Werkplaatsvloer

  • Publicatie datum oktober 11, 2023
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast november 14, 2023
werkplaats vloer coating800

Een werkplaatsvloer is de basis voor een veilige, efficiënte en comfortabele werkomgeving. Of het nu gaat om een autogarage, een metaalwerkplaats of een atelier, een goede werkplaatsvloer moet bestand zijn tegen allerlei belastingen en invloeden.

Maar wat zijn de eigenschappen van een goede werkplaatsvloer? Waar moet een werkplaatsvloer aan voldoen? Welke vloeren zijn geschikt voor een werkplaats? En waar moet je op letten bij het selecteren van een geschikte vloer voor een werkplaats?

We geven je graag antwoord op al deze vragen en meer. Ook laten we je zien hoe je bij ICM Projects terecht kunt voor een hoogwaardige werkplaatsvloer op maat.

Wat zijn de eigenschappen van een goede werkplaatsvloer?

Een goede werkplaatsvloer moet aan verschillende eisen voldoen, afhankelijk van de aard en de intensiteit van de werkzaamheden die erop plaatsvinden. Over het algemeen zijn er echter een aantal eigenschappen die voor elke werkplaatsvloer belangrijk zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Duurzame Kracht

Een werkplaatsvloer moet standhouden tegen zware belastingen zoals machines, voertuigen, gereedschappen en materialen. Duurzaamheid verlengt de levensduur, voorkomt beschadigingen en biedt stabiliteit en veiligheid. Bovendien vermindert het onderhoudsbehoefte.

Chemische Bestendigheid

De vloer moet chemisch bestendig zijn tegen vloeistoffen zoals olie, brandstof, verf, lijm en schoonmaakmiddelen. Hierdoor blijft de vloer vrij van vlekken, verkleuringen en corrosie en behoudt hij zijn kwaliteit en uitstraling. Bovendien draagt het bij aan een milieuvriendelijke omgeving.

Onderhoudsgemak

Een werkplaatsvloer moet eenvoudig te reinigen zijn. Dit bespaart tijd en moeite en zorgt voor een hygiënische werkomgeving. Daarnaast draagt het bij aan de gezondheid van werknemers doordat er minder stof, vuil en bacteriën ophopen.

Antislip

De vloer moet voldoende grip bieden, zelfs bij natheid. Dit vermindert het risico op uitglijden en zorgt voor veiligheid en comfort. Bovendien is het ergonomisch gunstig voor werknemers, omdat het de belasting op gewrichten en spieren vermindert.

Vloeistofdichtheid

De vloer moet vloeistofdicht zijn om lekkages en schimmelvorming te voorkomen. Dit zorgt voor een droge en schone werkomgeving en is milieuvriendelijk omdat het geen vervuiling veroorzaakt.

Efficiënte Installatie

De vloer moet snel te installeren zijn om overlast en stilstand te minimaliseren. Hiermee bespaar je tijd, geld en moeite en zorg je voor een snelle ingebruikname van de vloer. Met andere woorden; het bevordert de continuïteit en productiviteit van de werkzaamheden.

SIKB Certificering

De vloer moet voldoen aan de wettelijke eisen en normen voor vloeistofdichte voorzieningen, zoals aangegeven door het SIKB. Hierdoor ontstaat zekerheid en vertrouwen, en worden boetes en aansprakelijkheid voorkomen.

Welke vloeren zijn geschikt voor een werkplaats?

Nu je weet waar een goede werkplaatsvloer aan moet voldoen, vraag je jezelf misschien af welke vloeren geschikt zijn voor een werkplaats. Er zijn verschillende soorten vloeren die aan de bovenstaande eigenschappen kunnen voldoen, afhankelijk van de specifieke wensen en behoeften van de werkplaats. We bespreken hieronder vier populaire opties voor een werkplaatsvloer.

PVC kliktegels

PVC kliktegels zijn tegels van kunststof die gemakkelijk in elkaar te klikken zijn, zonder lijm of voegmiddel. Ze zijn sterk, duurzaam, chemisch resistent, eenvoudig in onderhoud, antislip, vloeistofdicht en snel te installeren.

Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen, wat zorgt voor een mooie uitstraling in de werkplaats. Indien nodig zijn ze ook eenvoudig te vervangen of te verplaatsen

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is een naadloze vloer van kunsthars die over de bestaande ondergrond wordt gegoten. Deze vloer is zeer sterk, duurzaam, chemisch resistent, eenvoudig in onderhoud, antislip en vloeistofdicht.

Bovendien is deze geschikt voor zware belastingen, zoals machines en voertuigen. Met een strakke en industriële uitstraling kan de epoxy gietvloer in verschillende kleuren worden aangebracht

PU gietvloer

Een PU gietvloer is een naadloze vloer van kunsthars die over de bestaande ondergrond wordt gegoten. Deze vloer vertoont gelijkenissen met een epoxy gietvloer, maar is iets flexibeler en elastischer. Hij is sterk, duurzaam, chemisch resistent, eenvoudig in onderhoud, antislip en vloeistofdicht.

Daarnaast is een PU gietvloer geluiddempend en warmte-isolerend, wat zorgt voor extra comfort voor de werknemers. Met een moderne en stijlvolle uitstraling kan deze vloer in verschillende kleuren worden aangebracht

Vloercoating

Een vloercoating is een dunne laag van kunsthars die over de bestaande ondergrond wordt aangebracht door schilderen of spuiten. Deze coating is sterk, duurzaam, chemisch resistent, eenvoudig in onderhoud, antislip en vloeistofdicht.

Een vloercoating is bovendien vaak voordeliger dan een gietvloer, omdat er minder materiaal en tijd nodig is. Het aanbrengen ervan over een bestaande vloer vereist ook minder voorbereiding. Met een glanzende en gladde uitstraling kan een vloercoating in verschillende materialen en kleuren worden aangebracht.

Waar moet je op letten bij het selecteren van een geschikte vloer voor een werkplaats?

Bij het selecteren van een geschikte vloer voor een werkplaats, moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals:

  • De aard en intensiteit van de werkzaamheden die op de vloer plaatsvinden, spelen een cruciale rol bij de keuze van het vloertype. Voor werkzaamheden met zware machines of voertuigen is een vloer nodig die daartegen bestand is, zoals een epoxy gietvloer. Indien er met chemicaliën wordt gewerkt, is een vloer nodig die daar niet door wordt aangetast, zoals een PVC kliktegelvloer.
  • De grootte en vorm van de werkplaats bepalen mede welk type vloer het meest geschikt is. Bij een kleine of onregelmatige werkplaats is een flexibele en modulaire vloer, zoals een PVC kliktegelvloer, een betere keuze. Voor een grote of rechthoekige werkplaats is een naadloze en strakke vloer, zoals een epoxy gietvloer, meer geschikt.
  • De uitstraling en sfeer van de werkplaats zijn belangrijke overwegingen. Een PU gietvloer is ideaal voor wie een moderne en stijlvolle uitstraling wil creëren. Een epoxy gietvloer daarentegen past beter bij een industriële en robuuste ambiance.
  • Het beschikbare budget en de tijd die beschikbaar is voor de installatie spelen eveneens een rol. Voor wie een beperkt budget heeft of snel gebruik wil maken van de werkplaats, is een voordelige en snelle optie zoals een epoxy vloercoating geschikt. Wie meer budget heeft en kan wachten op de installatie, zal meer tevreden zijn met een hoogwaardige en duurzame vloer, zoals een PU gietvloer.

Om je te helpen bij het selecteren van de beste vloer voor jouw werkplaats, kun je contact opnemen voor advies op maat. Ook kunnen we op locatie langskomen om de situatie te bekijken en jouw wensen en behoeften te bespreken.

Hoogwaardige werkplaatsvloer van ICM Projects

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige werkplaatsvloer die aan al jouw eisen voldoet, ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren en installeren van verschillende soorten werkplaatsvloeren, zoals PVC kliktegels, epoxy gietvloeren, PU gietvloeren en epoxy vloercoatings.

Wij werken alleen met de beste materialen en vakmensen en garanderen een perfecte afwerking en kwaliteit. Wij zijn ook SIKB gecertificeerd en kunnen je helpen met het verkrijgen van het SIKB certificaat voor jouw werkplaatsvloer.

Wil je meer weten over onze werkplaatsvloeren of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer, e-mailadres of website. Wij helpen je graag verder met jouw werkplaatsvloer.

Welke vloer is het meest geschikt als werkplaatsvloer?

Er is niet één vloer die het meest geschikt is als werkplaatsvloer. De meest geschikte vloer voor een werkplaats hangt namelijk af van de specifieke behoeften en eisen van de werkplaats. PVC kliktegels, epoxy gietvloeren, PU gietvloeren en epoxy vloercoatings zijn allemaal uitstekende opties, afhankelijk van de situatie.

Hoe lang duurt de installatie van een werkplaatsvloer?

De installatietijd van een werkplaatsvloer kan variëren afhankelijk van het gekozen vloertype en de grootte van de werkplaats. Over het algemeen kan de installatie binnen enkele dagen worden afgerond.

Wat kost een gemiddelde werkplaatsvloer?

De kosten van een gemiddelde werkplaatsvloer hangen af van het soort vloer, de grootte van de werkplaats, de staat van de ondergrond, de afwerking en de extra opties. Over het algemeen is een epoxy vloercoating het voordeligst, omdat deze vloer minder materiaal en tijd vergt.

Een PVC kliktegelvloer, een epoxy gietvloer of een PU gietvloer is duurder, omdat deze vloeren meer materiaal en tijd vergen. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van € 20,- tot € 100,- per vierkante meter voor een werkplaatsvloer.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top