ATEX zone: Classificatie, Apparatuur en Uitdagingen

 • Publicatie datum april 18, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 6, 2023
atex zone800

ATEX zones zijn gebieden waar explosiegevaar kan optreden als gevolg van de aanwezigheid van brandbare stoffen zoals gassen, dampen, nevels of stof.

Het is van vitaal belang om deze zones correct te identificeren en de juiste explosieveiligheid apparatuur en -systemen te gebruiken om de veiligheid van werknemers en de omgeving te waarborgen. Ook wel ATEX zone bepaling.

In dit artikel zullen we onder andere bespreken wat ATEX zones zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe ze worden geclassificeerd.

Wat is een ATEX zone?

Een ATEX (ATmosphere EXplosible) zone is een gebied waar explosieve atmosferen kunnen voorkomen in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof. Deze explosieve atmosferen kunnen ontstaan door verschillende productie- of industriële processen.

ATEX zones zijn geclassificeerd volgens het risico op explosiegevaar en worden daarom ingedeeld in verschillende zones, afhankelijk van de waarschijnlijkheid en duur van de aanwezigheid van de explosieve atmosferen.

Klik hier om meer te weten te komen over wat ATEX zones zijn.

Classificatie van ATEX zones

ATEX zones worden geclassificeerd in drie categorieën: zone 0, zone 1 en zone 2 voor gas- en damp omgevingen, en zone 20, zone 21 en zone 22 voor stof omgevingen.

 • ATEX zone 0 (gas/damp): gebied waar explosieve gassen of dampen aanwezig zijn in de lucht gedurende lange perioden, of voortdurend aanwezig zijn.
 • ATEX zone 1 (gas/damp): gebied waar explosieve gassen of dampen aanwezig kunnen zijn in de lucht tijdens normaal gebruik.
 • ATEX zone 2 (gas/damp): gebied waar explosieve gassen of dampen niet vaak aanwezig zijn in de lucht, of kortstondig aanwezig kunnen zijn tijdens normaal gebruik.
 • ATEX zone 20 (stof): gebied waar explosieve stof permanent of langdurig aanwezig is.
 • ATEX zone 21 (stof): gebied waar explosieve stof vaak aanwezig is tijdens normaal gebruik.
 • ATEX zone 22 (stof): gebied waar explosieve stof niet vaak aanwezig is in de lucht, of kortstondig aanwezig kan zijn tijdens normaal gebruik.

Specificering van de classificaties

In onderstaande tabel geven we de specificeringen van de ATEX zone classificaties. Hierbij geven we een voorbeeld van de apparatuur die aanwezig kan zijn in de desbetreffende ATEX zonering.

ATEX zoneFrequentieType explosiegevaarVoorbeeld van apparatuur of toepassingen
Zone 0Meer dan 10% van de bedrijfstijd*GasexplosiegevaarVulopeningen van opslagtanks voor gasvormige brandbare stoffen
Zone 1Tussen de 0,1% en 10% van de bedrijfstijdGasexplosiegevaarVulstations voor gasflessen of afvulapparatuur voor gasvormige brandbare stoffen
Zone 2Minder dan 0,1% van de bedrijfstijdGasexplosiegevaarGassen die vrijkomen tijdens het openen van een opslagtank of tijdens het vullen van de tank
Zone 20Meer dan 10% van de bedrijfstijdStofexplosiegevaarOpslag- en productieruimten voor graan, meel, hout en andere brandbare stoffen in poedervorm
Zone 21Tussen de 0,1% en 10% van de bedrijfstijdStofexplosiegevaarTransportbanden, maalmolens of zeefinstallaties in graanverwerking-bedrijven
Zone 22Minder dan 0,1% van de bedrijfstijdStofexplosiegevaarWerkplekken waar poeder stoffen kunnen vrijkomen bij het gebruik van machines of gereedschap

*Bedrijfstijd: de tijdsduur (levensduur) dat een productie-apparaat in werking is binnen een bedrijf.

Explosieveiligheid apparatuur en -systemen in ATEX zones

Er zijn verschillende soorten apparatuur en systemen die worden gebruikt in ATEX zones om explosies te voorkomen of de impact ervan te minimaliseren. Deze omvatten:

 • Personeel beschermingssystemen
 • Druksystemen
 • Vlamvrije motoren
 • Drukvaten
 • Stroomonderbrekers
 • Veiligheidssensoren
 • Lichtschermen

Deze apparatuur en systemen moeten voldoen aan specifieke eisen om geschikt te zijn voor gebruik in een ATEX zone.

Vereisten voor ATEX zone apparatuur

ATEX zone apparatuur moet worden beoordeeld en gecertificeerd voordat het mag worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. De certificering omvat een risicobeoordeling, een conformiteitsbeoordeling en een typegoedkeuring proces.

Daarnaast zijn er bepaalde vereisten waaraan apparatuur in een ATEX zone moet voldoen, waaronder:

 • Bescherming tegen vonken en explosies
 • Geen elektrische of thermische overbelasting
 • Goede aarding en verbindingen
 • Gebruik van geschikte materialen en afwerkingen
 • Minimale oppervlaktetemperaturen
 • Duidelijke en leesbare markeringen
 • Periodieke inspecties en onderhoud

Een van de grootste uitdagingen in ATEX zones is het verzekeren van de veiligheid van medewerkers en apparatuur, terwijl de productiviteit en efficiëntie van de productieprocessen er niet onder lijdt. Dit vereist een balans tussen veiligheid en prestaties.

Effectief omgaan met de evoluerende technologieën en nieuwe materialen die worden gebruikt in productieprocessen is ook weer een uitdaging op zichzelf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat nieuwe materialen en technologieën geen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

In de toekomst worden nieuwe technologieën ontwikkeld om ATEX zones veiliger en efficiënter te maken. Bijvoorbeeld, IoT (Internet of Things) -sensoren en -apparatuur kunnen worden gebruikt om real-time monitoring en controle van ATEX zones mogelijk te maken.

Een andere trend is de ontwikkeling van geavanceerde materialen en coatings die kunnen helpen bij het verminderen van de kans op vonken en explosies. Dit kan de veiligheid in ATEX zones verbeteren en tegelijkertijd de productiviteit verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een antistatische ESD vloer.

ICM Projects voor de veiligheid van ATEX zones

In diverse industriële sectoren zijn ATEX zones een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Je wilt immers voorkomen dat personeel en apparatuur gevaar loopt tijdens het werk.

De ATEX zones richtlijnen stellen strenge eisen gesteld om de veiligheid te waarborgen. Hierbij kun je onder andere denken aan maatregelen om explosiegevaar te beperken, maar ook aan duidelijke markeringen om de ATEX zoneringen aan te duiden.

Een maatregel die genomen kan worden om explosiegevaar te beperken is het plaatsen van een ESD vloer (antistatische vloer). Echter zal er ook duidelijke markering, inclusief gevarenborden, aangebracht moeten worden om de ATEX zones te kunnen identificeren.

Wij van ICM Projects zijn gespecialiseerd in het installeren van diverse soorten bedrijfsvloeren waaronder ESD vloeren, en kunnen je daarbij ook helpen bij het aanbrengen van vloer belijning om de zones te markeren.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan zeker even contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen in onze showroom. Geen tijd om langs te komen? Geen probleem, op afspraak kunnen we ook bij jou langskomen om de mogelijkheden en wensen op locatie door te nemen.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top