Vloer egaliseren

  • Publicatie datum november 10, 2023
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast december 5, 2023
egalisatie vloer800

Een essentieel onderdeel van het leggen van een nieuwe vloer is het egaliseren van de ondergrond. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van vloeren egaliseren, waarbij we ingaan op verschillende methoden, geschikte materialen en handige tips.

Het egaliseren van verschillende ondergronden

Het egaliseren van een vloer is van groot belang voor een strak en duurzaam eindresultaat. Er zijn verschillende methoden om een vloer te egaliseren, afhankelijk van de ondergrond. Hierbij onderscheiden we de volgende veelvoorkomende vloertypen:

Betonvloer egaliseren

Het egaliseren van een betonvloer is een cruciale stap in het voorbereiden van de vloer voor verdere afwerking, zoals het leggen van tegels, laminaat, vinyl of het aanbrengen van een coating.

Voor het egaliseren van een betonvloer is het belangrijk om een cementgebonden egaline mortel te gebruiken. Een cementgebonden mortel hecht zich namelijk goed op beton, wat zal zorgen voor een stevige ondergrond voor de afwerkvloer.

Houten vloer egaliseren

Het egaliseren van een houten vloer vereist een andere aanpak. Hierbij is het belangrijk om gebruik te maken van een flexibele egaliseermortel die geschikt is voor houten ondergronden.

Door een houten vloer te egaliseren hoef je niet eerst de gehele houten vloer te verwijderen. Je kunt dan gewoon de vloer egaliseren en vervolgens de gewenste vloerafwerking aanbrengen.

Niet op alle houten vloer kan egaline worden aangebracht, bijvoorbeeld als er te veel vering in de vloer zit of de vloer niet recht of zelfs scheef ligt. Voor houten vloeren die wel geëgaliseerd kunnen worden, raden wij een vezelversterkte egaline aan.

Anhydrietvloer egaliseren

Anhydrietvloeren hebben specifieke eigenschappen die vragen om een aangepaste egaline. Voor anhydrietvloeren raden wij daarom een gipsgebonden egaline aan om goede hechting aan de ondergrond te kunnen realiseren.

Welke egaline gebruiken voor het egaliseren van een vloer?

Het kiezen van de juiste egaline is essentieel voor het egaliseren van een vloer. Zo zullen verschillende ondergronden verschillende eisen stellen aan de soort egaline die je nodig hebt.

Bij ICM Projects maken we gebruik van hoogwaardige egalisatiemortels die geschikt zijn voor verschillende ondergronden. Onze experts kunnen je adviseren over de beste keuze voor jouw specifieke situatie.

Hoe egaliseer je een vloer?

Om je een beeld te geven van het proces van het egaliseren van een vloer, hebben we hieronder een algemeen stappenplan voor je opgesteld:

  1. Ondergrond voorbereiden: zorg ervoor dat de vloer schoon, droog en vrij van losse delen is.
  2. Primer aanbrengen: breng een geschikte primer aan om een goede hechting te garanderen.
  3. Egaline aanmaken: maak de egaline aan volgens de instructies op de verpakking.
  4. Vloer egaliseren: verdeel de egaline gelijkmatig over de vloer en strijk deze glad met een spaan.
  5. Drogen: laat de vloer voldoende drogen voordat je verder gaat met de afwerking.

Afhankelijk van de ondergrond, de keuze voor een egaline en de uiteindelijke afwerking vloer, zal het stappenplan er anders uit komen te zien.

Vloer egaliseren voor verschillende vloerafwerkingen

Naast de soort ondergrond, bepaalt het type vloerafwerking mede de wijze van egaliseren. Bij ICM Projects hebben we ervaring met het egaliseren van alle soorten ondergronden voor een verscheidenheid aan vloerafwerkingen. Denk hierbij aan vloerafwerkingen, zoals:

Wat kost een vloer egaliseren?

De kosten voor het egaliseren van een vloer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en de staat van de vloer, het type materiaal dat wordt gebruikt, de locatie en de moeilijkheidsgraad van het project.

Daarnaast kunnen er ook extra kosten zijn voor eventuele voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van oude vloerbedekking of het repareren van beschadigingen in de ondergrond.

Zelf een vloer egaliseren of vloer laten egaliseren

Het egaliseren van een vloer is een specialistische klus die nauwkeurigheid en expertise vereist. Indien gewenst, kun je ervoor kiezen om de vloer door onze ervaren vakmensen te laten egaliseren. Dit garandeert een perfect eindresultaat en bespaart je kostbare tijd en moeite.

Vloer laten egaliseren door ICM Projects

Bij ICM Projects hebben we jarenlange ervaring in het egaliseren van vloeren voor diverse toepassingen. Onze vakmensen werken met de nieuwste technieken en hoogwaardige materialen om een vloer perfect te egaliseren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies en offerte op maat.

Wat is de droogtijd bij het egaliseren van een vloer?

De droogtijd van de geëgaliseerde vloer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen moet je rekenen op enkele uren tot een dag voordat de vloer beloopbaar is.

Hoe dik moet je een vloer egaliseren?

De benodigde dikte van de egaline hangt af van de oneffenheden in de ondergrond. In de meeste gevallen volstaat een laag van 2 tot 5 millimeter. Bij diepere oneffenheden kan een dikkere laag nodig zijn. Ook zal de dikte van de egalinelaag afhangen van het soort ondergrond, de soort egaline en de uiteindelijk afwerkvloer.

Waar hecht egaline niet op?

Egaline hecht niet goed op sterk absorberende of poederachtige ondergronden. Het is belangrijk om deze ondergronden eerst te behandelen met een geschikte primer om een goede hechting te garanderen.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top