Ziekenhuisvloer

 • Publicatie datum april 11, 2024
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast april 17, 2024
ziekenhuisvloer kopen800

Als gespecialiseerd vloerenbedrijf begrijpen wij bij ICM Projects het belang van een hoogwaardige ziekenhuisvloer. Een ziekenhuisvloer moet aan strikte eisen voldoen om optimale hygiëne, veiligheid en duurzaamheid te waarborgen.

Onze expertise stelt ons in staat om vloeroplossingen te bieden die perfect aansluiten bij de specifieke behoeften van een medische omgeving, waaronder ziekenhuizen. Ontdek alle mogelijkheden voor een geschikte ziekenhuisvloer en laat ICM je helpen bij de realisatie ervan.

Bedrijven voor wie wij werken:

Aan welke eigenschappen moet een ziekenhuisvloer voldoen?

Een ziekenhuisvloer moet aan strenge eisen voldoen om te kunnen voldoen aan de specifieke behoeften van een medische omgeving. Hier zijn enkele cruciale eigenschappen waaraan een hoogwaardige ziekenhuisvloer moet voldoen:

 • Hygiënisch en gemakkelijk te reinigen;
 • Antislip en veilig, ook bij vochtige omstandigheden;
 • Slijtvast en duurzaam;
 • Bacterie- en schimmelwerend;
 • Chemisch bestendig;
 • Geluiddempend;
 • Esthetisch aantrekkelijk.
ziekenhuisvloeren

Hieronder gaan we wat dieper in op de belangrijkste eisen bij de keuze voor een geschikte ziekenhuisvloer:

 • Antistatische functies: het voorkomen van ESD (Electronic Static Discharge) in zowel operatiekamers als ziekenhuisafdelingen is essentieel, gezien de gevoeligheid van de daar aanwezige elektronische apparatuur voor statische elektriciteit. De ziekenhuisvloeren van ICM Projects elimineren ESD door het gebruik van geïntegreerde ontladingspunten voor elektrische energie. Meer informatie over onze ESD-vloeren is beschikbaar via onze website.
 • Geluidsisolatie en akoestische voordelen: in ziekenhuizen wordt regelmatig medische apparatuur en bedden verplaatst. Het is belangrijk dat een ziekenhuisvloer niet alleen soepel “rolt”, maar ook geluids reducerende kenmerken heeft.
 • Allergie-vriendelijk en hygiëne bevorderend: het voorkomen van de ophoping van stofdeeltjes op de vloer is cruciaal voor een schone omgeving.
 • Eenvoudig te reinigen met schoonmaak- en desinfectiemiddelen, evenals probiotica: door een slijtvaste vloer topcoating aan te brengen, wordt een uitzonderlijk hygiënische vloer gecreëerd.
 • Volledig porendicht: de vloeren in ziekenhuizen mogen geen broedplaats voor bacteriën of virussen zijn, daarom zijn ze volledig porendicht. Voor duurzaamheidsinitiatieven zoals BREAAM of LEED biedt ons bedrijf ook biologische gietvloeren aan die voldoen aan diverse milieucertificaten.
 • Anti-slip eigenschappen: een uitstekende slipweerstand voorkomt valpartijen en zorgt dat de vloeren veilig te bewandelen zijn.
EigenschapFunctie
HygiënischGemakkelijk te reinigen en minimaliseert risico op infecties
AntislipVoorkomt uitglijden, ook in vochtige omstandigheden
SlijtvastDuurzaam onder intensief gebruik
Bacterie- en schimmelwerendVoorkomt groei van ongewenste micro-organismen
Chemisch bestendigWeerstaat desinfectiemiddelen en andere chemicaliën
GeluiddempendVermindert geluidsoverlast van verkeer en apparatuur
Esthetisch aantrekkelijkDraagt bij aan een positieve omgeving voor patiënten en personeel

Recent uitgevoerd project: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Wij hebben hier een mooie Colorex ESD vloer mogen aanbrengen met holplint. En het resultaat is super geworden!

Welke vloeren zijn geschikt voor ziekenhuizen?

Niet alle vloeren zijn geschikt voor plaatsing in een ziekenhuis. Sommige vloeren kunnen namelijk niet voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan een ziekenhuisvloer.

Andere vloeren kunnen daarentegen juist uitstekend functioneren als ziekenhuisvloer. Hieronder bespreken we de verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor ziekenhuizen en waarom dat zo is.

Troffelvloer

Een troffelvloer is een naadloze vloer die uit meerdere lagen bestaat. Deze vloer is uitermate geschikt voor ziekenhuizen vanwege zijn hygiënische eigenschappen. Troffelvloeren zijn eenvoudig te reinigen en bieden optimale veiligheid, ook in vochtige omstandigheden.

Gietvloer

De (PU) gietvloer is een moderne en strakke vloer die aan alle eisen van een ziekenhuisvloer voldoet. Deze vloer is naadloos, gemakkelijk te reinigen en biedt uitstekende antislip eigenschappen. Bovendien is een gietvloer uiterst duurzaam, wat bijdraagt aan de levensduur van de vloer.

Linoleum vloer

Een linoleum vloer is een milieuvriendelijke keuze en voldoet aan de hoge eisen van een ziekenhuisvloer. Het is bacterie- en schimmelwerend, gemakkelijk te reinigen en duurzaam.

Marmoleum vloer

De marmoleum vloer combineert duurzaamheid met een natuurlijke uitstraling. Het is een perfecte keuze voor ziekenhuizen vanwege zijn hygiënische eigenschappen en slijtvastheid.

PVC vloer

Een PVC vloer biedt uitstekende geluiddempende eigenschappen en is gemakkelijk te reinigen. Het is een veelzijdige optie die aan alle eisen van een ziekenhuisvloer voldoet.

Vinyl vloer

Een vinyl vloer is een betaalbare keuze die toch aan alle eisen van een ziekenhuisvloer voldoet. Het is gemakkelijk te onderhouden en biedt een goede antislip oppervlakte.

Vloertype voor ziekenhuizenKenmerkenVoordelen
TroffelvloerNaadloos, hygiënisch, eenvoudig te reinigenOptimale veiligheid, ook in vochtige omstandigheden
Gietvloer (PU)Naadloos, modern en strakDuurzaam, gemakkelijk te reinigen, antislip
LinoleumMilieuvriendelijk, bacterie- en schimmelwerendDuurzaam, hygiënisch
MarmoleumCombineert duurzaamheid met natuurlijke uitstralingHygiënisch, slijtvast
PVCBiedt geluiddemping, eenvoudig te reinigenVeelzijdig, voldoet aan alle ziekenhuisvereisten
VinylBetaalbaar, onderhoudsvriendelijkGoede antislip oppervlakte
ziekenhuisvloer kopen

Voor welke toepassingen zijn ziekenhuisvloeren geschikt?

Onze ziekenhuisvloeren zijn geschikt voor diverse toepassingen binnen een medische omgeving. Hieronder vallen onder andere operatiekamers, poliklinieken, laboratoria, gangen en wachtkamers.

ICM Projects levert vloeroplossingen die voldoen aan de specifieke eisen van elke ruimte binnen een ziekenhuis. Neem gerust contact op voor meer informatie of een adviesgesprek.

Geschikte toepassingen voor ziekenhuisvloeren

 • Operatiekamers
 • Poliklinieken
 • Laboratoria
 • Gangen
 • Wachtkamers

Onderhoud en schoonmaak van een ziekenhuis vloer

Het handhaven van hygiëne is cruciaal voor ziekenhuisvloeren. Daarom is het van groot belang dat de schoonmaak routinematig plaatsvindt. Onze ziekenhuisvloeren zijn ontworpen voor eenvoudige reiniging, dankzij de samenstelling van de materialen en een hoogwaardige afwerking die vuil- en stofafstotend werkt. Vloeistoffen kunnen de vloer niet penetreren en zijn daardoor moeiteloos te verwijderen.

Een ander voordeel van onze vloeren is dat ze enkel regelmatige schoonmaak vereisen en geen ingewikkelde onderhoudsplanning nodig hebben. Bovendien is het mogelijk om onze ziekenhuisvloeren te reinigen met een schrobzuigmachine, wat de efficiëntie van het schoonmaken van grote oppervlaktes binnen korte tijd verhoogt.

Besmettingspreventie en hygiëne in medische instellingen

Medische instellingen zijn gehouden aan rigoureuze hygiënestandaarden en besmettingspreventievoorschriften, waaronder WIP-richtlijnen. Oppervlakken zoals vloeren en muren moeten zodanig zijn dat ze eenvoudig te reinigen en desinfecteren zijn, om de verbreiding van microben en bacteriën te minimaliseren.

De Covid-19 crisis heeft het belang hiervan verder benadrukt. In deze samenhang speelt de keuze van vloer- en wandafwerking een essentiële rol bij het vormgeven van effectieve schoonmaakprocedures. HACCP vloeren zijn na deze tijd ook nog belangrijker geworden.

Door te kiezen voor vloer- en wandafwerkingen met een geïntegreerd, naadloos design, worden kieren en spleten waar vuil zich kan verzamelen vermeden.

vloer ziekenhuis

Hygiënische en veilige ziekenhuisvloer kopen bij ICM Projects

Bij ICM Projects begrijpen we dat de keuze voor een ziekenhuisvloer een belangrijke beslissing is. Onze experts staan klaar om je te adviseren en de perfecte vloeroplossing voor jouw medische instelling te bieden.

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag direct een offerte aan voor de installatie van een nieuwe ziekenhuisvloer. Eventueel kun je een afspraak maken waarbij een van onze experts langskomt om de behoeften en mogelijkheden te bespreken.

Bedrijven voor wie wij werken:

Wat is de beste vloer voor in een ziekenhuis?

Over het algemeen is linoleum de meest geschikte vloer voor gebruik in een ziekenhuis. Linoleum heeft verschillende voordelen die het ideaal maken voor deze omgeving, waaronder zijn ijzersterke karakter, hygiënische eigenschappen, gemakkelijke reinigbaarheid, slijtvastheid, geluiddempende werking en bacteriostatische karakter,

Echter, de beste vloer voor in een ziekenhuis kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de specifieke ruimte, het budget en de gewenste eigenschappen. Onze experts kunnen je adviseren over de meest geschikte vloeroplossing voor elke situatie.

Waarom is de kleur van een ziekenhuis vloer belangrijk?

De kleur van een ziekenhuisvloer is belangrijk om een rustige en professionele uitstraling te creëren. Daarnaast kan de kleur bijdragen aan een positieve sfeer en het welzijn van patiënten en personeel bevorderen.

Hoelang gaan ziekenhuis vloeren mee?

Over het algemeen kunnen goed onderhouden ziekenhuis vloeren tientallen jaren meegaan. Echter zal de levensduur van een ziekenhuisvloer afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het type vloer, het onderhoud en de belasting.

Wat houdt het frezen van een ziekenhuisvloer in en waarom is dit belangrijk?

Het frezen van een ziekenhuisvloer is een voorbereidende techniek waarbij de bovenste laag van de dekvloer wordt verwijderd. Dit proces wordt vaak toegepast om de vloer voor te bereiden op het aanbrengen van nieuwe coatings of om onregelmatigheden te corrigeren.

Frezen is essentieel in ziekenhuizen om een perfect vlakke en gladde ondergrond te creëren die aan strenge hygiënische eisen voldoet. Een goed gefreesde vloer zorgt voor een betere hechting van nieuwe vloerlagen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en onderhoudsgemak van de ziekenhuisvloer.

Waarom is het schaven van ziekenhuisvloeren noodzakelijk en hoe wordt het uitgevoerd?

Schaven is een techniek die gebruikt wordt om de toplaag van een ziekenhuis vloer te verwijderen, met name wanneer deze beschadigd of sterk verontreinigd is. In ziekenhuizen is schaven belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloeren vrij blijven van bacteriën en schimmels die zich kunnen nestelen in scheuren en beschadigde delen van de vloer.

Het schaven wordt uitgevoerd met gespecialiseerde machines die de toplaag gelijkmatig afschrapen, waardoor een schone en hygiënische basis ontstaat voor het aanbrengen van een nieuwe ziekenhuisvloer.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top