Belijning in een magazijn

  • Publicatie datum mei 5, 2023
  • Auteur Joost van Hulst
  • Laatst aangepast december 28, 2023
belijning magazijn800

Magazijnen zijn vaak grote en drukke ruimtes waarin veel werkprocessen plaatsvinden. Het is belangrijk dat deze processen zo efficiënt en veilig mogelijk verlopen.

Een belangrijk aspect dat hieraan bijdraagt is de belijning van de magazijnvloer. Het helpt de ruimte te optimaliseren en de veiligheid van werknemers te verhogen.

Op deze pagina lees je waarom belijning in magazijnen belangrijk is, wat de richtlijnen zijn en wat de mogelijkheden zijn met belijning voor een magazijn.

In het kort:

  • Optimale indeling van de ruimte in een magazijn
  • Met rijroutes en looppaden belijning creëer je duidelijkheid
  • Versoepeld het algehele werkproces
  • Veilige werkomgeving voor personeel

Wat is het belang van belijning in een magazijn?

Belijning in een magazijn is belangrijk omwille van diverse redenen. Naast de extra veiligheid die het biedt, zal het ook bijdragen aan een efficiënt en soepel werkproces. Hieronder lees je meer over het belang van belijning op de magazijnvloer.

Verhoging van de veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om belijning aan te brengen in magazijnen is om de veiligheid van werknemers te verhogen.

Middels duidelijke belijning zijn werknemers zich bewust van de veilige looproutes en waar zich eventueel gevaarlijke situaties bevinden, zoals de randen van dokken of stellingen met gevaarlijke goederen.

Optimalisatie van de ruimte

Belijning in een magazijn kan helpen bij het optimaliseren van de ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld belijning aanbrengen voor parkeerplaatsen voor heftrucks en andere voertuigen.

Op deze manier kan er meer ruimte vrijgemaakt worden voor opslag van goederen. Dit helpt om de beschikbare ruimte efficiënter in te delen en gebruiken.

Efficiëntie in werkprocessen

Het aanbrengen van belijning in een magazijn kan bijdragen aan het efficiënter maken van werkprocessen. Door de vloer te markeren met belijning, voor bijvoorbeeld in- en uitgangen of zones voor specifieke activiteiten, kan de doorstroming van goederen en werknemers worden geoptimaliseerd. Veel bedrijven hebben baat bij een degelijke belijning productiehal.

Voldoen aan regelgeving en richtlijnen

Uiteraard is het ook belangrijk om belijning aan te brengen om te voldoen aan regelgeving en richtlijnen. Veel magazijnen hebben te maken met bepaalde veiligheidsvoorschriften en normen, waarvan belijning een belangrijk onderdeel is om de veiligheid van werknemers te waarborgen.

Richtlijnen voor belijning in een magazijn

Wanneer je de belijning in je magazijn gaat aanbrengen, is het van belang om rekening te houden met een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen zorgen voor een duidelijke en veilige omgeving voor de werknemers en bezoekers van het magazijn.

Eén van de richtlijnen, met betrekking tot belijning in een magazijn, is het opstellen van een ‘verkeersplan’. Hierin staan de regels en betekenissen van de verschillende soorten (kleuren) belijningen vermeld, zodat hier geen onduidelijkheid over ontstaat.

Het is belangrijk dat de belijning voldoet aan de richtlijnen en overeenkomen met het verkeersplan om verwarring te voorkomen.

Kleuren van belijning in een magazijn

Een belangrijk aspect van de belijning in een magazijn zijn de kleuren. Het gebruik van verschillende kleuren kan helpen om de verschillende zones en paden in het magazijn te onderscheiden.

Zo kan bijvoorbeeld geel gebruikt worden voor gangpaden waar voetgangers lopen en blauw voor de zones waar voertuigen zoals heftrucks rijden.

Breedte en afstand van de belijning

Naast de kleuren is het van belang om de minimale breedte en afstand van de belijning in acht te nemen. Belijning voor voetgangerspaden moet bijvoorbeeld minimaal 60 cm breed zijn.

De afstand tussen de belijning en eventuele stellingen dient hierbij minimaal 5 cm te bedragen. Hierdoor blijft er altijd voldoende ruimte over tussen de loop- en rijroutes waardoor botsingen worden voorkomen.

Plaatsing van magazijn belijning

Belijning in een magazijn moet altijd zichtbaar blijven en mag niet worden bedekt door objecten of pallets. Ook dient de belijning op een duidelijke en consistente manier te worden aangebracht.

Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om de belijning aan te brengen volgens de loodlijnen van de stellingen of de contouren van de goederen.

Magazijn belijning aan laten brengen door ICM Projects

Het aanbrengen van belijning in een magazijn is een nauwkeurig werkje. Het is daarom aan te raden om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Wij van ICM Projects kunnen je hierbij helpen. Ons ervaren team van professionals is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning voor bedrijfsvloeren.

Bij het aanbrengen van de belijning maken wij gebruik van epoxy- of PU rolcoating. Deze coatings zijn van hoge kwaliteit en zorgen voor een duurzame belijning die goed zichtbaar blijft. Het is onder andere bestand tegen vocht, vuil en stof waardoor de belijning niet vervaagd en dus lang meegaat.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op en kom langs in onze showroom. We kunnen ook op locatie de mogelijkheden bespreken en samen kijken naar de specifieke bedrijfsbehoeften voor de belijning in jouw magazijn.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top