Werkplaatsvloer

  • Publicatie datum maart 29, 2024
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast april 17, 2024
werkplaats vloer coating800

Een werkplaatsvloer vormt het fundament van elke veilige, efficiënte en comfortabele werkruimte. Of het nu een autogarage, metaalwerkplaats of atelier betreft, een kwalitatieve werkplaatsvloer moet bestand zijn tegen diverse belastingen en omstandigheden.

Maar wat zijn de eigenschappen van een goede werkplaatsvloer? Waar moet een werkplaatsvloer aan voldoen? Welke vloeren zijn geschikt voor een werkplaats? En waar moet je op letten bij het selecteren van een geschikte vloer voor een werkplaats?

We geven je graag antwoord op al deze vragen en meer. Ook laten we je zien hoe je bij ICM Projects terecht kunt voor een hoogwaardige werkplaatsvloer op maat.

Belangrijke eigenschappen van een werkplaatsvloer

Een geschikte vloer voor de werkplaats dient aan meerdere criteria te voldoen, afhankelijk van het soort werkzaamheden. Hieronder belichten we de essentiële kenmerken die elke fabrieksvloer zou moeten hebben:

  • Duurzame kracht: een werkplaatsvloer moet bestand zijn tegen zware belastingen, wat de levensduur van de vloer verlengt en stabiliteit en veiligheid biedt.
  • Chemische bestendigheid: weerstand bieden tegen chemische stoffen, zoals olie en verf, is een essentiële eigenschap, aangezien de vloer hierdoor zijn kwaliteit behoudt en bijdraagt aan een milieuvriendelijke omgeving.
  • Onderhoudsgemak: de vloer moet gemakkelijk te reinigen zijn, wat bijdraagt aan een hygiënische werkomgeving en de gezondheid van werknemers bevordert.
  • Antislip: een werkplaats vloer moet voldoende grip bieden, ook in natte omstandigheden, om de veiligheid te verhogen en fysieke belasting te verminderen.
  • Vloeistofdichtheid: een goede werkplaatsvloer voorkomt lekkages en schimmelvorming, wat zorgt voor een droge en schone werkomgeving en milieuvriendelijk is.
  • Efficiënte Installatie: de vloer moet snel te installeren zijn, zodat overlast en bedrijfsonderbrekingen zoveel mogelijk geminimaliseerd worden.
  • SIKB Certificering: een werkplaatsvloer moet voldoen aan de wettelijke eisen en normen voor vloeistofdichte voorzieningen volgens de SIKB certificering.

Welke vloeren zijn geschikt voor een werkplaats?

Nu je weet waar een goede werkplaatsvloer aan moet voldoen, vraag je jezelf misschien af welke vloeren geschikt zijn voor een werkplaats. Er zijn verschillende soorten vloeren die aan de bovenstaande eigenschappen kunnen voldoen, afhankelijk van de specifieke wensen en behoeften van de werkplaats. We bespreken hieronder de meest populaire opties voor werkplaatsvloeren.

PVC kliktegels

PVC kliktegels zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire keuze voor werkplaatsvloeren, dankzij hun duurzaamheid, veelzijdigheid en eenvoudige installatie. Deze tegels, gemaakt van sterk polyvinylchloride, bieden een robuuste en onderhoudsarme oplossing die bestand is tegen de dagelijkse eisen van een werkplaatsomgeving.

Het unieke klik-systeem maakt de installatie bovendien snel en gemakkelijk, zonder de noodzaak voor gespecialiseerd gereedschap of langdurige onderbrekingen van de werkzaamheden.

In een autowerkplaats worden deze werkplaats tegels bijvoorbeeld gebruikt om een schone, veilige en slijtvaste vloer te creëren die bestand is tegen olielekken, chemische morsingen en zware belasting door gereedschap en voertuigen.

De antislip eigenschappen van de tegels zorgen daarbij voor extra veiligheid voor het personeel, terwijl de mogelijkheid om specifieke tegels te vervangen in het geval van schade een kostenefficiënte en praktische oplossing biedt voor het onderhoud van de werkplaats.

Kortom, de keuze voor PVC kliktegels in een werkplaats zoals een autowerkplaats, benadrukt de veelzijdigheid en functionaliteit van deze vloeroptie, waardoor een veilige, duurzame en visueel aantrekkelijke werkomgeving wordt gecreëerd.

Epoxy gietvloer

Epoxy gietvloeren staan bekend om hun uitzonderlijke sterkte en duurzaamheid, waardoor ze een ideale keuze zijn voor industriële omgevingen en werkplaatsen die een hoge belastbaarheid vereisen. Deze vloeren bestaan uit meerdere lagen epoxyhars die op de bestaande ondervloer worden gegoten en uitharden tot een glad, naadloos oppervlak.

De chemische samenstelling van epoxy zorgt voor een vloer die niet alleen bestand is tegen zware belastingen, maar ook tegen chemische stoffen, oliën, en slijtage. Dit maakt het een uitstekende optie voor locaties waar hygiëne en onderhoud een prioriteit zijn, zoals in garages, fabrieken en magazijnen.

Een praktijkvoorbeeld van het gebruik van epoxy gietvloeren is te vinden in een grote productiefaciliteit. Hier bieden epoxy vloeren een oplossing die de veiligheid van werknemers verhoogt door zijn antislip eigenschappen, terwijl het tegelijkertijd een makkelijk schoon te maken en esthetisch aangenaam oppervlak biedt.

De vloer kan bovendien worden voorzien van kleuren en patronen die de veiligheidszones binnen de faciliteit aanduiden, waardoor navigatie en operationele efficiëntie worden verbeterd.

PU gietvloer

PU gietvloeren, of polyurethaan gietvloeren, combineren duurzaamheid met flexibiliteit, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor ruimtes die comfort en esthetiek hoog in het vaandel dragen. Deze vloeren zijn samengesteld uit polyurethaanharsen, die een elastische en toch sterke vloerbedekking vormen na uitharding.

Dit maakt PU gietvloeren ideaal voor toepassingen waar ondergrondse bewegingen of temperatuurschommelingen kunnen voorkomen, zoals in woonhuizen, scholen, kantoren, maar voornamelijk ook in meer industriële settings zoals lichte werkplaatsen.

Vloercoating

Vloercoatings zijn een economische en efficiënte manier om bestaande vloeren te beschermen en te versterken, en worden vaak gebruikt in zowel commerciële als industriële omgevingen. Deze coatings kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder epoxy, polyurethaan, en acryl.

Ze bieden een beschermende laag die de onderliggende vloer beschermt tegen slijtage, chemische stoffen, en vocht. Bovendien zijn vloercoatings dunner dan gietvloeren, maar bieden ze desondanks een aanzienlijke verbetering van de duurzaamheid en onderhoudsgemak van de vloer.

Dit maakt ze perfect voor toepassing in bivjoorbeeld een magazijn, waar de dagelijkse activiteiten hoge eisen stellen aan de vloer. De vloercoating biedt hier een duurzame en slijtvaste oppervlakte die bestand is tegen het constante verkeer van heftrucks, het slepen van pallets, en het morsen van vloeistoffen.

De coating kan tevens snel en met minimale verstoring van de dagelijkse operaties worden aangebracht, waardoor het een ideale keuze is voor bedrijven die de productiviteit willen handhaven tijdens renovaties of upgrades.

Rubber werkplaatsvloer matten

Rubber werkplaatsvloer matten bieden een reeks voordelen die ze tot een uitstekende toevoeging aan elke werkplaats maken. Allereerst bieden ze een superieure grip, waardoor de kans op uitglijden en vallen wordt verkleind. Dit is vooral belangrijk in omgevingen waar olie, water of andere vloeistoffen op de vloer kunnen lekken.

Daarnaast hebben rubber matten een schok-dempende werking, wat bijdraagt aan het comfort van degenen die langdurig moeten staan. Dit kan helpen om vermoeidheid te verminderen en de productiviteit te verhogen.

Waar moet je op letten bij het selecteren van een geschikte vloer voor een werkplaats?

Bij het kiezen van een vloer voor de werkplaats moet rekening gehouden worden met de aard van de werkzaamheden, de grootte en vorm van de ruimte, de gewenste uitstraling en het budget. Het is belangrijk een vloer te selecteren die niet alleen praktisch is maar ook bijdraagt aan een aangename werkomgeving.

Om je te helpen bij het selecteren van de beste vloer voor jouw werkplaats, kun je contact opnemen voor advies op maat. Ook kunnen we op locatie langskomen om de situatie te bekijken en jouw wensen en behoeften in kaart brengen, zodat we je kunnen adviseren over de mogelijkheden.

Hoogwaardige werkplaatsvloer van ICM Projects

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige werkplaatsvloer die aan al jouw eisen voldoet, ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren en installeren van verschillende soorten werkplaatsvloeren, zoals PVC kliktegels, epoxy gietvloeren, PU gietvloeren en epoxy vloercoatings.

Wij werken alleen met de beste materialen en vakmensen en garanderen een perfecte afwerking en kwaliteit. Wij zijn ook SIKB gecertificeerd en kunnen je helpen met het verkrijgen van het SIKB certificaat voor jouw werkplaatsvloer.

Wil je meer weten over onze werkplaatsvloeren of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met jouw werkplaatsvloer.

Welke vloer is het meest geschikt als werkplaatsvloer?

Er is niet één vloer die het meest geschikt is als werkplaatsvloer. De meest geschikte vloer voor een werkplaats hangt namelijk af van de specifieke behoeften en eisen van de werkplaats. PVC kliktegels, epoxy gietvloeren, PU gietvloeren en epoxy vloercoatings zijn allemaal uitstekende opties, afhankelijk van de situatie.

Hoe lang duurt de installatie van een werkplaatsvloer?

De installatietijd van een werkplaatsvloer kan variëren afhankelijk van het gekozen vloertype en de grootte van de werkplaats. Over het algemeen kan de installatie binnen enkele dagen worden afgerond.

Wat kost een gemiddelde werkplaatsvloer?

De kosten van een gemiddelde werkplaatsvloer hangen af van het soort vloer, de grootte van de werkplaats, de staat van de ondergrond, de afwerking en de extra opties. Over het algemeen is een epoxy vloercoating het voordeligst, omdat deze vloer minder materiaal en tijd vergt.

Een PVC kliktegelvloer, een epoxy gietvloer of een PU gietvloer is duurder, omdat deze vloeren meer materiaal en tijd vergen. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van € 20,- tot € 100,- per vierkante meter voor een werkplaatsvloer.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top