Stalvloer

 • Publicatie datum november 9, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 28, 2023
stal vloeren800

De stalvloeren van ICM Projects zijn ontworpen met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en voldoen aan de strengste eisen. Of het nu gaat om een agrarische stal of een industriële toepassing, wij leveren maatwerk vloeren die aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf voldoen.

Maar hoe selecteer je een geschikte stal vloer voor jouw specifieke toepassing en waar moet je op letten? Wij vertellen je graag meer over de belangrijke zaken betreffende stalvloeren, zodat jij er een vindt die haarfijn aansluit op jouw behoeften.

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een stalvloer?

Een stalvloer moet aan diverse belangrijke eigenschappen voldoen om optimale prestaties te kunnen leveren:

 • Antislip: om de veiligheid van mens en dier te waarborgen, is een antislipoppervlak van essentieel belang.
 • Slijtvastheid: stalvloeren worden intensief gebruikt. Daarom moeten ze bestand zijn tegen slijtage door bijvoorbeeld het verplaatsen van dieren.
 • Emissiearm: om milieubelasting te minimaliseren, is een emissiearme stalvloer noodzakelijk.
 • Onderhoudsvriendelijk: een stalvloer moet eenvoudig te reinigen zijn om een hygiënische omgeving te garanderen.
 • Chemisch bestendig: de vloer moet bestand zijn tegen de vaak voorkomende chemicaliën in agrarische omgevingen.

Aan welke wettelijke eisen moeten stalvloeren voldoen?

Bij nieuwbouw is het vanaf 2012 noodzakelijk om een emissiearme vloer te plaatsen indien men in aanmerking wil komen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij, waardoor fiscale subsidie mogelijk is. Bovendien moeten stalvloeren voldoen aan het type stalvloeren dat genoemd wordt in de Regeling Ammoniak en Veehouderij.

Regeling Ammoniak en Veehouderij

De ‘Regeling Ammoniak en Veehouderij’ (RAV) is een Nederlandse regeling die de ammoniakemissie van verschillende stalsystemen voor veehouderijen vaststelt. Deze regeling is bedoeld om de milieubelasting door de veehouderij te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Stalvloeren zijn een belangrijk onderdeel van de stalsystemen, omdat ze invloed hebben op de hoeveelheid en snelheid waarmee de urine en mest van de dieren worden afgevoerd. Hoe sneller de urine en mest worden gescheiden, hoe minder ammoniak er vrijkomt.

De RAV stelt eisen aan verschillende aspecten van veehouderijen, waaronder ook de stalvloeren. Deze eisen zijn bedoeld om de emissie van ammoniak te beperken.

Maatlat Duurzame Veehouderij

De Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is een certificatiesysteem voor veestallen die bijdragen aan de verduurzaming van de veehouderij. Een MDV-stal is een veestal met een lagere milieubelasting en maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn.

Deze stallen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen op de thema’s ammoniakemissie, bedrijf & omgeving, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn, fijnstof en klimaat. Een geschikt stalvloer draagt hieraan bij.

Het is belangrijk op te merken dat bij nieuwbouw het vanaf 2012 noodzakelijk is om een emissiearme vloer te plaatsen indien men in aanmerking wil komen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Welke vloeren voldoen aan de vereisten van een stalvloer?

Rubberen vloeren

Rubberen vloeren zijn uitstekend geschikt voor stallen. Ze bieden een comfortabel en antislip oppervlak voor dieren. Daarnaast zijn ze slijtvast en eenvoudig te reinigen, waardoor ze voldoen aan de belangrijkste eisen voor een stalvloer.

Troffelvloeren

Troffelvloeren zijn naadloze vloersystemen die bestaan uit verschillende lagen harsen en vulstoffen. Ze zijn sterk, chemisch bestendig en gemakkelijk te reinigen. Troffelvloeren voldoen hiermee aan de hoge eisen die aan stalvloeren worden gesteld.

Methylmethacrylaat vloeren

Methylmethacrylaat vloeren (MMA vloeren) zijn bijzonder geschikt voor situaties waarbij snelheid van essentieel belang is. Ze hebben een snelle uithardingstijd en zijn direct belastbaar. Daarnaast zijn ze antislip en chemisch bestendig, wat ze geschikt maakt voor toepassing in een stal

Voor welke toepassingen zijn kwalitatieve stalvloeren essentieel?

Stalvoeren kunnen breed toegepast worden. Veel bedrijven die vee houden krijgen te maken met de dagelijkse emissie van ammoniak, die beperkt kan worden door de toepassing van een geschikte stalvloer. Enkele toepassingen waarin stalvloeren uitkomst kunnen bieden zijn:

 • Melkveehouderijen
 • Paardenfokkerijen
 • Varkenshouderijen
 • Pluimveehouderijen
 • Paarden maneges
 • Kinderboerderijen

Kies voor maatwerk: kies voor een stalvloer van ICM Projects

Bij ICM Projects zijn we gespecialiseerd in het leveren van op maat gemaakte stalvloer oplossingen die voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit en duurzaamheid.

Of je nu op zoek bent naar een rubberen, troffel- of MMA-vloer, wij hebben de expertise en de kennis om aan al jouw specifieke behoeften te voldoen. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het creëren van de perfecte omgeving voor jouw vee.

Is een emissiearme vloer noodzakelijk in een stal?

Ja, voor nieuwbouw is het vanaf 2012 noodzakelijk om een emissiearme vloer te plaatsen indien men wil voldoen aan de geldende wettelijke eisen en in aanmerking wil komen voor de ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’. ICM Projects levert emissiearme stalvloeren die aan alle vereisten voldoen.

Hoelang duurt het aanleggen van een stalvloer bij ICM Projects?

De duur van het aanleggen van een stalvloer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het project en het type vloer dat wordt gekozen. Onze experts kunnen je hierover adviseren en een realistische inschatting maken.

Wat kost een stalvloer bij ICM Projects?

De kosten van een stalvloer variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gekozen type vloer, de oppervlakte en eventuele extra opties. Neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvende offerte op maat.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top