Keukenvloer

 • Publicatie datum oktober 11, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast april 16, 2024
vloeren keukens800

Een keukenvloer is een belangrijk onderdeel van elke professionele keuken. Het moet niet alleen bestand zijn tegen intensief gebruik, maar ook voldoen aan strenge hygiëne- en veiligheidseisen.

Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over welke vloeren geschikt zijn voor in een keuken en waarop je moet letten bij het selecteren van de juiste soort vloer voor jouw bedrijf.

We geven je ook tips over hoe je een duurzame en kwalitatieve keukenvloer kunt krijgen van ICM Projects, een expert op het gebied van keukenvloeren.

Waar moet een keukenvloer aan voldoen?

Een keukenvloer moet aan een aantal eisen voldoen om geschikt te zijn voor een professionele keuken. We hebben hieronder de belangrijkste eisen voor je onder elkaar gezet, zodat je direct kunt zien waar de keuken in jouw bedrijf aan moet voldoen.

Vloeistofdicht

Om te voorkomen dat water, olie, vet, sauzen en andere vloeistoffen de vloer doordringen, is het essentieel dat een keukenvloer vloeistofdicht is. Dit voorkomt schimmel, bacteriën, rot en corrosie, wat de levensduur en kwaliteit van de vloer kan aantasten. Daarnaast vergemakkelijkt een vloeistofdichte vloer het schoonmaakproces, wat tijd en kosten bespaart.

Antislip

Veiligheid is van het grootste belang in een professionele keuken waar veel gelopen, gedragen en bewogen wordt met pannen, borden, bestek en andere materialen. Daarom moet een keukenvloer antislip zijn. Hierdoor wordt het risico op uitglijden, struikelen of vallen verminderd, wat ernstige verwondingen of schade kan voorkomen.

Eenvoudig te reinigen

Een keukenvloer moet gemakkelijk te reinigen zijn om een hygiënische werkomgeving te waarborgen. In een professionele keuken wordt veel gekookt, gebakken, gefrituurd en gesneden, wat kan leiden tot vuil, vet, etensresten of bloed op de vloer.

Een vloer die eenvoudig te reinigen is, maakt het mogelijk om snel en grondig schoon te maken met water, zeep en een dweil of schrobmachine. Dit voorkomt ophoping van bacteriën, schimmels of ongedierte op de vloer, wat de voedselveiligheid en -kwaliteit kan bedreigen.

Goede aansluiting op roosters en putten

Een naadloze aansluiting op roosters en putten is van cruciaal belang voor een vlotte afvoer van water en vuil in een professionele keuken. Met het frequente gebruik van waterbronnen zoals kranen, spoelbakken en vaatwassers, is het essentieel dat overtollig water en vuil moeiteloos worden afgevoerd naar het riool of de afvalcontainer. Dit minimaliseert de kans op plassen of overstromingen op de vloer, wat de veiligheid en hygiëne aanzienlijk bevordert.

Voldoen aan de HACCP-norm

Een keukenvloer moet voldoen aan de HACCP-norm om een hoog niveau van voedselveiligheid te garanderen. Het HACCP-systeem, dat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is gericht op het identificeren, beheersen en voorkomen van mogelijke gevaren in de voedselproductie- en verwerkingsketen. Door aan deze norm te voldoen, wordt de veiligheid en kwaliteit van het voedsel in de keuken gemaximaliseerd.

In welke bedrijfsomgevingen zijn goede keukenvloeren vereist?

Goede keukenvloeren zijn vereist in alle bedrijfsomgevingen waar voedsel wordt bereid, verwerkt, opgeslagen of geserveerd. Afhankelijk van de sector, kunnen de richtlijnen voor de vloer strenger of juist milder zijn: 

Horeca

De keukenvloeren in de horeca ondergaan dagelijks intensief gebruik en moeten aan hoge eisen voldoen. Dit geldt voor uiteenlopende bedrijven, zoals restaurants, cateringbedrijven, snackbars, ijssalons en bakkerijen.

Het is van uiterst belang dat de keukenvloer hier voldoet aan de HACCP-norm, naast de vereisten van veiligheid, hygiëne en duurzaamheid

Kantoren

In kantoren worden keukenvloeren gebruikt voor het bereiden en serveren van koffie, thee, lunch of snacks voor de medewerkers of bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan kantines, vergaderruimtes, recepties of lounges.

Voor elk bedrijf is het belangrijk dat de keukenvloer vloeistofdicht, antislip en eenvoudig te reinigen is. Daarnaast moet de vloer ook passen bij de uitstraling en sfeer van het kantoor.

Andere bedrijfsomgevingen

In diverse bedrijfsomgevingen worden keukenvloeren ingezet voor specifieke doeleinden en doelgroepen. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen, zorginstellingen, sportverenigingen, supermarkten en fabrieken.

De eisen aan de keukenvloer variëren hier afhankelijk van de situatie en behoeften. Sommige bedrijven vereisen een HACCP-gecertificeerde vloer, terwijl andere voldoende hebben aan een vloeistofdichte of antislip vloer.

Welke vloeren zijn geschikt voor in een keuken?

Als je op zoek bent naar een geschikte keukenvloer voor jouw bedrijf, is het van belang om te weten aan welke minimale eisen deze moet voldoen. Voor keukens zijn er namelijk verschillende vloeren die geschikt zijn, afhankelijk van de mate waarin de HACCP richtlijnen opgevolgd dienen te worden. Hieronder vertellen we je daarom graag meer over de mogelijk opties voor een nieuwe keuken vloer voor jouw bedrijf.

HACCP vloeren

HACCP vloeren zijn vloeren die speciaal ontworpen zijn om te voldoen aan de HACCP-norm. Deze vloeren zijn ideaal voor professionele keukens in de horeca of andere bedrijfsomgevingen waar voedselveiligheid een hoge prioriteit heeft. 

Over het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen drie verschillende soorten vloeren die voldoen aan de HACCP-norm. Echter zullen er in sommige sectoren minder strenge eisen gelden voor de vloer, waardoor ook andere opties beschikbaar komen als keuze voor de keuken vloer.

Toch specifiek op zoek naar een hoogwaardige HACCP vloer? Bekijk dan eens de volgende mogelijkheden. 

Gietvloeren

Gietvloeren zijn ontworpen om te voldoen aan de strikte eisen van HACCP-richtlijnen. Met een vloeistofdichte, gladde oppervlakte zonder kieren of scheuren bieden gietvloeren een ongeëvenaarde bescherming.

Ze zijn daarnaast bestand tegen zowel extreme temperaturen als agressieve chemicaliën, zuren en zouten. Ook trotseren ze slijtage, stoten en krassen. Kies uit een uitgebreid palet aan kleuren en afwerkingen voor een vloer die perfect bij uw omgeving past.

Tegelvloeren

Met eigenschappen die naadloos aansluiten bij de HACCP-richtlijnen zijn tegelvloeren uitermate geschikt als keukenvloer. Met keramische of natuurstenen tegels geven ze elke ruimte een tijdloze uitstraling.

Ze sluiten naadloos aan op roosters en putten, en weerstaan moeiteloos hoge temperaturen, chemicaliën, zuren en zouten. Robuust tegen slijtage, stoten en krassen, met een keur aan vormen, maten, kleuren en patronen om uit te kiezen.

Vloercoatings

Verfijnde bescherming in een dunne laag, ontworpen om te voldoen aan de strengste HACCP-normen, daar komen vloercoatings om de hoek kijken. Een naadloze, gladde afwerking zonder kieren of scheuren. Vloeistofdicht, antislip en eenvoudig te reinigen.

Perfect aansluitend op roosters en putten, en bestand tegen extreme temperaturen, chemicaliën, zuren en zouten. Een schild tegen slijtage, stoten en krassen. Maak een bewuste keuze voor optimale hygiëne en veiligheid.

Kies voor een vloer die voldoet aan de HACCP-richtlijnen

Als je een professionele keuken hebt of wilt hebben, is het belangrijk dat je kiest voor een vloer die voldoet aan de HACCP-richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld om de voedselveiligheid te waarborgen en te verbeteren. Een HACCP-vloer helpt je om:

 • De kans op kruisbesmetting te verminderen;
 • De groei van bacteriën, schimmels en ongedierte te voorkomen;
 • De hygiëne en netheid van je keuken te verhogen;
 • De veiligheid en gezondheid van je personeel en klanten te beschermen;
 • De levensduur en kwaliteit van je vloer te verlengen;
 • De onderhouds- en schoonmaakkosten te verlagen;
 • De uitstraling en sfeer van je keuken te verbeteren.

Aandachtspunten bij het kiezen van een geschikte keukenvloer

Bij het kiezen van een geschikte keukenvloer moet je rekening houden met een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere:

 • De grootte en indeling van je keuken;
 • Het type en de frequentie van het gebruik van je keuken;
 • Het budget en de investering die je wilt maken;
 • De stijl en het design die je wilt creëren;
 • De garantie en de service die je wilt ontvangen.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, kun je gebruik maken van de volgende stappen:

 1. Bepaal je wensen en eisen voor je keukenvloer. Denk aan de functionaliteit, duurzaamheid, veiligheid, hygiëne en esthetiek die je wilt bereiken.
 2. Vergelijk de verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor in een keuken. Denk aan de voor- en nadelen, de kosten, de installatietijd, de onderhoudsfrequentie en de levensduur van elke vloer.
 3. Vraag advies aan een expert op het gebied van keukenvloeren. Een expert kan je voorzien van professionele informatie, tips, voorbeelden en offertes voor je keukenvloer.
 4. Kies de vloer die het beste past bij je wensen, eisen, budget en smaak. Laat de vloer installeren door een ervaren en gecertificeerde vakman.

Duurzame keukenvloer van ICM Projects

Als je op zoek bent naar een duurzame keukenvloer die voldoet aan al je wensen en eisen, dan ben je bij ICM Projects aan het juiste adres. Wij zijn expert op het gebied van vloeren voor bedrijven in verschillende sectoren.

Bij ICM Projects kun je kiezen uit gietvloeren, tegelvloeren of vloercoatings voor je keukenvloer. Wij zorgen ervoor dat je keukenvloer perfect aansluit op je keukeninrichting, je bedrijfsactiviteiten en je huisstijl.

Wil je meer weten over onze keuken vloeren of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via info@icmprojects.nl of bel ons op +31 (0)40 304 62 89. Wij helpen je graag verder met je nieuwe keukenvloer.

Wat is de beste vloer voor in een keuken?

De beste vloer voor in een keuken is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, je bedrijfssituatie en je budget. Over het algemeen zijn HACCP-vloeren de beste vloeren voor in een keuken, omdat ze voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne en duurzaamheid.

Binnen de categorie HACCP-vloeren kun je kiezen uit gietvloeren, tegelvloeren of vloercoatings, afhankelijk van de gewenste uitstraling, kosten en installatietijd.

Wat zijn de kosten van een keukenvloer?

De kosten van een keukenvloer variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, de oppervlakte van de keuken en eventuele extra voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn. Voor een nauwkeurige prijsopgave kunt u het beste contact opnemen met onze experts bij ICM Projects.

Hoe lang duurt het installeren van een keuken vloer?

De installatietijd van een keukenvloer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gekozen type vloer en de omvang van de keukenruimte. Onze ervaren installateurs streven ernaar om het proces efficiënt en snel uit te voeren, met minimale verstoring van uw activiteiten.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top