Zwevende dekvloer

  • Publicatie datum november 9, 2023
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast december 5, 2023
zwevende verdiepingsvloer800

Als gespecialiseerd vloerenbedrijf begrijpen we bij ICM Projects het belang van een solide basis voor iedere vloer. Een zwevende dekvloer kan daarin een essentieel element zijn voor veel moderne constructies.

Op deze pagina vind je alle informatie over zwevende dekvloeren en vertellen we je hoe wij je kunnen helpen bij het installeren van een zwevende dekvloer voor jouw project.

Wat is een zwevende dekvloer?

Een zwevende dekvloer, ook wel bekend als een zwevende vloer, is een geïsoleerde constructievloer die niet direct contact maakt met de dragende constructie van het gebouw. In plaats daarvan rust deze op een isolatielaag.

De zwevende dekvloer bestaat uit verschillende lagen, waaronder isolatiemateriaal en de daadwerkelijke dekvloer. Het soort isolatiemateriaal dat je kiest, is afhankelijk van de functie van de zwevende dekvloer.

Wat zijn de voordelen van een zwevende dekvloer?

Een zwevende dekvloer heeft verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele dekvloer die direct op de ondergrond wordt aangebracht. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Uitstekende geluids- en/of warmte-isolatie;
  • Verhoogt comfort en welzijn van de gebruikers;
  • Voorkomt scheurvorming in de vloer;
  • Flexibiliteit bij het plaatsen van leidingen en elektrische installaties.

Wat zijn de nadelen van een zwevende dekvloer?

Ondanks de vele voordelen die een zwevende dekvloer te bieden heeft, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen:

  • Een zwevende dekvloer vereist deskundige installatie voor optimale prestaties.
  • Zwevende vloeren kunnen in sommige gevallen meer ruimte in beslag nemen dan andere vloersystemen.
  • De initiële investering van een zwevende vloer kan hoger zijn in vergelijking met traditionele vloeren.

Welke typen zwevende vloeren zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen zwevende vloeren te onderscheiden, afhankelijk van het doel van de isolatielaag: een akoestisch isolerende zwevende vloer en een thermisch isolerende zwevende vloer. Beide typen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals (zand)cement, anhydriet, beton of gips.

Akoestisch isolerende zwevende vloer

Een akoestisch isolerende zwevende vloer is speciaal ontworpen om geluidsoverlast te verminderen. De isolatielaag bestaat uit een materiaal dat geluidsgolven kan absorberen of reflecteren, zoals schuim, rubber, kurk of vilt. 

Om deze reden worden akoestisch isolerende zwevende vloeren vaak toegepast in appartementencomplexen, kantoren en andere ruimtes waar geluidsbeheersing van groot belang is.

Thermisch isolerende zwevende vloer

Een thermisch isolerende zwevende vloer biedt uitstekende warmte-isolatie. Daarom bestaat de isolatielaag uit een materiaal dat warmte kan vasthouden of weerkaatsen, zoals polystyreen, glaswol, steenwol of hennep.

Thermisch isolerende zwevende vloeren worden vaak geïnstalleerd op begane grondniveau om warmteverlies naar de kruipruimte te beperken. Echter zijn ze ook ideaal om te combineren met vloerverwarming vanwege de hoge thermische isolatie.

Hoe wordt een zwevende dekvloer geplaatst?

Het plaatsen van een zwevende dekvloer bestaat uit verschillende stappen. Hieronder volgt een algemeen stappenplan dat kan variëren afhankelijk van het type en het materiaal van de zwevende vloer:

  1. Voorbereiding: de ondergrond moet schoon, droog, vlak en draagkrachtig zijn. Eventuele oneffenheden moeten worden verwijderd of opgevuld. Ook moeten eventuele leidingen of kabels worden gelegd in de ondergrond.
  2. Isolatielaag: de isolatielaag moet worden aangebracht over de hele oppervlakte van de ondergrond. Deze laag moet namelijk goed aansluiten op elkaar en op de wanden. Er moet ook een randstrook worden geplaatst langs de wanden om contact met de afwerkvloer te voorkomen.
  3. Afwerkvloer: na het plaatsen van de isolatielaag wordt de afwerkvloer gestort. Hierbij is het belangrijk dat de afwerkvloer gelijkmatig verdeeld is over het gehele oppervlak en een consistente dikte heeft. Vervolgens is het zaak om de afwerkvloer te egaliseren en glad te strijken door middel van een spaan of vlindermachine.
  4. Afwerking: de afwerkvloer kan worden afgewerkt met een vloerbedekking naar keuze. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de uitzettingsvoegen en de randstroken bij het plaatsen van de vloerbedekking.

Het plaatsen van een zwevende dekvloer is een zorgvuldig proces dat vakmanschap vereist. Bij ICM Projects volgen we strikte richtlijnen en maken we gebruik van hoogwaardige materialen. Ons ervaren team zorgt ervoor dat de zwevende dekvloer perfect aansluit op de specifieke behoeften en eisen van jouw project.

Zwevende dekvloer laten installeren door ICM Projects

Wil je zeker zijn van een perfect geplaatste zwevende dekvloer? Vertrouw dan op de expertise van ICM Projects. Wij staan garant voor hoogwaardige kwaliteit en professionele service.

Wij kunnen je adviseren over het beste type zwevende dekvloer voor jouw project en zorgen voor een vakkundige en snelle plaatsing. Ook leveren wij maatwerk en garanderen we een hoge kwaliteit en duurzaamheid van onze vloeren.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of een persoonlijk gesprek. Wij staan je graag te woord en helpen je graag verder met de installatie van een zwevende dekvloer.

Hoe dik is een zwevende dekvloer?

Een zwevende dekvloer heeft doorgaans een dikte van 5 tot 10 centimeter, afhankelijk van het type en het materiaal van de dekvloer en de isolatielaag. Over het algemeen geldt dat een zwevende dekvloer minimaal 5 cm dik moet zijn om voldoende sterkte en stabiliteit te bieden. Daarbij moet de isolatielaag minimaal 2 cm dik zijn om voldoende geluids- of warmte-isolatie te bieden.

Wat kost een zwevende dekvloer?

De gemiddelde prijs voor een zwevende dekvloer ligt tussen de € 25,- en € 40,- per m2. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte, de dikte, het type, het materiaal, de afwerking en de arbeidskosten, kunnen kosten variëren. Voor een nauwkeurige prijsopgave voor jouw zwevende dekvloer, kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Welke vloeren kun je op een zwevende dekvloer plaatsen?

Op een zwevende dekvloer kunnen verschillende vloerafwerkingen worden geplaatst, zoals laminaat, parket, tapijt en tegels. Ons team adviseert je graag over de beste opties voor jouw specifieke project.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top