HACCP vloer

  • Publicatie datum mei 9, 2024
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast mei 9, 2024
haccp vloer eisen800

Een HACCP vloer is een vloer die voldoet aan de strenge eisen van de HACCP-richtlijnen voor voedselveiligheid. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de hygiëne en kwaliteit van voedsel te waarborgen en te voorkomen dat er schadelijke bacteriën, schimmels of virussen in het voedsel terechtkomen. Een HACCP vloer is daarom een essentieel onderdeel van een goede bedrijfshygiëne, vooral in de voedselindustrie.

Wat is een HACCP vloer?

Een HACCP vloer is een speciaal ontworpen vloer die voldoet aan de richtlijnen van Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). Dit is een internationaal erkend systeem dat gericht is op het waarborgen van voedselveiligheid.

HACCP vloeren zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden aan vloeren in bedrijfsomgevingen waar met voedsel wordt gewerkt, met andere woorden in de voedselindustrie.

HACCP vloer eisen: waar moet de vloer aan voldoen?

Zoals gezegd, moet een HACCP vloer aan de HACCP-richtlijnen voor voedselveiligheid voldoen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de Europese Unie en worden in Nederland gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA kan boetes opleggen of zelfs bedrijven sluiten als ze niet aan de richtlijnen voldoen. Het is dus belangrijk om een HACCP vloer te hebben die aan alle eisen voldoet.

De eisen voor een HACCP vloer zijn afhankelijk van het type bedrijf en de activiteiten die er plaatsvinden. Zo gelden er andere eisen voor een bakkerij dan voor een slagerij of een restaurant. Ook kunnen de eisen veranderen als er nieuwe wetgeving of normen worden ingevoerd.

Het is daarom verstandig om altijd advies in te winnen bij een specialist op het gebied van HACCP vloeren, zoals ICM Projects. Wij kunnen je helpen om de juiste HACCP vloer te kiezen voor jouw bedrijf en deze op professionele wijze voor je leggen.

Welke vloeren voldoen aan de HACCP-richtlijnen?

Niet alle vloeren zijn geschikt om als HACCP vloer te dienen. Sommige vloeren zijn te poreus, te ruw, te gevoelig voor beschadigingen of te moeilijk schoon te maken. De meest geschikte vloeren voor een HACCP vloer zijn:

Gietvloeren

Gietvloeren zijn vloeren die uit een vloeibare kunststof bestaan die over de bestaande ondervloer wordt gegoten. Ze zijn naadloos, glad, slijtvast, stootvast, antislip en makkelijk schoon te maken. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Coatingvloeren

Coatingvloeren bestaan uit een dunne laag kunststof die over de bestaande ondervloer wordt aangebracht. Deze vloersoort heeft dezelfde voordelen als gietvloeren, maar zijn goedkoper en sneller aan te leggen. Ze zijn echter minder duurzaam en kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen.

Tegelvloeren

Tegelvloeren kunnen keramische of kunststof tegels zijn die op de bestaande ondervloer worden gelijmd. Tegelvloeren zijn hard, sterk, bestand tegen chemicaliën en makkelijk schoon te maken. Ze hebben echter wel naden waar vuil of vocht in kan komen. Daarom moeten de tegels goed worden gevoegd en afgekit om een naadloos effect te creëren.

Welke bedrijven hebben een HACCP vloer nodig?

Een HACCP vloer is verplicht voor alle bedrijven die met voedsel werken of voedsel produceren. Dit geldt dus voor alle horecabedrijven, zoals restaurants, cafés, hotels, cateraars, snackbars, ijssalons en bakkerijen. Maar ook voor alle voedselverwerkende bedrijven, zoals slagerijen, viswinkels, groenteboeren, kaaswinkels, zuivelfabrieken en chocoladefabrieken.

Lees ook: fabrieksvloer

Daarnaast hebben ook bedrijven die voedsel opslaan of transporteren een HACCP vloer nodig, zoals koelhuizen, distributiecentra, supermarkten en vrachtwagens. Een HACCP vloer is dus noodzakelijk voor alle bedrijven die met voedsel te maken hebben.

Bovendien is het niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kwaliteitsgarantie voor je klanten. Met een HACCP horeca vloer laat je zien dat je hygiëne en veiligheid serieus neemt en dat je zorg draagt voor het voedsel dat je levert.

Wat kost een HACCP vloer?

De kosten van een HACCP vloer hangen af van verschillende factoren, zoals het type vloer, de oppervlakte, de ondergrond, de afwerking en de arbeidskosten. Gemiddeld kun je rekenen op de volgende prijzen per vierkante meter:

Type vloerPrijs per m2
Gietvloer€ 50 – € 150
Coatingvloer€ 20 – € 50
Tegelvloer€ 30 – € 80

Dit zijn slechts indicatieve prijzen. De exacte prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en wensen. Het is daarom aan te raden om een offerte aan te vragen voor de HACCP vloer die je wenst.

Wat kan ICM Projects betekenen voor jou?

Bij ICM Projects zijn we gespecialiseerd op het gebied van HACCP vloeren. Wij hebben jarenlange ervaring met het leveren en installeren van HACCP vloeren voor diverse bedrijven in de voedselbranche.

Daarbij voorzien we onze klanten van deskundig advies over de beste HACCP vloer voor hun bedrijf, rekening houdend met het budget, de wensen en de bedrijfssituatie. Bovendien kunnen we de HACCP vloer ook op professionele wijze voor je leggen, zodat je verzekerd bent van een kwalitatief hoogwaardige en duurzame vloer die aan alle eisen voldoet.

Advies over de ideale HACCP vloer voor jouw bedrijf

Ons team van ervaren en gecertificeerde adviseurs kunnen je helpen bij het kiezen van de ideale HACCP vloer voor jouw bedrijf. Wij komen graag bij je langs om je bedrijf te inspecteren, je wensen te bespreken en je een passend advies te geven. Ook kunnen we informatie verstrekken over de laatste ontwikkelingen en normen op het gebied van HACCP vloeren en je tips geven over hoe je de gekozen vloer het beste kunt onderhouden.

Laat de HACCP vloer leggen door ICM Projects

Als je eenmaal hebt besloten welke HACCP vloer je wilt hebben, kun je deze laten leggen door de specialisten van ICM Projects. Wij hebben een team van gespecialiseerde en gekwalificeerde vakmensen die de HACCP vloer snel, vakkundig en veilig kunnen installeren.

Daarbij zorgen we ervoor dat de vloer perfect aansluit op de wanden, de plinten, de afvoeren en de aanwezige apparatuur. We gaan altijd netjes en efficiënt te werk, zodat je zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden hebt. Na afloop krijg je een garantiecertificaat en een onderhoudsplan voor je HACCP vloer.

Is een HACCP vloer een specifieke vloersoort?

Nee, een HACCP vloer is geen specifieke vloersoort, maar een verzamelnaam voor alle vloeren die aan de HACCP-richtlijnen voor voedselveiligheid voldoen. Er zijn verschillende soorten vloeren die als HACCP vloer kunnen dienen, zoals gietvloeren, coatingvloeren en tegelvloeren. Het belangrijkste is dat de vloer glad, naadloos, slijtvast, antislip en makkelijk schoon te maken is.

Wat staat er in de HACCP-richtlijnen voor vloeren?

De HACCP-richtlijnen voor vloeren zijn onderdeel van de algemene HACCP-richtlijnen voor voedselveiligheid. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de Europese Unie en worden in Nederland gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De richtlijnen stellen onder andere dat de vloer glad, vlak, naadloos, makkelijk schoon te maken, slijtvast, stootvast, antislip, bestand tegen chemicaliën en voorzien van afschot moet zijn. De richtlijnen kunnen per bedrijfstype en activiteit verschillen.

Waar zijn de HACCP-richtlijnen voor bedoeld?

De HACCP-richtlijnen zijn bedoeld om de hygiëne en kwaliteit van voedsel te waarborgen en te voorkomen dat er schadelijke bacteriën, schimmels of virussen in het voedsel terechtkomen.

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op het principe van Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), wat betekent dat alle mogelijke gevaren en kritische punten in het productieproces worden geïdentificeerd en gecontroleerd. Alle bedrijven die met voedsel werken of voedsel produceren dienen zich te houden aan de HACCP-richtlijnen.

Moet een HACCP vloer stroef zijn?

Ja, een HACCP vloer moet inderdaad stroef zijn om de veiligheid in de werkomgeving te garanderen. Stroefheid is essentieel om uitglijden en daarmee gepaard gaande ongelukken te voorkomen, vooral in omgevingen waar gewerkt wordt met voedsel en waar vaak sprake is van natte of vochtige omstandigheden.

HACCP-vloeren worden daarom vaak uitgerust met een antislip afwerking om een veilige werkomgeving te waarborgen en te voldoen aan de strenge hygiëne-eisen.

In welke kleuren is een HACCP vloer beschikbaar?

HACCP vloeren zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren. Dit biedt de mogelijkheid om de vloer aan te passen aan de visuele identiteit van je bedrijf of om specifieke werkzones binnen een faciliteit te markeren.

Kleuren kunnen ook gebruikt worden om looproutes te definiëren of om bepaalde gebieden zoals risicozones visueel te onderscheiden. Het is belangrijk om kleuren te kiezen die bijdragen aan zowel de functionaliteit als de esthetiek van de werkruimte.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top