PU gietvloer (polyurethaan vloer)

 • Publicatie datum september 29, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 5, 2023
polyurethaan gietvloer800

Een PU gietvloer is een type kunststof vloer die bestaat uit een laag polyurethaan die over een bestaande ondergrond wordt gegoten. Het heeft een naadloze, strakke en moderne uitstraling die geschikt is voor verschillende soorten ruimtes, zowel in woningen als in bedrijven.

Op deze pagina leggen we uit wat een PU gietvloer is, wat de voor- en nadelen zijn, wat de kosten zijn en waarom je zou kiezen voor een PU vloer voor jouw bedrijf. Ook vertellen we je hoe je een PU gietvloer kunt laten leggen door ICM Projects, dé expert op het gebied van (PU) gietvloeren.

Wat is een PU gietvloer?

Een PU gietvloer is een vloer die bestaat uit een laag polyurethaan (PU), een kunststof materiaal dat wordt verkregen door de reactie van twee componenten: een hars en een harder. Polyurethaan is een elastisch en flexibel materiaal dat zich goed aanpast aan de ondergrond en eventuele scheuren of oneffenheden opvult.

Polyurethaan vloeren worden aangebracht door het mengsel van hars en harder over de ondergrond te gieten en vervolgens met een spaan of roller te verdelen. Een polyurethaan vloer heeft meestal een dikte van 2 tot 4 millimeter.

Eigenschappen van een PU vloer

Een PU vloer heeft verschillende eigenschappen die het tot een aantrekkelijke keuze maken voor veel toepassingen. Zo beschikt het onder andere over de volgende kenmerken:

 • Naadloos: de vloer wordt zonder naden gelegd, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
 • Elastisch: de vloer is veerkrachtig en comfortabel om op te lopen, wat zorgt voor minder belasting op de gewrichten.
 • Slijtvast: PU gietvloeren kunnen tegen een stootje en zijn bestand tegen intensief gebruik.
 • Onderhoudsvriendelijk: de vloer is eenvoudig te reinigen en vergt weinig onderhoud.
 • Vloeistofdicht: een PU gietvloer is bestand tegen vloeistoffen en is daarom geschikt voor ruimtes waar gemorst kan worden.

Voordelen van een PU gietvloer

De keuze voor een PU gietvloer brengt diverse voordelen met zich mee voor bedrijven:

 • Duurzaamheid: een PU gietvloer heeft een lange levensduur, waardoor deze een kosteneffectieve oplossing is op lange termijn.
 • Esthetisch aantrekkelijk: de strakke en moderne uitstraling van een PU gietvloer draagt bij aan een professionele uitstraling van het bedrijfspand.
 • Veiligheid: door de antislip eigenschappen van PU gietvloeren wordt de kans op uitglijden geminimaliseerd, wat de veiligheid van medewerkers bevordert.
 • Maatwerk: PU gietvloeren zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, waardoor ze perfect aansluiten bij de huisstijl van het bedrijf.

Nadelen van een PU gietvloer

Hoewel PU gietvloeren vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen:

 • Prijs: de initiële investering voor een PU gietvloer kan hoger zijn dan bij sommige andere vloerbedekkingen.
 • Uithardingstijd: na het gieten heeft de vloer tijd nodig om volledig uit te harden, wat enige dagen kan duren.
 • Vakkundige installatie vereist: het is essentieel dat een PU gietvloer door ervaren professionals wordt geïnstalleerd voor een optimaal resultaat.

Wat kost een PU gietvloer?

De kosten van een PU gietvloer hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte, de kwaliteit, de kleur en de afwerking van de vloer. Ook de staat van de ondergrond, de voorbereiding en de arbeidskosten spelen een rol.

Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de € 60,- en € 120,- per vierkante meter voor een polyurethaan gietvloer. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter. Voor een exacte prijsopgave kun je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.

Welke factoren bepalen de prijs van een polyurethaan gietvloer?

De prijs van een polyurethaan gietvloer wordt bepaald door de volgende factoren:

FactorOmschrijving
GrootteHoe groter de oppervlakte die je wilt bedekken met een PU gietvloer, hoe lager de prijs per vierkante meter. Dit komt doordat er minder materiaal en arbeid nodig is per vierkante meter.
KwaliteitHoe hoger de kwaliteit van het polyurethaan dat wordt gebruikt voor de PU gietvloer, hoe hoger de prijs. Een hogere kwaliteit betekent een betere duurzaamheid, uitstraling en comfort.
KleurHoe meer kleuren je wilt gebruiken voor je PU gietvloer, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is om verschillende kleuren te mengen en aan te brengen.
AfwerkingHoe meer afwerking je wilt toevoegen aan je PU gietvloer, zoals glans, betonlook of metallic, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is om deze effecten te creëren.
OndergrondHoe beter de staat van de ondergrond waarop je een PU gietvloer wilt aanbrengen, hoe lager de prijs. Dit komt doordat er minder voorbereiding nodig is om de ondergrond egaal en schoon te maken.
VoorbereidingHoe meer voorbereiding er nodig is om de ondergrond klaar te maken voor een PU gietvloer, zoals het verwijderen van oude vloeren, het repareren van scheuren of het egaliseren van oneffenheden, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is om deze werkzaamheden uit te voeren.
ArbeidskostenHoe meer arbeidskosten er worden berekend door het bedrijf dat je inhuurt om een PU gietvloer aan te leggen, hoe hoger de prijs. Dit hangt af van het uurtarief, de ervaring en de kwaliteit van het bedrijf.

Waarom kiezen voor een PU vloer voor jouw bedrijf?

PU vloeren bieden diverse voordelen die specifiek geschikt zijn voor bedrijfsomgevingen. Hier zijn enkele redenen om te kiezen voor een polyurethaan gietvloer voor jouw bedrijf:

 • Duurzaamheid en lange levensduur.
 • Professionele uitstraling.
 • Veiligheid en comfort voor medewerkers.
 • Mogelijkheid tot maatwerk en aanpassing aan huisstijl.

Voor welke bedrijfstoepassingen zijn polyurethaan vloeren geschikt?

Polyurethaan vloeren zijn geschikt voor een breed scala aan bedrijfstoepassingen, dankzij hun veelzijdigheid, duurzaamheid en kwaliteit. Hieronder geven we enkele voorbeelden van bedrijfssectoren waar PU gietvloeren veel worden gebruikt:

Kantoren

PU vloeren vormen een ideale keuze voor kantoren, omdat ze een comfortabele, rustige en representatieve werkomgeving creëren. Bovendien laten ze zich moeiteloos combineren met andere interieurelementen, zoals meubels, wanden en verlichting.

Magazijnen

Voor magazijnvloeren zijn polyurethaan vloeren de perfecte oplossing, aangezien ze bestand zijn tegen zware belastingen, intensief gebruik en slijtage. Daarbij zijn ze waterdicht, antislip en antistatisch, wat de veiligheid en efficiëntie nog verder verhoogt.

Werkplaatsen

Werkplaatsen varen wel bij polyurethaan vloeren, die hitte, chemicaliën, olie en vet moeiteloos weerstaan. Daarnaast zijn ze eenvoudig schoon te maken en te desinfecteren, waardoor ze de hygiëne en kwaliteit van de ruimte waarborgen.

Projecthallen

Voor projecthallen zijn polyurethaan vloeren ideaal, omdat ze een ruim en naadloos oppervlak bieden dat zich uitstekend leent voor diverse projecten, zoals tentoonstellingen, evenementen en presentaties. Bovendien zijn ze kleurrijk, glanzend en aantrekkelijk, waardoor onmiddellijk de aandacht getrokken zal worden naar de productievloer in de projecthal.

PU gietvloer laten leggen door ICM Projects

Als je een PU gietvloer wilt laten leggen voor jouw bedrijf, dan kun je rekenen op de expertise en service van ICM Projects. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf dat al meer dan 20 jaar ervaring heeft met het aanleggen van PU vloeren in heel Nederland.

Bij ICM Projects gebruiken we alleen hoogwaardige materialen en technieken om een polyurethaan vloer te leggen die voldoet aan al je wensen en eisen. Met maatwerk op basis van jouw specifieke situatie, budget en smaak, kun je kiezen uit verschillende kleuren, afwerkingen en effecten voor de PU vloer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een PU vloer voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons op voor een vrijblijvend gesprek of een vrijblijvende offerte.

Hoe lang duurt het leggen van een PU gietvloer?

Het leggen van een PU gietvloer duurt gemiddeld 4 tot 5 dagen, afhankelijk van de grootte en de staat van de ondergrond. Elke laag polyurethaan moet namelijk minstens 24 uur drogen voordat de volgende laag kan worden aangebracht. Het is belangrijk om de vloer niet te belasten tijdens het droogproces, om beschadigingen te voorkomen.

Hoe lang gaat een PU gietvloer mee?

Een PU gietvloer gaat zeer lang mee, mits deze goed wordt onderhouden. Dit type vloer heeft een levensduur van minimaal 15 jaar, maar kan ook langer meegaan als deze regelmatig wordt schoongemaakt en beschermd tegen zonlicht, temperatuurverschillen en scherpe voorwerpen. Bovendien kan een PU gietvloer ook worden opgefrist door een nieuwe toplaag aan te brengen.

Hoe dik is een PU gietvloer?

Een PU gietvloer is meestal 2 tot 4 millimeter dik, afhankelijk van het aantal lagen dat wordt aangebracht. De vloer bestaat echter altijd uit minimaal 3 lagen: een primerlaag, een gietlaag en een toplaag. Elke laag heeft een dikte van ongeveer 0,5 tot 1 millimeter. Een dikkere vloer is niet per se beter, maar kan wel meer comfort en geluidsisolatie bieden.

Wat is het verschil tussen een PU gietvloer en een epoxy vloer?

Een PU gietvloer en een epoxy vloer zijn beide kunststof vloeren die bestaan uit twee componenten die met elkaar reageren. Het verschil zit in het type kunststof dat wordt gebruikt: polyurethaan (PU) of epoxy.

Een PU gietvloer is elastischer, flexibeler en zachter dan een epoxy vloer, waardoor het meer comfort en warmte biedt. Daarentegen is een epoxy vloer harder, stijver en gladder dan een PU gietvloer, waardoor het meer weerstand en glans biedt.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top