Computervloer

 • Publicatie datum maart 29, 2024
 • Auteur Joost van Hulst
 • Laatst aangepast maart 29, 2024
computervloer prijs per m2800

Een computervloer is een speciaal soort vloer dat gebruikt wordt in ruimtes waar veel elektronische apparatuur staat, zoals computers, servers, kabels en leidingen. 

Zo’n computer vloer bestaat uit een verhoogde constructie van metalen of kunststof profielen, waarop losse panelen worden gelegd. De panelen kunnen verschillende materialen en afwerkingen hebben, zoals hout, staal, aluminium, tapijt of vinyl.

Met een (verhoogde) computervloer creëer je een ruimte tussen de bestaande vloer en de nieuwe vloer, waarin alle technische voorzieningen kunnen worden weggewerkt. Zo blijft de ruimte netjes en overzichtelijk, en kunnen de apparaten makkelijk worden aangesloten, onderhouden en vervangen. 

Wat is een computervloer?

Een computervloer, ook bekend als een verhoogde vloer, is essentieel in ruimtes gevuld met elektronische apparatuur. Dit innovatieve vloersysteem bestaat uit metalen of kunststof profielen met modulaire panelen, waardoor technische voorzieningen zoals bekabeling en leidingen netjes weggewerkt kunnen worden.

Computervloeren bieden ruimte voor bekabeling, zoals elektrische bedrading, datakabels en luchtkanalen, waardoor een georganiseerde en efficiënte infrastructuur voor technologische installaties mogelijk wordt.

Aan welke eisen moet een verhoogde computervloer voldoen?

Een geschikte verhoogde computervloer moet aan verschillende belangrijke eisen voldoen:

 • Draagvermogen: de vloer moet in staat zijn om het gewicht van de geplaatste apparatuur te dragen zonder door te buigen of te beschadigen.
 • Antistatische eigenschappen: het is essentieel dat de computervloer antistatische kenmerken heeft om elektrostatische ontlading te voorkomen en zo schade aan gevoelige apparatuur te voorkomen.
 • Brandwerendheid: de vloer moet voldoen aan de geldende brandveiligheidsnormen om de veiligheid van de ruimte te waarborgen.
 • Geluidsisolatie: een goede computer vloer moet in staat zijn om geluidsoverlast te verminderen, met name in omgevingen waar geluidsbeheersing van belang is.

Voor welke toepassingen zijn computervloeren geschikt?

Computervloeren zijn geschikt voor verschillende toepassingen waar veel elektronische apparatuur aanwezig is, en waar hoge eisen worden gesteld aan veiligheid, klimaatbeheersing, akoestiek en flexibiliteit. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

Computerruimtes

In computerruimtes worden organisatie en veiligheid van kabels en draden gewaarborgd. Computervloeren bieden een slimme oplossing voor efficiënte koeling door luchtcirculatie vanuit de ruimte onder de vloer. Ze zijn bovendien aan te passen aan de unieke behoeften van elke setup, wat zorgt voor een optimale werkomgeving.

Datacenters

Datacenters profiteren enorm van computervloeren door de geavanceerde organisatie van kabels en het effectief beheersen van de luchtstroom voor koeling. Dit zorgt voor een nette en functionele ruimte waar apparatuur optimaal kan presteren.

Scheepsvaart

Aan boord van schepen zorgen computervloeren voor een veilige en betrouwbare plek voor technologie en communicatieapparatuur, zelfs onder de zware omstandigheden op zee. Hun modulaire en aanpasbare ontwerp is ideaal voor diverse schepentypes en cruciaal voor het afvoeren van warmte en het voorkomen van oververhitting.

Werkplekken

Computervloeren maken werkplekken flexibel door de eenvoudige herindeling van kabels en netwerkaansluitingen mogelijk te maken. Ze verbeteren ook de esthetiek en verminderen struikelgevaren door kabels uit het zicht te houden. Dit ondersteunt dynamische werkstrategieën en de integratie van nieuwe technologieën.

Zorginstellingen

Deze vloeren zijn van cruciaal belang in zorginstellingen, waar ze betrouwbare stroom- en dataconnecties voor essentiële medische apparatuur bieden. Ze helpen ook om een hygiënische omgeving te behouden door kabels verborgen en buiten bereik te houden, en faciliteren snelle aanpassingen aan nieuwe technologische en medische vereisten.

Onderwijsinstellingen en laboratoria

Computervloeren ondersteunen flexibele leer- en onderzoeksomgevingen door eenvoudige toegang tot IT-infrastructuur. Ze helpen een veilige leeromgeving te creëren door de wirwar van kabels te minimaliseren en maken het mogelijk om snel aan te passen aan veranderende technologische behoeften en onderwijsmethoden.

Waar moet je rekening mee houden bij de installatie van een computer vloer?

Bij de installatie van een computer vloer moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals de aarding, de onderconstructie, de panelen en de accessoires. Hieronder worden deze aspecten nader toegelicht

Aarding van de computervloer

De aarding van de computervloer is een belangrijke maatregel om elektrostatische ontlading te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor de apparatuur en de gebruikers.

Het aarden van een computer vloer bestaat uit het verbinden van alle metalen delen van de vloer met een aardingskabel, die op zijn beurt verbonden is met een aardingspunt in het gebouw. Hierbij is het essentieel dat er wordt voldaan aan de geldende normen en voorschriften.

Onderconstructie voorbereiden

Het voorbereiden van de onderconstructie is een essentiële stap om een stabiele en vlakke basis voor de computervloer te creëren. De onderconstructie bestaat uit stalen draagbalken op verstelbare poten, die op hun beurt op een betonnen ondervloer worden bevestigd.

Hierbij moeten de draagbalken haaks en evenwijdig aan elkaar worden geplaatst, met een afstand van ongeveer 60 centimeter. Vervolgens dienen de poten in hoogte worden afgesteld, zodat de draagbalken waterpas liggen.

Selecteren van de juiste panelen

Het selecteren van de juiste panelen is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de kwaliteit, het uiterlijk en de functionaliteit van de computervloer. De panelen moeten passen bij de afmetingen, het gewicht en het gebruik van de apparatuur die op de vloer komt te staan.

Je hebt de keuze uit houten, metalen en kunststof panelen, en deze moeten voldoen aan de eisen voor brandwerendheid, antistaticiteit, akoestiek en thermiek.

Kiezen van benodigde accessoires

Het kiezen van benodigde accessoires is een laatste stap om de computervloer compleet te maken. Deze accessoires zijn bedoeld om het gebruiksgemak, de veiligheid en de esthetiek van de vloer te verbeteren. Enkele voorbeelden van accessoires zijn :

 • Luchtroosters
 • Kabelgoten
 • Vloerdozen
 • Randafwerking
 • Trappen en bordessen

Alternatieven voor een verhoogde computervloer

Hoewel een verhoogde computervloer veel voordelen biedt, zijn er ook alternatieven beschikbaar, zoals kabelmanagement oplossingen en vloergoten, die kunnen worden overwogen op basis van specifieke behoeften. Ook het verwerken van de bekabeling in het plafond behoort tot de mogelijkheden.

Kies je voor een van deze alternatieven, dan heb je meer mogelijkheden voor het kiezen van een mooie vloer voor de ruimte. Bij computer vloeren heb je namelijk maar een beperkte aanbod van vloerafwerkingen omwille van veiligheidsredenen.

Vraag gerust naar de mogelijkheden bij ICM Projects en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Wij geven je graag advies over het selecteren van de juiste vloer voor jouw bedrijf.

Hoelang duurt de installatie van een verhoogde computervloer?

Het installeren van een verhoogde computervloer zal enkele dagen duren. De uiteindelijke installatietijd zal echter afhangen van verschillende factoren, waaronder de omvang van de ruimte en de complexiteit van de installatie.

Wat is de functie van een computervloer?

Een computervloer biedt een verhoogd platform voor de installatie van technologische apparatuur, waardoor bekabeling georganiseerd kan worden en de toegankelijkheid van de ruimte wordt verbeterd.

Is een computervloer verplicht in specifieke ruimtes?

Het verplicht stellen van een computervloer kan afhangen van lokale regelgeving en specifieke eisen voor de betreffende ruimte. Het is belangrijk om de geldende voorschriften te raadplegen bij het plannen van de vloerinstallatie.

Wat zijn de kosten van een computervloer per m2?

De kosten voor een computervloer kunnen variëren van € 10,- tot € 100,- per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit van het systeem. Denk hierbij aan factoren zoals het materiaal waarvan de vloer is gemaakt, de totale oppervlakte van de installatie, en eventuele extra functies zoals kabelmanagement of geïntegreerde koelsystemen.

Hoeveel weegt een computervloer per m2?

Een computervloer weegt gemiddeld tussen de 20 en 30 kg per m2. Dit refereert aan de belasting die de computervloer toevoegt aan de onderliggende bouwconstructie, waardoor het een lichtgewicht systeem is dat efficiëntie biedt in termen van transport, installatie en onderhoud.

OVER DE AUTEUR

Joost van Hulst
Joost van HulstCEO

De aanschaf van een bedrijfsvloer gaat niet over één nacht ijs. Een goede vloer is pas de basis voor hoge werkprestaties als jij en je collega’s er optimaal in functioneren. Om die simpele reden zorgt CEO Joost van Hulst er iedere dag voor dat elk project soepeltjes verloopt. We gaan tot de bodem voor onze opdrachtgevers. Van administratiekantoor tot ziekenhuis. Ready to perform? The floor is yours.

Lets Connect
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Back 2 top