Home » Wat is ATEX? De Europese richtlijn voor explosiegevaarlijke omgevingen » ATEX richtlijnen
Explosiegevaarlijke omgevingen vormen een serieuze bedreiging voor werknemers in verschillende sectoren, zoals de petrochemie, voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie.
Om de veiligheid van werknemers te waarborgen en het risico op explosies te minimaliseren, zijn de ATEX richtlijnen in het leven geroepen. Wat de ATEX richtlijnen precies zijn, wat ze inhouden en wat het belang ervan is, gaan we je haarfijn uitleggen.
ATEX (ATmosphères EXplosibles) richtlijnen zijn een reeks Europese richtlijnen die specifieke eisen en maatregelen voorschrijven voor bedrijven die werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de veiligheid van werknemers te waarborgen en het risico op explosies in potentieel gevaarlijke omgevingen te minimaliseren.
De ATEX richtlijnen zijn onderverdeeld in twee delen: ATEX 114 en ATEX 153. ATEX 114 richtlijn heeft betrekking op apparatuur die gebruikt wordt in explosiegevaarlijke omgevingen, terwijl ATEX 153 richtlijn betrekking heeft op de minimale gezondheids- en veiligheidseisen voor werknemers die werken in explosiegevaarlijke omgevingen.
Wanneer de vraag: wat is een ATEX zone? Nog niet helemaal duidelijk is kun je navigeren naar de pagina waar we alles behandelen over dit vraagstuk.
De Europese Unie heeft twee ATEX-richtlijnen opgesteld die door elk land binnen de EU moet worden opgenomen in de nationale wetgeving voor een ATEX zone.
Nederland heeft deze richtlijnen opgenomen in de nationale wetgeving via de Warenwet en de ARBO-wet. We kunnen hierbij onderscheid maken tussen de ATEX 114- en ATEX 153 richtlijn.
De ATEX 114-richtlijn (ATEX richtlijn 2014/34/EU), ook wel bekend als de Equipment Directive, is een Europese richtlijn die specifieke eisen stelt aan apparatuur en beveiligingssystemen die worden gebruikt in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen.
Met de ATEX 114-richtlijn wordt bepaalt dat alle apparatuur en beveiligingssystemen die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen moeten voldoen aan bepaalde minimumeisen op het gebied van veiligheid en prestaties.
Bovendien stelt de richtlijn ook vereisten voor het ontwerp, de productie en de verkoop van deze apparatuur en systemen. ATEX 114 is daarom voornamelijk van toepassing op fabrikanten van dergelijke apparatuur en systemen.
De ATEX 153-richtlijn (ATEX richtlijn 1999/92/ER), beter bekend als de Workplace Directive, is een Europese richtlijn die zich richt op de bescherming van werknemers tegen explosieve atmosferen op de werkvloer.
Vanuit de ATEX 153 worden eisen gesteld aan werkgevers om een risicobeoordeling uit te voeren om het niveau van explosiegevaar in de werkomgeving te bepalen. Op basis van deze risicobeoordeling moeten werkgevers de nodige maatregelen nemen om de risico’s te minimaliseren.
De geschiedenis van de ATEX wetgeving begint bij het Verdrag van Rome in 1958, waarbij de Europese samenwerking tussen lidstaten werd bevorderd om bescherming te bieden tegen mogelijke ziekten en ongevallen.
Uiteindelijk werd dit opgenomen in het Verdrag van Nice in 2003. Hier werd in artikel 95 het vrije verkeer van goederen beschreven, wat als doel had om heldere afspraken te maken op gebieden van milieu, veiligheid en volksgezondheid op Europees niveau.
De bescherming van werknemers werd uiteindelijk opgenomen in artikel 137 van het Verdrag van Nice. Voor en na dit verdrag waren er echter andere Europese verdragen waarin dezelfde artikelen andere nummers kregen.
Zo werd er sinds het Verdrag van Lissabon (2010) gesproken over artikel 114 in plaats van 95 en artikel 153 in plaats van 137. Op 20 april 2016 werd besloten om de ATEX richtlijnen 95 en 137 te vervangen door respectievelijk ATEX richtlijn 114 en 153.
Ben je werkzaam in een sector waar explosiegevaarlijke omgevingen aanwezig zijn? Dan is het belangrijk dat de ATEX zones voldoen aan de gestelde eisen volgens de ATEX richtlijnen.
Een aantal van de onderdelen kunnen betrekking hebben tot de plaatsing van een geschikte vloer en het aanbrengen van markeringen. Hiermee verklein je de kans op explosiegevaar en houdt je jouw personeel op de hoogte van explosiegevaarlijke gebieden.
Bij ICM Projects kunnen we jou helpen bij het plaatsen van een geschikte vloer (inclusief vloerbelijning) voor ATEX zones. Neem bijvoorbeeld een ESD vloer, een antistatische vloer waarmee elektrostatische ontladingen worden voorkomen.
Daarnaast kunnen wij je direct helpen bij het aanbrengen van de juiste belijning op de vloer, zodat alles in één keer wordt gedaan. Hierdoor ligt het productieproces niet al te lang stil en kun je jezelf bezighouden met waar jij goed in bent.
Als je vragen of behoefte hebt aan advies? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom om de mogelijkheden te bespreken. Liever advies op locatie? Plan een afspraak in en wij komen bij jou langs om op basis van jouw wensen de mogelijkheden te bekijken.
De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.