Lab vloeren

 • Publicatie datum november 9, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 28, 2023
laboratorium vloeren800

Als specialist in vloer installaties voor de zakelijke markt begrijpen wij als geen ander het belang van hoogwaardige lab vloeren. Onze vloersystemen zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke eisen van laboratorium omgevingen, waar precisie en veiligheid centraal staan.

Het selecteren van een geschikte vloer voor een laboratorium gaat niet over één nacht ijs. Zo is het belangrijk om de behoeften en eisen van de ruimte te kennen en op basis daarvan een geschikte vloer te kiezen.

Aan welke eigenschappen moeten lab vloeren minimaal voldoen?

Lab vloeren moeten aan strenge eisen voldoen om te kunnen functioneren in een laboratoriumomgeving. Ze moeten onder andere:

 • Chemisch bestendig zijn om weerstand te bieden tegen zuren, basen en oplosmiddelen;
 • Antislip zijn om de veiligheid van medewerkers te waarborgen, zelfs in vochtige omstandigheden;
 • Bestand zijn tegen slijtage en druk om duurzaamheid te garanderen;
 • Naadloos zijn om het binnendringen van vloeistoffen te voorkomen en om hygiëne te bevorderen;
 • Elektrostatisch geleidend of dissipatief zijn in geval van gevoelige elektronica.

Welke vloeren zijn geschikt als lab vloer?

ICM Projects biedt verschillende soorten lab vloeren aan die aan de bovengenoemde eisen voldoen. Hieronder vindt u een overzicht van onze meest populaire lab vloeren:

ESD vloer

ESD vloeren zijn uitermate geschikt voor laboratoria waar gevoelige elektronica wordt gebruikt. Dit speciale vloertype voorkomt elektrostatische ontladingen die schade kunnen veroorzaken aan zowel elektronische componenten als werknemers.

Met een ESD vloer creëer je een veilige werkomgeving voor personeel en bescherm je jouw kostbare apparatuur.

Cleanroom vloer

Een cleanroom vloer zorgt voor een gecontroleerde omgeving met minimale deeltjes verspreiding. Deze vloer is namelijk volledig naadloos en kan worden afgewerkt met holplinten om vuilophoping te voorkomen.

Dit is cruciaal in laboratoria waar precisie en steriliteit van groot belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria waar onderzoek gedaan wordt naar micro-organismen.

Vloeistofdichte vloer

Vloeistofdichte vloeren bieden optimale bescherming tegen het binnendringen van vloeistoffen, chemicaliën en andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor zowel de vloer als de omgeving.

Aangezien er in laboratoria vaak met chemicaliën wordt gewerkt, is een naadloze, vloeistofdichte vloer essentieel om het binnendringen van (schadelijke) vloeistoffen te voorkomen.

Troffelvloer

Een troffelvloer is een sterke en duurzame vloer die bestand is tegen zware belasting. Deze vloer wordt daarom vaak gebruikt in laboratoria waar zware apparatuur wordt gebruikt.

Bovendien bieden troffelvloeren uitstekende bescherming tegen chemische stoffen, waardoor het een perfecte kandidaat is voor labvloeren.

Linoleum vloer

Linoleum vloeren zijn natuurlijk, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Ze bieden een hygiënische en comfortabele oplossing voor laboratoria en kunnen worden voorzien van extra bescherming. Zo kan de vloer afgewerkt worden door middel van holplinten om stofophoping te voorkomen,

Epoxy vloer

Epoxy vloeren zijn extreem duurzaam, chemisch bestendig en eenvoudig te reinigen. Ze zijn ideaal voor laboratoria waar zware chemicaliën worden gebruikt en kunnen op diverse manieren worden toegepast.

Afhankelijk van de specifieke behoeften en eisen van de ruimte, kun je kiezen voor een epoxy gietvloer of een epoxy vloercoating. Voor ruimtes die meer draagkracht vereisen is een epoxy gietvloer bijvoorbeeld een betere keuze.

In welke ruimtes kunnen laboratorium vloeren worden toegepast?

Onze lab vloeren kunnen worden toegepast in diverse laboratoriumruimten, waaronder:

 • Analyse ruimtes
 • Cleanrooms
 • Chemische laboratoria
 • Microbiologische laboratoria
 • Medische laboratoria

Ontdek de kwalitatieve lab vloer van ICM Projects

Bij ICM Projects leveren we hoogwaardige lab vloeren die voldoen aan de strengste normen. Onze ervaren vakmensen zorgen voor een vakkundige installatie, waarbij kwaliteit en precisie voorop staan. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.

Voor welke ruimtes zijn lab vloeren verplicht?

In sommige gevallen zijn lab vloeren verplicht. Bijvoorbeeld in laboratoria waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, zoals bij de productie van medicijnen of chemicaliën.

Ook in laboratoria waar gewerkt wordt met micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, is een lab vloer verplicht. Dit is om te voorkomen dat deze stoffen zich ophopen in naden en kieren in de vloer en zo een gevaar vormen voor de gezondheid van de medewerkers.

Hoelang duurt het installeren van een laboratorium vloer?

Over het algemeen duurt het installeren van een lab vloer tussen de 2 en 5 dagen. Dit is inclusief het voorbereiden van de ondervloer, het aanbrengen van de primer en de afwerking van de vloer.

De definitieve installatietijd van een laboratoriumvloer zal echter afhangen van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en het type vloer dat wordt geïnstalleerd.

Wat kosten laboratoriumvloeren gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een lab vloer liggen tussen de € 50,- en € 150,- per vierkante meter. Het is echter verstandig om een vrijblijvende offerte aan te vragen om een nauwkeurige prijsopgave te ontvangen.

De kosten voor een laboratoriumvloer zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloer dat wordt geïnstalleerd, de grootte van de ruimte en eventuele extra opties, zoals holplinten.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top