Home » Vloeren » Gietvloer » PU gietvloer (polyurethaan vloer)
Een PU gietvloer is een type kunststof vloer die bestaat uit een laag polyurethaan die over een bestaande ondergrond wordt gegoten. Het heeft een naadloze, strakke en moderne uitstraling die geschikt is voor verschillende soorten ruimtes, zowel in woningen als in bedrijven.
Op deze pagina leggen we uit wat een PU gietvloer is, wat de voor- en nadelen zijn, wat de kosten zijn en waarom je zou kiezen voor een PU vloer voor jouw bedrijf. Ook vertellen we je hoe je een PU gietvloer kunt laten leggen door ICM Projects, dé expert op het gebied van (PU) gietvloeren.
Een PU gietvloer is een vloer die bestaat uit een laag polyurethaan (PU), een kunststof materiaal dat wordt verkregen door de reactie van twee componenten: een hars en een harder. Polyurethaan is een elastisch en flexibel materiaal dat zich goed aanpast aan de ondergrond en eventuele scheuren of oneffenheden opvult.
Polyurethaan vloeren worden aangebracht door het mengsel van hars en harder over de ondergrond te gieten en vervolgens met een spaan of roller te verdelen. Een polyurethaan vloer heeft meestal een dikte van 2 tot 4 millimeter.
Een PU vloer heeft verschillende eigenschappen die het tot een aantrekkelijke keuze maken voor veel toepassingen. Zo beschikt het onder andere over de volgende kenmerken:
De keuze voor een PU gietvloer brengt diverse voordelen met zich mee voor bedrijven:
Hoewel PU gietvloeren vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen:
De kosten van een PU gietvloer hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte, de kwaliteit, de kleur en de afwerking van de vloer. Ook de staat van de ondergrond, de voorbereiding en de arbeidskosten spelen een rol.
Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de € 60,- en € 120,- per vierkante meter voor een polyurethaan gietvloer. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter. Voor een exacte prijsopgave kun je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.
De prijs van een polyurethaan gietvloer wordt bepaald door de volgende factoren:
Factor | Omschrijving |
Grootte | Hoe groter de oppervlakte die je wilt bedekken met een PU gietvloer, hoe lager de prijs per vierkante meter. Dit komt doordat er minder materiaal en arbeid nodig is per vierkante meter. |
Kwaliteit | Hoe hoger de kwaliteit van het polyurethaan dat wordt gebruikt voor de PU gietvloer, hoe hoger de prijs. Een hogere kwaliteit betekent een betere duurzaamheid, uitstraling en comfort. |
Kleur | Hoe meer kleuren je wilt gebruiken voor je PU gietvloer, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is om verschillende kleuren te mengen en aan te brengen. |
Afwerking | Hoe meer afwerking je wilt toevoegen aan je PU gietvloer, zoals glans, betonlook of metallic, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is om deze effecten te creëren. |
Ondergrond | Hoe beter de staat van de ondergrond waarop je een PU gietvloer wilt aanbrengen, hoe lager de prijs. Dit komt doordat er minder voorbereiding nodig is om de ondergrond egaal en schoon te maken. |
Voorbereiding | Hoe meer voorbereiding er nodig is om de ondergrond klaar te maken voor een PU gietvloer, zoals het verwijderen van oude vloeren, het repareren van scheuren of het egaliseren van oneffenheden, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is om deze werkzaamheden uit te voeren. |
Arbeidskosten | Hoe meer arbeidskosten er worden berekend door het bedrijf dat je inhuurt om een PU gietvloer aan te leggen, hoe hoger de prijs. Dit hangt af van het uurtarief, de ervaring en de kwaliteit van het bedrijf. |
PU vloeren bieden diverse voordelen die specifiek geschikt zijn voor bedrijfsomgevingen. Hier zijn enkele redenen om te kiezen voor een polyurethaan gietvloer voor jouw bedrijf:
Polyurethaan vloeren zijn geschikt voor een breed scala aan bedrijfstoepassingen, dankzij hun veelzijdigheid, duurzaamheid en kwaliteit. Hieronder geven we enkele voorbeelden van bedrijfssectoren waar PU gietvloeren veel worden gebruikt:
PU vloeren vormen een ideale keuze voor kantoren, omdat ze een comfortabele, rustige en representatieve werkomgeving creëren. Bovendien laten ze zich moeiteloos combineren met andere interieurelementen, zoals meubels, wanden en verlichting.
Voor magazijnvloeren zijn polyurethaan vloeren de perfecte oplossing, aangezien ze bestand zijn tegen zware belastingen, intensief gebruik en slijtage. Daarbij zijn ze waterdicht, antislip en antistatisch, wat de veiligheid en efficiëntie nog verder verhoogt.
Werkplaatsen varen wel bij polyurethaan vloeren, die hitte, chemicaliën, olie en vet moeiteloos weerstaan. Daarnaast zijn ze eenvoudig schoon te maken en te desinfecteren, waardoor ze de hygiëne en kwaliteit van de ruimte waarborgen.
Voor projecthallen zijn polyurethaan vloeren ideaal, omdat ze een ruim en naadloos oppervlak bieden dat zich uitstekend leent voor diverse projecten, zoals tentoonstellingen, evenementen en presentaties. Bovendien zijn ze kleurrijk, glanzend en aantrekkelijk, waardoor onmiddellijk de aandacht getrokken zal worden naar de productievloer in de projecthal.
Als je een PU gietvloer wilt laten leggen voor jouw bedrijf, dan kun je rekenen op de expertise en service van ICM Projects. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf dat al meer dan 20 jaar ervaring heeft met het aanleggen van PU vloeren in heel Nederland.
Bij ICM Projects gebruiken we alleen hoogwaardige materialen en technieken om een polyurethaan vloer te leggen die voldoet aan al je wensen en eisen. Met maatwerk op basis van jouw specifieke situatie, budget en smaak, kun je kiezen uit verschillende kleuren, afwerkingen en effecten voor de PU vloer.
Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een PU vloer voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons op voor een vrijblijvend gesprek of een vrijblijvende offerte.
Het leggen van een PU gietvloer duurt gemiddeld 4 tot 5 dagen, afhankelijk van de grootte en de staat van de ondergrond. Elke laag polyurethaan moet namelijk minstens 24 uur drogen voordat de volgende laag kan worden aangebracht. Het is belangrijk om de vloer niet te belasten tijdens het droogproces, om beschadigingen te voorkomen.
Een PU gietvloer gaat zeer lang mee, mits deze goed wordt onderhouden. Dit type vloer heeft een levensduur van minimaal 15 jaar, maar kan ook langer meegaan als deze regelmatig wordt schoongemaakt en beschermd tegen zonlicht, temperatuurverschillen en scherpe voorwerpen. Bovendien kan een PU gietvloer ook worden opgefrist door een nieuwe toplaag aan te brengen.
Een PU gietvloer is meestal 2 tot 4 millimeter dik, afhankelijk van het aantal lagen dat wordt aangebracht. De vloer bestaat echter altijd uit minimaal 3 lagen: een primerlaag, een gietlaag en een toplaag. Elke laag heeft een dikte van ongeveer 0,5 tot 1 millimeter. Een dikkere vloer is niet per se beter, maar kan wel meer comfort en geluidsisolatie bieden.
Een PU gietvloer en een epoxy vloer zijn beide kunststof vloeren die bestaan uit twee componenten die met elkaar reageren. Het verschil zit in het type kunststof dat wordt gebruikt: polyurethaan (PU) of epoxy.
Een PU gietvloer is elastischer, flexibeler en zachter dan een epoxy vloer, waardoor het meer comfort en warmte biedt. Daarentegen is een epoxy vloer harder, stijver en gladder dan een PU gietvloer, waardoor het meer weerstand en glans biedt.
De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.