Vloercoating

 • Publicatie datum september 29, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast april 17, 2024
coating vloer800

Betreed de geavanceerde wereld van vloercoating, waar functionaliteit en esthetiek naadloos samenkomen om bedrijfsomgevingen te transformeren. Als het geheime wapen voor vloeren in commerciële ruimtes biedt vloercoating een veelzijdige oplossing voor talloze uitdagingen. 

Van kantoren tot magazijnen en van fabrieken tot winkels, vloercoating onthult haar kracht als de onmisbare bouwsteen voor duurzaamheid en succes. Vergeet wat je dacht te weten over traditionele vloeren en bereid je voor om de fascinerende wereld van vloercoating te ontdekken.

Wat is vloercoating?

Vloercoating is een dunne laag van speciale chemische samenstelling die wordt aangebracht op een bestaande vloer. Het doel van vloercoating is om de vloer te beschermen tegen slijtage, chemicaliën, vocht en andere vormen van schade. Het fungeert als een beschermende barrière die de levensduur van de vloer verlengt en ervoor zorgt dat deze er langer als nieuw blijft uitzien.

De coating is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals epoxy, polyurethaan en acryl, elk met unieke eigenschappen en toepassingen. Vloercoating wordt veel gebruikt in industriële en commerciële omgevingen, waaronder magazijnen, fabrieken, kantoren, winkels en andere bedrijfsruimtes.

Unieke eigenschappen van vloercoating

Vloercoatings bieden unieke eigenschappen en voordelen, wat het een perfecte vloeroplossing maakt voor een verscheidenheid aan commerciële en industriële ruimtes. Enkele van de belangrijkste eigenschappen zijn:

 • Duurzame bescherming: vloercoating biedt een stevige beschermlaag die de vloer bestendig maakt tegen slijtage, chemicaliën, vocht en andere vormen van schade.
 • Verlengde levensduur: door de vloer te coaten, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd, waardoor bedrijven op de lange termijn kosten besparen.
 • Gemakkelijk onderhoud: het gladde oppervlak van vloercoating maakt het reinigen en onderhouden van de vloer eenvoudig en tijdbesparend.
 • Veiligheid: sommige coatings kunnen antislip-eigenschappen hebben, waardoor de veiligheid van werknemers en klanten wordt verbeterd, zelfs in vochtige omstandigheden.
 • Esthetische verbetering: vloercoating geeft de bedrijfsomgeving een professionele en aantrekkelijke uitstraling, wat indruk maakt op klanten en medewerkers.
 • Chemische bestendigheid: coatings zijn vaak bestand tegen chemicaliën, wat essentieel is in omgevingen waar met agressieve stoffen wordt gewerkt.
 • Snelle installatie: met professionele toepassing kan vloercoating snel worden aangebracht, waardoor de downtime van bedrijfsactiviteiten tot een minimum wordt beperkt.
 • Kostenbesparing: vloercoating biedt een kosteneffectieve oplossing vergeleken met het vervangen van de gehele vloer, waardoor bedrijven waar voor hun geld krijgen.

Welk type vloercoating moet ik kiezen?

Vloercoating biedt een breed scala aan mogelijkheden om de levensduur van vloeren te verlengen en ze bestand te maken tegen de dagelijkse uitdagingen van intensief gebruik. Elk type coating heeft unieke eigenschappen en toepassingen die bedrijven helpen bij het creëren van duurzame en aantrekkelijke werkruimtes.

Epoxy vloercoating

Epoxy vloercoating is een populaire keuze in de commerciële wereld vanwege zijn uitstekende duurzaamheid en chemische bestendigheid. Met deze coating creëer je een naadloze en gladde afwerking, waardoor de vloer gemakkelijk schoon te maken is. 

Epoxycoating wordt doorgaans toegepast in industriële omgevingen, zoals magazijnen, fabrieken en garages. In dergelijke omgevingen worden de vloeren vaak blootgesteld aan zware belasting en chemische stoffen. 

Polyurethaan vloercoating

Polyurethaan vloercoating staat bekend om zijn uitstekende slijtvastheid en flexibiliteit. Het biedt een beschermende laag die bestand is tegen impact, krassen en andere mechanische belastingen. 

Dit type vloercoating is bij uitstek geschikt voor commerciële en industriële toepassingen waar een sterke en duurzame vloer vereist is. We zien het dan ook vaak terug in winkels, showrooms, kantoren en andere bedrijfsruimtes waar een hoogwaardige en aantrekkelijke vloer gewenst is.

Acrylaat vloercoating

Acrylaat vloercoating biedt een uitstekende UV-bestendigheid en kleurvastheid, waardoor het een ideale keuze is voor buitentoepassingen. Deze coating is vaak te vinden op parkeerterreinen, opritten en andere buitenruimtes. 

Acrylaat heeft een korte droogtijd, waardoor ze minimale stilstandtijd vereisen en een snelle terugkeer naar normaal gebruik mogelijk maken. Ze bieden ook uitstekende hechting aan diverse ondergronden, waardoor ze geschikt zijn voor zowel betonnen als asfaltvloeren.

Wat kost vloercoating?

De kosten voor vloercoating kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type coating dat wordt gebruikt, de oppervlakte van de vloer, de staat van de onderliggende vloer, en de complexiteit van de voorbereiding en installatie. Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs van vloercoating:

 1. Type coating: er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar, zoals epoxy, polyurethaan, acryl en meer. Elk type coating heeft zijn eigen kenmerken en prijsklasse.
 2. Vloeroppervlakte: de grootte van de te coaten vloer is van invloed op de kosten. Hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal er nodig is, wat de prijs kan verhogen.
 3. Voorbereiding van de ondergrond: een goede voorbereiding van de onderliggende vloer is essentieel voor een duurzame coating. Als de vloer reparaties of uitgebreide voorbereidingen vereist, kan dit de kosten verhogen.
 4. Extra opties: sommige coatings kunnen extra opties bevatten, zoals antislip-additieven, kleuren, patronen of speciale afwerkingen, die de kosten kunnen verhogen.
 5. Kwaliteit van de coating: de kwaliteit en duurzaamheid van de coating kunnen variëren. Hoogwaardige coatings kunnen duurder zijn, maar ze bieden vaak langere levensduur en betere prestaties.

Hoelang duurt het aanleggen van een vloercoating?

Het aanleggen van een vloercoating is een efficiënt proces dat snel resultaat oplevert. Het exacte tijdsbestek kan variëren, afhankelijk van de grootte van de te coaten ruimte, het type coating en de staat van de ondergrond. Over het algemeen kan een vloercoating echter relatief snel worden aangebracht, wat minimale onderbreking van de bedrijfsactiviteiten betekent.

Het aanbrengen van de coating zelf is meestal een snelle procedure, waarbij onze ervaren professionals de coating gelijkmatig over het oppervlak verspreiden. Na het aanbrengen moet er rekening worden gehouden met de droogtijd, voordat de vloer volledig belastbaar is. 

De droogtijd kan variëren, afhankelijk van het type coating en de omgevingsomstandigheden, maar het is gebruikelijk dat de vloer na 24 tot 48 uur volledig droog en belastbaar is.

Toepassingen van vloercoating

Een vloercoating kan in diverse soorten omgevingen worden toegepast, van commerciële tot industriële ruimtes. De veelzijdigheid van vloercoatings maakt ze geschikt voor verschillende toepassingen waar duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit gewenst zijn. Enkele voorbeelden van omgevingen waar vloercoatings vaak worden gebruikt, zijn:

Laat ICM Projects de vloercoating aanbrengen

Ervaar de kracht van vloercoatings en geef jouw bedrijfsomgeving een ongekende upgrade! Maak vandaag nog de eerste stap richting duurzame en esthetische vloeren door een afspraak te maken in ons Experience Center of op locatie.

Ontdek de mogelijkheden van vloercoatings en laat je inspireren door onze experts die jou graag adviseren over de perfecte vloeroplossing voor jouw specifieke behoeften.

Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte voor het aanleggen van een vloercoating door ICM Projects. Laat ons jouw visie werkelijkheid maken met onze ervaring en vakmanschap in vloercoatings.

Moet ik mijn vloer coaten of impregneren?

Vloeren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt, waarbij coating en impregnatie vaak worden overwogen. Bij vloercoating wordt een solide laag bovenop de bestaande vloer aangebracht, terwijl bij impregnatie het impregneermiddel juist in de vloer trekt voor bescherming van binnenuit. De keuze tussen beide hangt af van uw voorkeuren: een vloercoating creëert een nieuwe uitstraling, terwijl impregnatie de huidige vloer behoudt en vloeistofdicht maakt.

Is een vloercoating hetzelfde als een gietvloer?

Nee, een vloercoating en een gietvloer zijn niet hetzelfde. Een vloercoating is een toplaag die wordt aangebracht op een bestaande vloer, terwijl een gietvloer bestaat uit meerdere lagen die samen een nieuwe naadloze vloer vormen.

Welke vloersoorten kunnen met een vloercoating behandeld worden?

Een vloercoating is geschikt voor diverse vloeren, zoals beton, hout en steen. Het belangrijkste is dat de ondervloer volledig droog, schoon en vlak is om de coating op de juiste wijze aan te brengen.

Is een vloercoating doorzichtig?

Een vloercoating kan kleurloos worden aangebracht, waardoor de ondervloer zichtbaar blijft. Echter is het ook mogelijk om de coating in een kleur aan te brengen om het effect van een echte gietvloer na te bootsen.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top