Belijning in een productiehal, bedrijfshal of werkplaats

 • Publicatie datum april 26, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 6, 2023
belijning werkplaats800

Als je een productiehal, bedrijfshal of werkplaats hebt, is het belangrijk om veilige en efficiënte werkomstandigheden te creëren. Een essentieel onderdeel hiervan is de belijning van de werkplaats.

Goede belijning zorgt voor overzicht, veiligheid en efficiëntie op de werkvloer. Dit zal ten goede komen aan de snelheid van het werkproces en ervoor zorgen dat er duidelijkheid ontstaat onder werknemers.

Bij ICM Projects zijn de mogelijkheden qua vloerbelijning eindeloos en geven we je hier graag advies over. Hierbij houden we rekening met de specifieke behoeften voor jouw bedrijf en de richtlijnen die hierbij gelden.

Waarom is vloerbelijning belangrijk op de werkvloer?

Vloerbelijning dient meerdere doelen. Ten eerste helpt het bij het creëren van een overzichtelijke en georganiseerde werkomgeving. Door het aanbrengen van lijnen en symbolen kun je bijvoorbeeld looproutes aangeven, gebieden afbakenen en veiligheidsvoorschriften communiceren. Dit zorgt voor een efficiënte werkomgeving en helpt ongelukken te voorkomen.

Daarnaast helpt vloerbelijning bij het optimaliseren van de logistieke processen in de werkplaats, productie- of bedrijfshal. Het gebruik van kleurcodes of symbolen kan helpen bij het identificeren van de verschillende werkgebieden en materialen, waardoor werknemers sneller en efficiënter te werk kunnen gaan.

Belijning zorgt doorgaans voor een nette en professionele uitstraling van de werkomgeving. Dit kan een positieve invloed hebben op de productiviteit en de klantbeleving.

Mogelijkheden voor belijning in een productiehal

Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om het aanbrengen van belijning in een productiehal. Bij ICM Projects maken wij gebruik van epoxy- of PU rolcoating. Dit is een duurzame en efficiënte manier om belijning aan te brengen.

Naast de standaard belijning zijn er ook diverse andere markeringen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan pijlen, symbolen en specifieke markeringen voor gevaarlijke gebieden of opslagruimtes.

Bovendien kunnen de kleuren van de belijning aangepast worden om specifieke gebieden aan te duiden. Zo kan bijvoorbeeld wit gebruikt worden om opslagplekken aan te duiden en rood voor gevaarlijke gebieden.

Met de mogelijkheid om ook letters en cijfers aan te brengen, kun je specifieke gangpaden identificeren. Hiermee kun je duidelijkheid creëren over waar bepaalde goederen zijn opgeslagen.

Toepassing van belijning in productiehallen, bedrijfshallen en werkplaatsen

Belijning in productiehallen, bedrijfshallen en/of werkplaatsen kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de specifieke behoeften van de werkomgeving en het soort werkzaamheden dat daar plaatsvindt. Hieronder worden enkele manieren beschreven waarop belijning kan worden toegepast:

 • Definiëren van looppaden en veiligheidszones: in een productiehal, bedrijfshal of werkplaats is het belangrijk om duidelijke looppaden en veiligheidszones te definiëren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van gekleurde lijnen of pictogrammen op de vloer, veel gebruikt ten behoeve van de explosieveiligheid. Op deze manier worden werknemers en bezoekers geïnformeerd over waar ze wel en niet kunnen lopen, en waar ze extra voorzichtig moeten zijn.
 • Aanduiding van opslagplaatsen: voor magazijnen en opslagplaatsen kan het handig zijn om belijning te gebruiken om verschillende opslagruimten aan te duiden. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten goederen elk hun eigen opslaggebied hebben, of kunnen er duidelijk afgebakende ruimtes zijn voor gevaarlijke stoffen of voorwerpen.
 • Markering van parkeerzones: door middel van belijning kunnen parkeerzones worden gemarkeerd om ervoor te zorgen dat voertuigen op de juiste plek worden geparkeerd. Dit kan helpen om de ruimte efficiënt te gebruiken en de veiligheid te verbeteren.
 • Afbakening van werkgebieden: belijning kan worden gebruikt om verschillende werkgebieden af te bakenen. Dit kan handig zijn in productiehallen waar verschillende werkstations naast elkaar worden gebruikt. Door de gebieden duidelijk af te bakenen, kan het werk veiliger en efficiënter worden uitgevoerd.

Kortom, er zijn verschillende manieren om belijning in productiehallen, bedrijfshallen en/of werkplaatsen toe te passen. Het is belangrijk om te bepalen welke markeringen nodig zijn om de veiligheid te waarborgen en de werkomgeving efficiënt te gebruiken.

Richtlijnen voor belijning op een werkplaats

Er zijn diverse richtlijnen voor het aanbrengen van vloerbelijning in werkplaatsen. Hieronder noemen we enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Gebruik duidelijke en contrasterende kleuren voor de belijning, zodat de markeringen goed zichtbaar en herkenbaar zijn.
 • Maak gebruik van standaard symbolen voor bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, nooduitgangen en nooddouches.
 • Gebruik rechte lijnen en strakke hoeken voor een professionele uitstraling en een duidelijk overzicht.
 • Zorg voor een goede hechting van de belijning op de vloer om slijtage en beschadiging te voorkomen.
 • Pas de belijning aan op de specifieke werkzaamheden in de werkplaats, productie- of bedrijfshal.
 • Handhaaf de regelgeving omtrent belijning voor bijvoorbeeld ATEX zones.

Werkplaats belijning aan laten brengen door ICM Projects

Het aanbrengen van belijning voor een productiehal, bedrijfshal of werkplaats is geen eenvoudige klus en vergt de nodige kennis en expertise. Laat ICM je daarom ondersteunen bij het aanbrengen van de belijning op jouw bedrijfsvloer.

Naast ons specialisme voor het installeren van hoogwaardige bedrijfsvloeren, is ons ervaren team ook in staat om direct de vloerbelijning aan te brengen. Hierdoor vang je twee vliegen in één klap en voorkom je dat de bedrijfswerkzaamheden lang stil liggen.

Neem daarom gerust contact met ons op voor een adviserend gesprek of kom langs in onze showroom. Eventueel kunnen we ook op locatie bekijken wat jouw wensen zijn om samen de mogelijkheden voor belijning te bespreken. Ben jij klaar om te presteren? Kies dan voor ICM Projects?

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top