, wat essentieel is om contaminatie te voorkomen. Bovendien hebben ze een natuurlijke weerstand tegen de groei van bacteriën, waardoor de kans op microbiële besmetting aanzienlijk vermindert. Dit maakt de HACCP vloer niet alleen praktisch, maar ook een duurzame investering in de kwaliteit en veiligheid van het productieproces.

Waarom is belijning belangrijk voor fabrieksvloeren?

Belijning is belangrijk voor fabrieksvloeren omdat het zorgt voor een veilige werkomgeving. Door middel van belijning kunnen looproutes, werkgebieden en opslagplaatsen duidelijk worden aangegeven.

Daarnaast kan belijning ook worden gebruikt om gevaarlijke situaties te voorkomen, zoals het aanbrengen van waarschuwingsmarkeringen bij randen en afgronden, en/of het aangeven van gevaarlijke zones.

Bij ICM Projects kunnen wij, naast het plaatsen van een kwalitatieve fabrieksvloer, ook zorgen voor nauwkeurige belijning die voldoet aan de geldende normen en regelgeving.

Kies voor een maatwerk fabrieksvloer van ICM Projects

Bij ICM Projects begrijpen wij dat elke klant uniek is en daarom bieden wij maatwerkoplossingen aan. Wij kijken naar de specifieke wensen en eisen van jouw bedrijf en ontwerpen een vloer die hier perfect op aansluit.

Onze vloeren zijn van hoge kwaliteit en worden geïnstalleerd door ervaren professionals die zorgen voor een vakkundige installatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies en een offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Kan ik kiezen voor een fabrieksvloer van PVC?

PVC vloeren zijn over het algemeen niet geschikt voor plaatsing in fabriekshallen en andere industriële ruimtes. Echter, voor sommige ruimtes binnen een fabriek kunnen ze wel degelijk geschikt zijn. Neem daarom gerust contact op met onze experts voor een advies op maat.

Wat zijn de kosten voor een kwalitatieve fabrieksvloer?

De kosten voor een fabrieksvloer liggen gemiddeld tussen de €50,- en €150,- per m2. Deze kosten zijn vaak inclusief leggen en materiaal. Echter zullen de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van diverse factoren, waaronder het type vloer, de oppervlakte, eventuele extra’s zoals belijning en andere zaken. Voor een nauwkeurige prijsindicatie kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Hoelang duurt de installatie van een fabrieksvloer?

De installatietijd van een fabrieksvloer hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de vloer, het type vloer en de complexiteit van de installatie. Het is daarom lastig om een exacte tijdsduur te geven. Het is verstandig om contact op te nemen met een specialist van ICM voor een nauwkeurige tijdsinschatting.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top