Anhydrietvloer

 • Publicatie datum november 9, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 5, 2023
anhydriet dekvloer800

Een anhydrietvloer is een ideale ondergrond voor verschillende soorten vloerafwerkingen, zoals tegels, laminaat, parket, tapijt of PVC. Het is daarom ook ideaal als dekvloer voor diverse commerciële en industriële toepassingen.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over anhydrietvloeren, de voor- en nadelen, de eigenschappen, de toepassingen en de kosten. Ook vertellen we je waarom je het beste een anhydrietvloer kunt laten installeren door ICM Projects.

Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer, ook bekend als anhydriet dekvloer, is een vloertype dat bestaat uit een mengsel van anhydriet, zand en water. Het wordt in vloeibare vorm op de draagvloer gegoten en vormt na uitharding een egale en vlakke basis voor verdere vloerafwerkingen.

Anhydrietvloeren worden ook wel anhydriet gietvloeren genoemd, omdat het vloeibare mengsel over de draagvloer wordt gegoten en zichzelf nivelleert. Dit mengsel wordt met een dikte van ongeveer 30 tot 50 millimeter aangebracht, afhankelijk van de toepassing en eventuele extra wensen zoals vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten dekvloeren, zoals cementdekvloeren. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

 • Snel drogend: een anhydrietvloer droogt sneller dan traditionele dekvloeren, waardoor het plaatsingsproces efficiënter verloopt.
 • Zelfnivellerend: anhydriet heeft de eigenschap zichzelf te nivelleren, wat zorgt voor een strak en gelijkmatig oppervlak.
 • Uitstekende warmtegeleider: ideaal voor vloerverwarmingssystemen, omdat anhydriet de warmte snel verspreidt.
 • Milieuvriendelijk: anhydriet wordt geproduceerd met natuurlijke grondstoffen en heeft een lage milieubelasting.

Wat zijn de nadelen van een anhydrietvloer?

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen voordat je kiest voor een anhydriet dekvloer:

 • Minder geschikt voor vochtige ruimtes: anhydriet kan gevoelig zijn voor vocht, daarom is het minder geschikt voor bijvoorbeeld badkamers.
 • Stootgevoelig: anhydriet is kwetsbaarder voor stoten en drukpunten dan sommige andere vloertypes.
 • Professionele installatie vereist: het aanbrengen van een anhydrietvloer vereist vakmanschap en ervaring.

Wat zijn de eigenschappen van een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer heeft een aantal specifieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten dekvloeren. Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje:

Eigenschap:Waarde:
Dikte30 tot 50 mm
Droogtijd24 uur per cm dikte
Druksterkte20 tot 30 N/mm2
Buigsterkte4 tot 6 N/mm2
Warmtegeleiding1,4 W/mK
Warmteopslagcapaciteit1,05 kJ/kgK
Dichtheid1800 kg/m3
Vochtgehalte5 tot 10%
pH-waarde7 tot 8
KleurLichtgrijs tot wit
MateriaalAnhydriet, water en zand
HerkomstNatuurlijk mineraal uit gips
MilieubelastingLaag tot neutraal
CirculairiteitHergebruik of recycling mogelijk
Vloerverwarming geschiktJa
VochtbestendigheidNee
Nabewerking nodigSchuren of frezen voor vloerafwerking

Op welke ondergronden kan een anhydriet dekvloer aangebracht worden?

Een anhydriet dekvloer kan aangebracht worden op diverse draagkrachtige ondergronden. De meest voorkomende soorten ondergronden waarop een anhydriet dekvloer aangebracht kan worden zijn:

 • Betonvloer
 • Houten vloer
 • Stalen vloer

Het is hierbij van groot belang dat de ondergrond voldoet aan enkele voorwaarden. Zo moet de ondergrond:

 • Vast en stabiel zijn;
 • Droog en schoon zijn;
 • Glad en vlak zijn;
 • Voorzien zijn van een hechtprimer.

Voor welke afwerkvloeren vormt een anhydrietvloer de perfecte basis?

Anhydrietvloeren vormen een vlakke basis waarop diverse vloerafwerkingen geplaatst kunnen worden. Zo is een anhydriet dekvloer vlakker dan bijvoorbeeld een zandcement dekvloer en is het een ideale ondergrond voor onder andere:

Naast bovenstaande vloerafwerkingen kunnen anhydriet dekvloeren ook dienen als ondergrond voor andere vloersoorten. Onze experts kunnen je hierover adviseren.

Anhydrietvloer laten installeren door ICM Projects

Als je op zoek bent naar een professioneel, betrouwbaar en ervaren vloerenbedrijf dat gespecialiseerd is in het installeren van anhydrietvloeren voor de zakelijke markt, dan ben je bij ICM Projects aan het juiste adres.

Wij zijn al meer dan 20 jaar actief in de vloerenbranche en hebben talloze projecten succesvol afgerond voor tevreden klanten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een anhydrietvloer voor jouw project? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je graag verder met jouw project.

Hoe lang moet een anhydrietvloer drogen?

Een anhydrietvloer heeft doorgaans een droogtijd van 24 uur per centimeter dikte. Dit kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de droogtijd goed in acht te nemen voordat verdere vloerafwerkingen worden aangebracht.

Wat zijn de kosten van een anhydrietvloer?

De kosten van een anhydrietvloer variëren tussen de € 10,- en € 40,- per m2. Afhankelijk van factoren zoals de oppervlakte, de dikte, de staat van de ondergrond en eventuele extra behandelingen kunnen de prijzen variëren. Voor een nauwkeurige prijsopgave kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Hoe sterk is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer heeft een hoge druksterkte en kan zware belastingen dragen. De exacte sterkte hangt af van de samenstelling en de dikte van de vloer. In de meeste gevallen is een anhydrietvloer geschikt voor normaal gebruik in commerciële en industriële ruimtes.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top