Industriële vloer

 • Publicatie datum mei 9, 2024
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast mei 9, 2024
industrie vloeren800

Industriële vloeren zijn speciaal ontworpen voor gebruik in bedrijfsomgevingen, zoals in productiehallen, magazijnen en werkplaatsen. Een industriële vloer moet daarom voldoen aan verschillende eisen, zoals duurzaamheid, veiligheid, hygiëne en onderhoudsgemak.

In dit artikel leggen we uit wat een industriële vloer is, welke soorten er zijn, in welke omgevingen ze worden toegepast en hoe je de juiste industriële vloer voor jouw bedrijf kunt kiezen. Ook vertellen we je meer over de duurzame vloeren van ICM Projects en hoe wij jou kunnen helpen bij het realiseren van een kwalitatieve, industriële vloer.

Wat is een industriële vloer?

Een industriële vloer is een vloer die bestand is tegen zware belastingen, zoals machines, voertuigen, goederen en personeel. Daarbij moet de vloer ook bestand zijn tegen chemische stoffen, vuil, vocht en temperatuurschommelingen.

Daarnaast moeten industriële vloeren ook veilig zijn voor de gebruikers, door bijvoorbeeld antislip, brandwerend en geluiddempend te zijn. Het voornaamste doel van een dergelijke vloer is namelijk veiligheid voor zowel werknemers als apparatuur.

Aan welke eigenschappen moet een industriële vloer voldoen?

Een goede industriële vloer moet aan verschillende belangrijke eigenschappen voldoen:

 • Duurzaamheid: de vloer moet bestand zijn tegen zware belasting en slijtage.
 • Chemische weerstand: hij moet bestand zijn tegen agressieve chemicaliën die in industriële omgevingen kunnen voorkomen.
 • Antislip: de vloer moet veilig zijn, zelfs onder natte omstandigheden.
 • Onderhoudsgemak: een industriële vloer moet eenvoudig te reinigen en onderhouden zijn.
 • Stofvrij: voor een hygiënische werkomgeving is het belangrijk dat de vloer geen stof produceert.

Wat zijn de voordelen van een goede industriële vloer?

Een goede industriële vloer heeft de volgende voordelen:

 • Het verhoogt de productiviteit en efficiëntie van het bedrijf, door bijvoorbeeld het verminderen van storingen, ongelukken en schoonmaakkosten.
 • Het verbetert de uitstraling en sfeer van het bedrijf, door bijvoorbeeld het creëren van een professionele, moderne en nette indruk.
 • Het verlaagt de milieu-impact van het bedrijf, door bijvoorbeeld het verminderen van afval, energieverbruik en CO2-uitstoot.

Industriële vloeren zijn er in verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten industriële vloeren, elk met hun eigen kenmerken, eigenschappen en voordelen. De meest voorkomende soorten hebben we hieronder voor je uiteen gezet.

Epoxy gietvloer

Als je op zoek bent naar een robuuste, eigentijdse en gemakkelijk te onderhouden industriële vloer, dan is een epoxy gietvloer een verstandige beslissing. Deze duurzame vloeren kunnen moeiteloos omgaan met zware machinerie en chemische stoffen. Dankzij hun naadloze, slijtvaste en waterdichte eigenschappen zijn ze de ideale keuze voor industriële omgevingen.

Een epoxyvloer is verkrijgbaar in een uitgebreid scala aan kleuren en kan volledig op maat worden afgestemd. Denk aan markeringen of het integreren van het bedrijfslogo, maar ook aan praktische toepassingen zoals antislip oppervlakken, hoogglans finishes en vloeistofdichte opstaande randen.

Deze vloeren bieden niet alleen een visueel aantrekkelijke afwerking, maar ook een uitzonderlijke functionaliteit die perfect aansluit bij de behoeften van diverse industrieën. Door de naadloze integratie van esthetiek en duurzaamheid, vormen epoxy gietvloeren een solide basis voor een productieve en veilige werkomgeving.

PU gietvloer

Op zoek naar een vloer die zowel stijlvol als uitermate functioneel is? Overweeg dan een PU gietvloer. Deze vloer, vervaardigd van polyurethaan, combineert esthetiek met buitengewone duurzaamheid. Hierdoor is een PU gietvloer bij uitstek geschikt voor diverse omgevingen, van moderne woonruimtes tot drukke industriële omgevingen.

Door zijn naadloze karakter straalt deze vloer niet alleen een tijdloze elegantie uit, maar is hij ook uiterst onderhoudsvriendelijk. Daarbovenop bieden PU gietvloeren een comfortabele loopervaring en zijn ze zowel geluiddempend als veerkrachtig.

Dankzij de veelzijdigheid in kleuren en afwerkingen, is het mogelijk om de vloer perfect af te stemmen op de specifieke behoeften van jouw bedrijfsomgeving. Bovendien staat een PU gietvloer bekend om zijn uitstekende weerstand tegen slijtage en chemicaliën, waardoor hij uiterst geschikt is voor industriële toepassingen.

Betonlook gietvloer

Op zoek naar een vloer die zowel robuust als esthetisch is en specifiek geschikt voor industriële omgevingen? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een betonlook gietvloer. Deze vloer combineert de ruwe uitstraling van beton met de voordelen van een moderne gietvloer, waardoor het een uitstekende keuze is voor industriële toepassingen.

Wat deze vloer echt onderscheidt, is zijn industriële uitstraling en duurzaamheid. De betonlook geeft een stoere en eigentijdse sfeer aan de ruimte, terwijl de naadloze afwerking zorgt voor eenvoudig onderhoud en reiniging.

Bovendien is de betonlook gietvloer bestand tegen slijtage, chemicaliën en mechanische belasting, waardoor hij perfect aansluit bij de intensieve eisen van industriële omgevingen.

Vloercoating

Als je in wezen tevreden bent met je huidige vloer, maar deze wilt versterken met een robuuste afwerking, overweeg dan een sterke vloercoating. Met deze kosteneffectieve en flexibele keuze voorzie je de vloer van een naadloze en vloeistofbestendige laag die tal van voordelen en mogelijkheden met zich meebrengt.

Zo hoef je jezelf nauwelijks zorgen te maken over onderhoud en kun je de vloer zonder zorgen intensief gebruiken in een industriële setting. Daarnaast kun je de vloercoating ook laten aanbrengen met extra eigenschappen zoals antislip, geluiddemping of een antistatische werking.

Er zijn diverse kleuren en afwerkingen beschikbaar, maar je kunt er ook voor kiezen om de coating transparant aan te brengen, waardoor de originele vloer zichtbaar blijft.

ESD vloer

Wanneer elektronische apparatuur in gebruik is en het risico op statische ontlading bestaat, staat veiligheid voorop. Voor het voorkomen van schade door statische ontlading aan zowel personen als apparatuur, is de installatie van een ESD vloer cruciaal.

ESD staat voor ‘Electro Static Discharge’. Deze antistatische vloer voorkomt het ophopen en afgeven van statische elektriciteit, waardoor je zowel gevaarlijke schokken voor werknemers als storingen in de apparatuur vermijdt.

Voor bedrijven die werken met elektronica, is een ESD vloer een essentiële investering. Hiermee draag je op doeltreffende wijze bij aan een veilige en productieve werkomgeving.

Troffelvloer

Als je op zoek bent naar een vloer die niet alleen duurzaam en praktisch is, maar ook extra hygiënisch, overweeg dan een troffelvloer. Deze industriële vloer bestaat uit een mix van grind en kunsthars, resulterend in een vloer die uiterst robuust is en bestand is tegen zware belasting.

Troffelvloeren zijn bij uitstek geschikt voor sectoren waar vloeren intensief worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de voedselindustrie.

Wat troffelvloeren echt onderscheidt, is hun hygiënische karakter en hun vermogen om weerstand te bieden tegen bacteriën en schimmels. Daarbovenop kunnen ze moeiteloos zware reinigingsmiddelen en hoge temperaturen aan, wat zorgt voor een diepgaande en doeltreffende schoonmaak.

In welke soort omgevingen worden industriële vloeren toegepast?

Industriële vloeren worden toegepast in verschillende soorten omgevingen, afhankelijk van de functie, de belasting en de eisen van de ruimte. De meest voorkomende omgevingen zijn:

Productiehallen

In productiehallen worden goederen vervaardigd, verwerkt en verpakt, waardoor een sterke productievloer vereist is. Deze ruimtes zijn uitgerust met zware machines, voertuigen en drukbezette werknemers. Bovendien hebben ze te maken met chemische stoffen, vuil, vocht en wisselende temperaturen.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zijn sterke, veilige, hygiënische en gemakkelijk te onderhouden industriële vloeren onmisbaar. Deze vloeren vormen een essentieel fundament voor de dagelijkse activiteiten in een productiehal.

Magazijnen

Magazijnen zijn de opslagplaatsen waar goederen worden bewaard, gesorteerd en gedistribueerd. In deze ruimtes zijn kwalitatieve magazijnvloeren vereist omdat hier vaak zware voertuigen, beladen met goederen, en drukbezette werknemers samenkomen. Daarnaast krijg je in magazijnen te maken met stofophoping, vuilophoping, vochtigheid en schommelingen in temperatuur.

Om dergelijke uitdagingen tegen te gaan, is het cruciaal om te beschikken over een stabiele, veilige, hygiënische en eenvoudig te onderhouden industriële vloer. Deze vloeren vormen de solide basis voor de dagelijkse operaties in het magazijn.

Werkplaatsen

In werkplaatsen, waar een scala aan diensten wordt verleend, variërend van reparaties tot onderhoud en installaties, staan zware machines, voertuigen, en een arsenaal aan gereedschappen en toegewijd personeel paraat. Chemische stoffen, stof, vocht en schommelingen in temperatuur zijn vaak aan de orde van de dag.

Dit alles maakt de aanwezigheid van een industriële vloer, die robuust, veilig, hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden is, van essentieel belang in dergelijke werkruimten. Werkplaatsvloeren vormen als het ware de onwrikbare basis die de veeleisende omgeving van de werkplaats aankan.

Hoe kies ik de juiste industriële vloer voor mijn bedrijf?

Om de juiste industriële vloer voor jouw bedrijf te kiezen, moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals de kleur, het materiaal, de eisen en de grootte van de ruimte. Hieronder geven we je een stappenplan om je te helpen bij het maken van de beste keuze.

1. Kies de juiste kleur

Een industriële vloer is als het canvas van een kunstenaar. De kleur die je kiest, vertelt een verhaal. Het beïnvloedt de eerste indruk, de sfeer en de veiligheid van je bedrijf. Zo kun je de kleur laten harmoniëren met je huisstijl, je product of je doelgroep. Maar misschien wil je juist een contrast creëren met je machines, voertuigen en goederen.

Soms vertelt de kleur meer dan alleen een esthetisch verhaal. Het kan de functies en zones in je bedrijf benadrukken, zoals de aangewezen looproutes, de afgebakende werkplekken of de nooduitgangen. Het kan zelfs spelen met de lichtinval, de temperatuur en de akoestiek, waardoor de ruimte een geheel nieuwe dynamiek krijgt.

En vergeet niet dat de kleur ook een afspiegeling kan zijn van jou als ondernemer. Het kan je voorkeur, je smaak en zelfs je stemming weerspiegelen. Dus, voordat je een keuze maakt, bedenk welk verhaal je vloer moet vertellen en welke impact het zal hebben op jouw bedrijf.

2. Keuze voor materiaal

De keuze voor het materiaal van je industriële vloer is als het fundament van een stevig bouwwerk. Het bepaalt de duurzaamheid, de veiligheid en de hygiëne binnen je bedrijf. Zo kun je gaan voor een materiaal dat perfect aansluit bij de belasting, de functie en de eisen van de ruimte. Denk hierbij aan de weerstand tegen zware machines, voertuigen, goederen en personeel.

Soms vraagt de omgeving om extra bescherming, bijvoorbeeld een materiaal dat bestand is tegen chemische stoffen, vuil, vocht en temperatuurschommelingen. Of wellicht bescherming met meerdere lagen: antislip, brandwerend en geluiddempend.

En laten we de praktische kant niet vergeten. Een materiaal dat zich gemakkelijk laat reinigen en desinfecteren is een zegen in de dagelijkse gang van zaken van je onderneming.

3. Waar moet de vloer aan voldoen?

Een vloer is niet zomaar een oppervlak, het is een cruciaal element dat aan specifieke eisen moet voldoen. Deze eisen worden bepaald door de aard van jouw bedrijf, de branche waarin je opereert en de regio waarin je gevestigd bent. Hierbij dien je nauwlettend de wet- en regelgeving, normen en richtlijnen in acht te nemen die van toepassing zijn op jouw situatie.

Ook de wensen en behoeften van jouw klanten, leveranciers en medewerkers spelen een doorslaggevende rol in deze keuze. Het is een delicate balans tussen voldoen aan de eisen van de industrie en het tegemoetkomen aan de verwachtingen van degenen die betrokken zijn bij jouw onderneming.

Het is van belang om vooruit te kijken en rekening te houden met mogelijke ontwikkelingen en veranderingen die impact kunnen hebben op jouw bedrijfsvoering. Zo zorg je ervoor dat de vloer niet alleen nu, maar ook in de toekomst zijn waarde behoudt en bijdraagt aan het succes van jouw onderneming.

4. Hoe groot is de ruimte waarin de vloer geplaatst wordt?

Bij het plannen van de installatie van een vloer is het essentieel om de grootte van de ruimte in overweging te nemen. Deze dimensies hebben namelijk aanzienlijke invloed op de kosten, de tijdsduur en de uiteindelijke kwaliteit van de installatie.

Allereerst is er de oppervlakte. Of deze nu klein en knus is of uitgestrekt en ruim, het bepaalt de hoeveelheid materiaal die nodig is en daarmee de kosten van de vloer. Daarnaast speelt de vorm van de ruimte een rol; complexe ruimtes kunnen meer tijd en vakmanschap vergen.

Allerlei factoren komen samen om de uiteindelijke installatie van de vloer te beïnvloeden, en een zorgvuldige afweging van elk aspect zal resulteren in een vloer die niet alleen past bij de ruimte, maar ook bij de verwachtingen en behoeften van degenen die deze ruimte gebruiken.

5. Kiezen voor een industriële vloer met snelle uitharding

Industriële vloeren met snelle uitharding, zoals epoxy en polyurethaan, bieden bedrijven de mogelijkheid tot minimale downtime en verhoogde productiviteit, wat cruciaal is voor continu opererende omgevingen. Deze vloeren zijn binnen enkele uren na applicatie belastbaar, waardoor operationele verstoringen aanzienlijk worden verminderd en bouw- of renovatieprojecten sneller worden voltooid.

Ondanks hogere initiële kosten bieden ze duurzaamheid en weerstand tegen zware belastingen en chemische invloeden. Voor optimale prestaties vereisen deze vloeren deskundige installatie en strikte klimaatcontrole tijdens het uithardingsproces.

Ook zijn tijdens de installatie de nodige veiligheidsmaatregelen nodig vanwege mogelijke dampen. Een industriële vloer met snelle uitharding is een effectieve keuze voor bedrijven die betrouwbare en langdurige vloeroplossingen nodig hebben.

Industriële vloer laten leggen

Bij ICM Projects begrijpen we het belang van een betrouwbare, duurzame industriële vloer voor jouw bedrijf. Wanneer je kiest voor het laten leggen van een industriële vloer door ons, verzeker je jezelf van een service waar expertise en kwaliteit vooropstaan. Ons team van gespecialiseerde professionals gebruikt de modernste technieken en materialen, zoals epoxy en polyurethaan, om een vloer te creëren die niet alleen aan jouw specifieke behoeften voldoet, maar ook de efficiëntie en veiligheid in je bedrijfsruimte verhoogt.

Duurzame industriële vloer van ICM Projects

Als je op zoek bent naar een duurzame industriële vloer voor jouw bedrijf, dan ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Met meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen, leveren en installeren van hoogwaardige industriële vloeren, weet je zeker dat jouw bedrijfsvloer op professionele wijze onder handen wordt genomen.

Bij ICM Projects bieden we je een ruime keuze aan kleuren, materialen en afwerkingen, die aansluiten bij jouw wensen en eisen. Daarbij zorgen we voor een snelle, professionele en veilige installatie, met minimale overlast voor jouw bedrijfsvoering. Zo kun jij binnen no time weer aan de slag met hetgeen waar je goed in bent.

Kan ik ook kiezen voor een industriële vloercoating?

Ja, naast complete vloeren bieden we ook hoogwaardige vloercoatings die zorgen voor een beschermende laag op uw bestaande vloer. Deze coatings verlengen de levensduur en verbeteren de eigenschappen van uw vloer.

Is een industriële vloer enkel geschikt voor industrieel gebruik?

Nee, hoewel industriële vloeren geoptimaliseerd zijn voor zware bedrijfsomgevingen, kunnen ze ook in andere ruimtes toegepast worden waar duurzaamheid en functionaliteit vereist zijn, zoals garages en zelfs woonkamers.

Hoe lang duurt het installeren van een industriële vloer?

De installatietijd van een industriële vloer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gekozen type vloer en de grootte van de ruimte. Gemiddeld genomen duurt het proces enkele dagen tot een week.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top