Robotruimte vloer

 • Publicatie datum november 9, 2023
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast december 28, 2023
coating robotruimte800

Bij ICM Projects begrijpen we het belang van een duurzame en functionele vloer voor robotruimtes. Onze gespecialiseerde robotruimte vloeren voldoen aan de hoogste eisen, zodat jouw melkrobots optimaal kunnen functioneren.

Ontdek hier alles wat je moet weten over onze robotruimte vloeren en hoe jij de juiste selecteert voor jouw melkveebedrijf.

Wat is een robotruimte?

Een robotruimte is een afgesloten ruimte waarin een of meerdere melkrobots staan die de koeien automatisch melken. Een melkrobot is een geavanceerd apparaat dat met behulp van sensoren, camera’s en software de uier van de koe herkent, reinigt en aansluit op de melkbekers.

De melkrobot registreert allerlei gegevens over de koe, zoals het aantal melkingen, de melkproductie, de melkkwaliteit, de gezondheid en het gedrag. Robotruimtes bieden verschillende voordelen voor zowel de boer als de koe, zoals meer flexibiliteit, minder arbeid, meer dierenwelzijn en hogere opbrengsten.

Aan welke specifieke eisen moet een vloer voor een robotruimte voldoen?

Een vloer voor een robotruimte moet aan verschillende eisen voldoen om de optimale werking van de melkrobots te waarborgen. Zo moeten vloeren in een robotruimte voldoen aan de volgende eisen:

 • Bestendig tegen zware belasting en impact;
 • Antislip oppervlak voor de veiligheid van personeel;
 • Bestand tegen chemicaliën en oliën;
 • Naadloos en eenvoudig te reinigen voor optimale hygiëne;
 • Vloeistofdicht om lekkages te voorkomen;
 • Elektrostatisch geleidend (ESD) (indien van toepassing).

Welke vloeren zijn geschikt voor toepassing in een robotruimte?

Niet alle vloeren zijn geschikt voor toepassing in een robotruimte. Sommige vloeren kunnen namelijk niet aan alle bovengenoemde eisen voldoen of hebben nadelen die niet wenselijk zijn in een robotruimte.

Maak je echter geen zorgen, bij ICM Projects bieden we namelijk diverse vloeroplossingen die voldoen aan de strengste hygiëne- en veiligheidseisen.

Cleanroom vloer

Een cleanroom vloer onthult zijn ware waarde in een ruimte waar precisie en steriliteit de hoogste prioriteit hebben, zoals een ruimte waar melkrobots in actie zijn.

De naadloze oppervlakte van cleanroom vloeren vormen een ondoordringbare barrière tegen stof en bacteriën, wat van vitaal belang is voor het handhaven van de hygiëne die niet alleen de melkproductie bevordert, maar ook de gezondheid en het welzijn van de koeien waarborgt.

Cleanroom vloeren bieden daarnaast een robuuste weerstand tegen de belastingen die gepaard gaan met het dagelijkse functioneren van de melkrobots, en draagt daarmee bij aan een veilige omgeving voor zowel de koeien als het operationele personeel.

ESD vloer

Een ESD vloer vormt de ruggengraat van een robotruimte waar gevoelige elektronica operatief is. Met zijn unieke vermogen om elektrostatische ladingen veilig af te voeren, creëert deze vloer een omgeving waarin apparatuur opereert zonder het risico van schade door ongecontroleerde ontladingen.

Door deze doeltreffende bescherming wordt de levensduur van kostbare elektronische componenten verlengd en wordt de productiviteit van de robotica geoptimaliseerd.

Bovendien bevordert de ESD vloer een naadloze en veilige werkomgeving, waarin zowel de robots als het operationele personeel in harmonie samenwerken, vrij van de zorgen over potentieel schadelijke elektrostatische ontladingen.

Troffelvloer

Troffelvloeren onderscheiden zich vanwege hun buitengewone robuustheid, waardoor ze perfect aansluiten bij de hoge eisen van een robotruimte. De vloer is ontworpen om moeiteloos zware belastingen te weerstaan, wat cruciaal is in een omgeving waar intensief gebruik aan de orde van de dag is.

Een troffelvloer biedt bovendien een essentiële eigenschap die in geen enkele robotruimte mag ontbreken: volledige vloeistofdichtheid. Dit waarborgt niet alleen een langere levensduur van de vloer, maar voorkomt ook potentieel schadelijke lekkages die de functionaliteit van de ruimte kunnen belemmeren.

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer vormt de ideale basis voor een robotruimte, dankzij zijn naadloze en strakke oppervlak die moeiteloos schoon te houden is. De vloer is ontworpen om de tand des tijds te doorstaan, met een opmerkelijke weerstand tegen zware belasting, chemicaliën en oliën.

Dit maakt de epoxy gietvloer een onmiskenbare keuze voor omgevingen waar robots onvermoeibaar in actie zijn. Zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden blijft deze vloer stand houden, waardoor de robotruimte optimaal presteert met een betrouwbare en duurzame ondergrond.

Epoxy vloercoating

Een epoxy vloercoating vormt een naadloze barrière die niet alleen bestand is tegen de dagelijkse slijtage in een robotruimte, maar ook een ondoordringbare bescherming biedt tegen potentieel schadelijke chemicaliën en oliën.

Deze vloercoating hecht zich op een moleculair niveau aan het oppervlak, wat zorgt voor een duurzame en stabiele ondergrond. Bovendien versterkt het de structurele integriteit van de vloer, waardoor het bestand is tegen de zware belastingen die vaak voorkomen in robot werkgebieden.

Verder vermindert de naadloze afwerking van de coating het risico op stofophoping. Dit maakt een eenvoudige reiniging mogelijk, waardoor de robotruimte efficiënt en veilig kan functioneren.

Draag bij aan de HyCare methode met een hygiënische vloer voor een robotruimte

De HyCare methode is een innovatieve aanpak om de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van dieren in de veehouderij te verbeteren door middel van een optimale hygiëne in de stal.

Deze methode richt zich op vijf pijlers die het welzijn van de dieren moet waarborgen:

 1. Poriëndichte oppervlakten
 2. Een kiemvrije leefomgeving
 3. Schoon drinkwater
 4. Ongediertevrije stallen
 5. Optimale verzorging

Een hygiënische vloer voor een robotruimte draagt bij aan de HyCare methode door te zorgen voor een schone, droge en comfortabele omgeving voor de koeien. 

Het vermindert het risico op infecties, ziektes, mastitis, klauwproblemen en uierontsteking bij de koeien, terwijl het de melkkwaliteit, de melkopbrengst, de levensduur van de robot en de arbeidsefficiëntie verhoogt.

HyCare-proof robotruimte vloer van ICM Projects

Onze robotruimte vloeren zijn speciaal ontwikkeld om aan de hoge eisen van de HyCare methode te voldoen. Met jarenlange ervaring en expertise in vloerinstallaties voor de zakelijke markt, garanderen wij een vloer die bijdraagt aan de optimale werking van melkrobots in jouw robotruimte.

Mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan advies op maat? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze experts. Wij helpen je namelijk graag bij het maken van de juiste keuze voor een kwalitatieve robotruimte vloer voor jouw bedrijf.

Wat is het belang van een hygiënische vloer in een robotruimte?

Een hygiënische vloer in een robotruimte is van essentieel belang om de gezondheid en het welzijn van de koeien te waarborgen. Daarnaast voorkomt een schone en hygiënische omgeving mogelijke storingen en verlengt het de levensduur van de apparatuur.

Wat kost een vloer voor een robotruimte?

De kosten voor een robotruimte vloer zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gekozen type vloer en de oppervlakte van de ruimte. Neem contact op met ICM Projects voor een vrijblijvende offerte op maat.

Hoeveel tijd neemt de installatie van een robotruimte vloer in beslag?

De installatietijd van een robotruimte vloer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloer en de omvang van de ruimte. Onze ervaren vakmensen zorgen voor een efficiënte installatie, zodat jouw robotruimte snel operationeel is.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top