Zandcement dekvloer

 • Publicatie datum november 9, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 5, 2023
zandcement afwerkvloer800

Een zandcement dekvloer is een dunne laag van zand, cement en water die over een dragende vloer wordt aangebracht om deze te egaliseren en af te werken. Dit type dekvloer is geschikt voor verschillende soorten vloerafwerkingen, zoals tegels, laminaat, parket, vinyl of tapijt.

Maar voor welke toepassingen is een cement dekvloer geschikt en waar kan ik terecht voor een zorgvuldige installatie van een zandcement dekvloer? Wij van ICM Projects vertellen je er graag meer over.

Wat is een zandcement dekvloer?

Een zandcement dekvloer, ook wel bekend als een cement dekvloer, is een ondervloer die bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Deze zandcement dekvloer wordt aangebracht op de draagvloer en zorgt voor een egale en stevige basis waarop de uiteindelijke vloerafwerking geplaatst kan worden.

Wat zijn de voordelen van een zandcement dekvloer?

Zandcement dekvloeren bieden diverse voordelen ten opzichte van andere soorten dekvloeren. We hebben de belangrijkste voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Egaliseert oneffenheden in de draagvloer.
 • Verhoogt de isolatiewaarde van de vloer.
 • Biedt een sterke basis voor diverse vloerafwerkingen.
 • Langdurige duurzaamheid en slijtvastheid.
 • Kan op bijna elke draagvloer worden aangebracht.
 • Geschikt voor diverse soorten vloerafwerkingen

Wat zijn de nadelen van een zandcement dekvloer?

Naast de vele voordelen van een zandcement dekvloer, zitten er helaas ook enkele nadelen verbonden:

 • Kan gevoelig zijn voor scheurvorming bij grote oppervlakken.
 • Lange droogtijd van ongeveer 1 week per centimeter dikte

Welke soorten cement dekvloeren zijn er?

Er zijn twee hoofdsoorten cement dekvloeren: zwevende cement dekvloeren en hechtende cement dekvloeren. Het verschil tussen deze twee soorten zit in de manier waarop ze verbonden zijn met de dragende vloer.

Zwevende cement dekvloer

Een zwevende cement dekvloer is een cement dekvloer die niet direct op de dragende vloer wordt aangebracht, maar op een laag van isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. Het wordt daarom ook wel een geïsoleerde cement dekvloer genoemd.

Zwevende dekvloeren bieden een betere thermische en akoestische isolatie dan een hechtende cement dekvloer. Ook voorkomt het dat eventuele scheuren in de dragende vloer doorwerken in de cement dekvloer of de vloerafwerking.

Hechtende cement dekvloer

Een hechtende cement dekvloer wordt direct op de draagvloer aangebracht en hecht zich hieraan. Dit heeft als voordeel dat het een lagere opbouwhoogte en kostprijs heeft dan een zwevende cement dekvloer.

Daarnaast zorgt het voor een betere warmteoverdracht tussen de dragende vloer en de vloerafwerking, wat gunstig kan zijn voor vloerverwarmingssystemen.

Het nadeel is echter dat er scheurvorming in de cement dekvloer of de vloerafwerking kan ontstaan als gevolg van spanningen tussen de dragende vloer en de cementdekvloer.

Voor welke toepassingen is een zandcement vloer geschikt?

Een zandcement vloer is geschikt voor verschillende toepassingen, zowel in nieuwbouw- als in renovatieprojecten. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

Een zandcement vloer is een veelzijdige en betrouwbare vloeroplossing voor (bijna) elke soort ruimte en functie. Dit vanwege de sterke eigenschappen van dit type dekvloer.

Welke vloeren kunnen op een cement dekvloer aangebracht worden?

Cement dekvloeren zijn misschien iets minder vlak dan anhydrietvloeren, maar zijn wel degelijk vlak genoeg om diverse soorten vloeren op aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan:

Daarnaast zijn er nog veel meer andere soorten vloeren die over een zand cement dekvloer aangebracht kunnen worden. Vraag onze experts gerust naar de mogelijkheden.

Zandcement dekvloer laten installeren door ICM Projects

Als je op zoek bent naar een professioneel en ervaren vloerenbedrijf dat gespecialiseerd is in het installeren van zandcement dekvloeren, dan ben je bij ICM Projects aan het juiste adres.

Bij ICM Projects ben je verzekerd van vakmanschap en kwaliteit. Onze ervaren vakmensen zorgen voor een vakkundige installatie van jouw zandcement dekvloer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een zandcement dekvloer voor jouw project? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Wat kost een zandcement dekvloer?

De kosten van een zandcement dekvloer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte, de dikte, het type cement dekvloer (zwevend of hechtend)en eventuele extra’s.

Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van ongeveer € 25 tot € 50 per m2 voor het laten installeren van een zandcement dekvloer. Voor een exacte prijsopgave kun je het beste een vrijblijvende offerte aanvragen bij ICM Projects.

Wat is de droogtijd van een cement dekvloer?

De droogtijd van een cement dekvloer is gemiddeld 7 dagen per centimeter dikte, maar kan variëren afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Afhankelijk van de oppervlakte en dikte van de cement dekvloer kan de totale droogtijd variëren van 4 tot 6 weken.

Wat is de minimale dikte van een zandcement dekvloer?

De minimale dikte van een zandcement dekvloer is doorgaans 4 centimeter. Voor specifieke situaties kan een andere dikte geadviseerd worden. Zo kan er in geval van een zwevende cement dekvloer een minimale dikte van 6 centimeter vereist zijn.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top