Praktijklokaal vloer

 • Publicatie datum november 9, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 28, 2023
praktijklokaalvloeren800

Een praktijklokaal is een ruimte waar leerlingen of studenten praktische vaardigheden kunnen leren en oefenen. Denk bijvoorbeeld aan een technieklokaal, een kooklokaal of een laboratorium.

Omdat er vaak met diverse machines en gereedschappen wordt gewerkt, moet een praktijklokaal vloer aan specifieke eisen voldoen om een optimale leer- en werkomgeving te creëren.

Onze vloersystemen worden met zorg en expertise geïnstalleerd, zodat ze naadloos aansluiten bij de behoeften van het praktijklokaal binnen jouw onderwijsinstelling.

Welke eigenschappen moet een praktijklokaal vloer hebben?

Een praktijklokaal vloer moet aan verschillende belangrijke eigenschappen voldoen om een veilige, hygiënische en functionele omgeving te waarborgen. Hier zijn de essentiële kenmerken waarop we letten bij het kiezen van een praktijklokaal vloer:

 • Slipbestendigheid voor de veiligheid van leerlingen en docenten;
 • Slijtvastheid om de duurzaamheid van de vloer te waarborgen;
 • Hoge draagkracht om de belasting van zware machines te weerstaan;
 • Makkelijk te reinigen en bestand tegen chemicaliën voor een hygiënische omgeving;
 • Geluiddempend om een rustige leeromgeving te bevorderen;
 • Bestand tegen puntbelasting om schade te voorkomen bij intensief gebruik.

Welke eisen stelt de Arbo aan praktijklokaal vloeren?

De Arbo, oftewel de arbeidsomstandighedenwet, stelt ook een aantal eisen aan praktijklokaal vloeren. Deze eisen hebben betrekking op de gezondheid en veiligheid van de werknemers en de leerlingen of studenten die in het praktijklokaal werken. Volgens de Arbo moet een praktijklokaal vloer:

 • Een algemene (minimum) eis van de Arbo, die aan de vloer voor een praktijklokaal wordt gesteld, is dat de vloer voldoende stroef, vrij van hobbels en putten, en makkelijk te reinigen moet zijn.
 • Vloeren in een praktijklokaal moeten voldoen aan diverse NEN-normen voor vloeren, zoals de NEN-EN 14041 waarin de essentiële eigenschappen voor verschillende vloertypes zijn vastgelegd.
 • Als het praktijklokaal te maken heeft met voedselbereiding of -verwerking, moet de vloer voldoen aan de HACCP-normen. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een systeem om de voedselveiligheid te waarborgen. Zo moet een HACCP-vloer onder andere vloeistofdicht, antislip, naadloos, slijtvast en makkelijk te reinigen zijn.

Door aan deze eisen te voldoen, kan een praktijklokaal vloer bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen die in het praktijklokaal aanwezig is.

Welke vloeren voldoen aan de eisen voor een praktijklokaal?

Niet elke vloer is geschikt voor een praktijklokaal. Sommige vloeren, zoals tapijt, laminaat of hout, hebben niet de juiste eigenschappen of voldoen niet aan de Arbo-eisen voor een praktijklokaal.

Gelukkig bieden we bij ICM Projects diverse hoogwaardige vloeroplossingen aan die voldoen aan de gestelde eisen voor een praktijklokaal vloer.

Gietvloeren

Een gietvloer vormt een ideale keuze voor praktijklokalen, dankzij zijn naadloze karakter en hygiënische voordelen. De vloer biedt een glad en egaal oppervlak, vrij van naden waar vuil zich kan ophopen.

Bovendien voldoet een gietvloer aan de strikte Arbo-eisen, waarmee een veilige en ergonomische werkomgeving wordt gewaarborgd. De vloer past zich als een naadloos maatpak aan de behoeften van het praktijklokaal aan, en biedt zo een optimale basis voor productiviteit en welzijn.

Troffelvloeren

Een troffelvloer onderscheidt zich door zijn buitengewone duurzaamheid en resistentie tegen chemische stoffen. Deze eigenschappen maken het een ideale keuze voor praktijkruimtes die intensief worden gebruikt.

De naadloze afwerking van de troffelvloer zorgt voor een glad oppervlak, wat essentieel is in een praktijklokaal waar hygiëne en gemak van reiniging van groot belang zijn.

Verder biedt een troffelvloer uitstekende grip, wat de veiligheid en stabiliteit bevordert, en dit alles zonder in te leveren op esthetiek. Hierdoor zijn troffelvloeren niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk voor elke praktijkruimte.

Linoleum vloeren

Linoleum vloeren zijn een natuurlijke keuze voor praktijklokalen, dankzij zijn unieke eigenschappen. Het materiaal is van nature geluiddempend, wat essentieel is in een omgeving waar concentratie en rust belangrijk zijn.

Een bijkomend voordeel is dat linoleum uiterst onderhoudsvriendelijk is, waardoor het gemakkelijk schoon te houden is na intensief gebruik. Ook voldoet het aan de vereisten van een praktijkruimte door zijn duurzaamheid en weerstand tegen slijtage.

Marmoleum vloeren

Marmoleum vloeren vormen de ideale keuze voor praktijklokalen, waar duurzaamheid en functioneel design hand in hand gaan. Dankzij hun antistatische eigenschappen bieden ze een veilige en comfortabele omgeving voor leerlingen en docenten.

Daarnaast voldoen deze Marmoleum vloeren moeiteloos aan de geldende Arbo-eisen, wat zorgt voor gemoedsrust en naleving van voorschriften. De naadloze integratie van marmoleum in praktijkruimtes zorgt voor een tijdloze, stijlvolle uitstraling die zowel esthetisch aantrekkelijk als uiterst functioneel is.

Vinyl vloeren

Een vinyl vloer vormt de ideale keuze voor praktijklokalen om diverse redenen. Allereerst biedt het ongeëvenaard comfort, waardoor lange staande uren moeiteloos doorstaan kunnen worden. 

Daarbij is het geluiddempende karakter van vinyl een onschatbaar voordeel. Dit zorgt namelijk voor een rustige en geconcentreerde leeromgeving.

Ook is het onderhoud van deze vloer moeiteloos, waardoor kostbare tijd bespaard wordt die anders aan schoonmaken besteed zou moeten worden. Bekijk bijvoorbeeld eens onze hoogwaardige Novilon vloeren.

Elk soort praktijklokaal verdient een passende vloer

Of het nu gaat om een laboratorium, technieklokaal of kookstudio, bij ICM Projects begrijpen we dat elk praktijklokaal unieke eisen heeft. Onze vloerspecialisten helpen je daarom graag bij het kiezen van de juiste vloer die perfect aansluit bij de specifieke behoeften van jouw onderwijsinstelling. Neem contact met ons op voor advies op maat of plan een afspraak in voor een bezoek op locatie.

Kies voor een praktische praktijklokaal vloer van ICM Projects

Met jarenlange ervaring en een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige vloersystemen, biedt ICM Projects altijd een ideale oplossing voor jouw praktijklokaal. Met de keuze uit diverse vloeroplossingen vind je altijd een passende vloer die voldoet aan de eisen voor jouw praktijklokaal.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een advies op maat en een vrijblijvende offerte. Of plan een afspraak in voor een bezoek op locatie, waarbij we samen de mogelijkheden afstemmen op basis van jouw wensen en eisen.

Wat kost het (laten) installeren van een praktijklokaalvloer?

De kosten voor het installeren van een praktijklokaalvloer zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type vloer, de oppervlakte en eventuele voorbereidende werkzaamheden. Neem contact met ons op voor een gedetailleerde offerte op maat.

Hoelang duurt het (laten) installeren van een praktijklokaalvloer?

Onze specialisten streven ernaar om de installatie efficiënt en zonder verstoring van de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. De duur hangt echter van de installatie en kan variëren op basis van het gekozen vloersysteem en de omvang van het project.

Wat is de gemiddelde levensduur van een praktijklokaal vloer?

Over het algemeen kunnen onze hoogwaardige vloersystemen tientallen jaren meegaan bij juist onderhoud. Echter zal de gemiddelde levensduur van een praktijklokaal vloer afhangen van verschillende factoren, zoals het type vloer, de mate van gebruik en het onderhoud.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top